(pokračuje Janeček)

Tato dikce by znamenala, že pokud by si někdo usmyslel a chtěl by využít tento návrh do dna, tak že ho využijí ti mazaní a ostatním nezbude na acylpyrin.

To jsou důvody, i když rozumím tzv. sociální senzitivitě tohoto návrhu, pro které ho nemohu podpořit. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Ne-li, tak bych poprosil navrhovatelku.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Dámy a pánové, dovolte, abych velmi stručně reagovala na některé z připomínek, které zazněly v rozpravě. S námitkami pana zpravodaje i paní kolegyně Fischerové, pokud poukazovaly na údajnou nerovnost podmínek zdravotních pojištěnců ve věku do 18 let proti starším, už se částečně ve svém vystoupení vypořádal kolega Exner. Já bych nad rámec toho, co zde uvedl, ráda podotkla, že bych velmi uvítala, kdybychom mohli nadstandardní zdravotní péči poskytovat všem zdravotním pojištěncům. Pokud by tento návrh byl propuštěn do druhého čtení, jsem připravena podpořit každého, kdo by chtěl rozsah tohoto návrhu rozšířit na všechny občany.

Ještě jednu poznámku k vystoupení kolegyně Fischerové. Je mi velmi líto, že úhel pohledu poslance se do jisté míry liší, pokud se dívá z lavice opoziční, proti lavici vládní. Ráda bych klubu sociální demokracie připomněla hlasování na 8. schůzi v minulém funkčním období 26. února 1997. Jednalo se o hlasování č. 252, kdy jsem návrh v totožném znění předložila jako pozměňovací návrh k projednávané vládní předloze a kdy celý klub sociální demokracie včetně současných členů vlády tento návrh podpořil.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Ještě chce zpravodaj?

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nejsem si zcela jist, jestli patří do diskuse o prvním čtení příliš velké detaily, ale chtěl bych vás pro pořádek upozornit na to, že kvantifikace dopadů, kterou zde jmenovala paní poslankyně Fischerová, se týká pouze dopadů do oblasti spoluúčasti na tzv. léčivých prostředcích, prostředcích zdravotnické techniky a stomatologii. Dopady návrhu, tak jak byl předložen navrhovateli, jsou samozřejmě řádově vyšší. O tom jsem vás chtěl informovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zazněla slova navrhovatelky a zpravodaje. Hlásí se pan poslanec Tlustý, předseda klubu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi požádat o přestávku na jednání klubu v době trvání 40 minut. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím, že jediná možnost při akceptování této věci je, spojit to s polední přestávkou.

Vyhlašuji polední pauzu. Mám pocit, že bychom se měli sejít ve 13.30 hodin.

 

(Schůze přerušena v 11.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP