Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. října 1998 v 9.07 hodin

 

Přítomno: 192 poslanců

 

(Schůze opět zahájena v 9.07 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji třetí jednací den páté schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, oznámili mi, kdo žádá o vydání náhradní karty. Pan poslanec Gross - náhradní karta číslo 2, paní poslankyně Vlčková číslo 3, poslankyně Jirousová číslo 5. Předpokládám, že ostatní mají své karty. Z dnešního jednání se ze zdravotních důvodů omlouvá poslanec Cisár a z účasti na jednání Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva poslanec Cyril Svoboda. Z vlády se omlouvají pánové Kavan, Dostál, Rychetský a Motejl.

Připomínám, že vzhledem k tomu, že žádný z poslanců či poslankyň nevyslovil nesouhlas s odpovědí na svou písemnou interpelaci, bod číslo 50 automaticky odpadá.

Ústně se omlouval pan Výborný, já jsem právě o něm chtěl promluvit, jenom není napsán v seznamu formálně omluvených. Pokračujeme tedy dalšími schválenými body našeho programu, což znamená v dané chvíli bodem číslo 10. Chtěl bych vás ještě informovat v souvislosti s tím, co říkal pan poslanec Kasal, že se na dnešek omluvil z vážných osobních důvodů pan poslanec Výborný, a proto navrhuji, abychom jeho body 17 a 18 zařadili na jednání zítřejšího dne. Jestli dovolíte, dal bych hlasovat o tomto návrhu.

Budeme hlasovat o tom, zda souhlasíme s přesunem bodů 17 a 18 na zítřejší den, na pátek ráno 16. října.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať prosím stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 46 skončilo. Ze 142 přítomných 126 bylo pro, jeden proti. Tento návrh byl přijat. Těmito dvěma body začneme, nebudou-li před nimi ještě předchozí body programu.

 

Prosím teď k bodu

 

10.
Návrh poslanců Filipa a dalších na vydání ústavního zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava ČR
/sněmovní tisk 1/ - první čtení

 

Návrh jsme obdrželi - pan poslanec Kuneš kdyby také mohl tišeji - návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 1 a stanovisko vlády k němu jako sněmovní tisk 1/1. Prosím nyní, aby za navrhovatele předložený návrh uvedl pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové dovolte mi, abych krátce uvedl návrh, který jsem předložil a který se týká novely Ústavy ČR. Z obecného hlediska je jistě možné říci - a diskutovalo o tom několikrát grémium v této Poslanecké sněmovně, ať už to bylo v letech 1992 respektive 1993, nebo po roce 1996. Návrhů, kterými by mohla v České republice být prováděna tzv. lidová hlasování, neboli referenda, padlo několik. Měly různý rozsah, různou kvalitu, měly i různé autory. Já jsem ve svém návrhu vycházel z toho, že diskuse o referendu je poměrně opakující se téma, které si zaslouží, aby bylo probráno poměrně důkladně.

Jednu věc - když jsem začal pracovat se svými kolegy na tom textu, který máte předložen jako tisk číslo 1, bylo to, že jsem si nechtěl dovolit předložit této sněmovně návrh zákona v takové verzi, která tady již někdy byla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP