(pokračuje Filip)

My jsme skutečně pod úrovní roku 1990. A já budu dokladovat na rozdílu dvou čísel právě onu stagnaci. Použil bych proto srovnání v tzv. běžných cenách, a to tak, že běžné ceny řeknu od roku 1990 a budu předpokládat to, co zde říkal bývalý předseda vlády Petr Pithart, potom předseda vlády České republiky Václav Klaus a později Josef Tošovský.

V běžných cenách v roce 1990 byl HDP v České republice 579 miliard Kč. Kdybych předpokládal, že každý rok bude domácí produkt růst jenom o 2 %, a srovnával bych tato 2 % ke skutečnosti, tak nám budou vycházet tato čísla:

Skutečnost r. 1991 byla 750 miliard, při dvouprocentním růstu by to bylo 864 miliard Kč, v roce 1992 847 mld. a při dvouprocentním růstu 1029 mld. Abych vás nezdržoval všemi čísly, je to 1002 miliardy proti 1234 miliardy v roce 1993 až 1808 mld. v roce 1998 - to je ten předpoklad, který máme při současné ekonomice podle státních údajů, proti předpokládanému růstu, který jsme měli mít 2144 mld.

Při daňovém zatížení 37,3 % v roce 1999 to znamená, že by konsolidované příjmy veřejných rozpočtů mohly při rozumné prorůstové politice počítat s celkovými příjmy cca 779 mld. Kč namísto dnes předpokládaných 703,3 mld. Kč.

Jinými slovy dosavadní ekonomická politika bývalých pravicových vlád jenom v r.1999 ochudila veřejné rozpočty cca o 96 mld. Kč. Přitom při poměru 80 % státního rozpočtu k celkovým veřejným rozpočtům by příjem státního rozpočtu činil tedy pro rok 1999 cca 639 mld. namísto dnešních podle známých přehledů 580 mld. Kč.

Tato čísla odhalují neopodstatněnost navrhovaných reforem všech předchozích pravicových vlád, zejména v penzijní a zdravotní soustavě, které jsou odůvodňovány demografickými křivkami apod. Při špatném hospodaření, vážení bývalí členové vlád, nebude nejen na penze a na zdravotnictví, ale také ani na státní správu.

Nehodlám se vyjadřovat k tomu, co zde padlo a nebudu hodnotit ani příjmovou ani výdajovou stránku.

Chtěl bych skončit slovy klasika, který podle mého soudu je Maxim Gorkij, který říká v jednom svém nezapomenutelném díle, že nemáš-li sílu, abys šířil světlo, alespoň nezacláněj. Bylo by od některých, kteří řídili tento stát do r. 1998 v bývalých vládách, přinejmenším slušné, aby nezacláněli průchodu tohoto státního rozpočtu.

Klub KSČM, i když má jiný názor na státní rozpočet než sociální demokracie, chce dát šanci alespoň k nastartování jiné ekonomické politiky, která nepovede ke krachu České republiky. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, děkuji předsedovi klubu Filipovi a mám zde další přihlášku předsedy klubu pana poslance Kühnla.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám pouze procedurální návrh, který zní, abychom si odhlasovali prodloužení doby, kdy se může hlasovat o zákonech do 21.00 hod.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji za tento procedurální návrh. Pokud se nepletu, odvoláváte se tím na ' č. 53, odst. 1, takže to bude další návrh, o kterém budeme muset hlasovat.

Ještě je zde další faktická připomínka - procesní, nikoliv věcná. Slovo má kolega Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: Jako pověřený místopředseda klubu žádám pro klub sociálních demokratů čtvrthodinovou přestávku.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Je zde návrh na čtvrthodinovou přestávku, já této žádosti pochopitelně vyhovím s tím, že okamžitě po této přestávce nechám hlasovat na prodloužení jednací doby. Předpokládám, kolegyně a kolegové, že bychom mohli odhlasovat prodloužení jednání před přestávkou. (Hlasy: Až po přestávce.)

Dobře, vyhlašuji čtvrthodinovou přestávku s tím, že v 18.30 hod. zahajuji toto jednání.

 

(Schůze přerušena v 18.13 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP