(Schůze opět zahájena ve 14.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které jsou ještě přihlášeni tito poslanci či členové vlády. Jako první vystoupí kolega Grégr, po něm pan ministr Dostál, poté pan ministr Vetchý, po něm pan ministr Peltrám, poté pan ministr David. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Václavek. To jsou všichni poslanci či ministři, kteří jsou přihlášeni do této obecné rozpravy.

Zahajuji odpolední jednání našeho jednacího dne a poprosil bych pana ministra Grégra, aby se ujal slova. Připraví se pan ministr Pavel Dostál.

Pane ministře, ještě vás poprosím o chvilku strpení. Pokusím se za prvé zjednat pořádek v jednací síni a za druhé se pokusím dosáhnout toho, aby více členů této komory parlamentu sledovalo projednávání tohoto poměrně závažného bodu.

Vážené kolegyně a kolegové, poprosil bych vás o klid, aby v jednací síni mohl vystoupit pan ministr průmyslu a obchodu. Uděluji mu tímto slovo. Poprosil bych pana ministra Dostála, aby nevyrušoval svého kolegu při zahájení našeho odpoledního jednání.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je mi velice líto, že opoziční poslanci, kteří tak kritizují náš návrh státního rozpočtu, nesedí tady proti nám, abychom mohli věcně diskutovat nad tímto problémem. Jedním okem jsem zaregistroval, že přišel pan ministr Kühnl, který také kritizoval, ale myslím, že mezitím také odešel. Velice rád bych potom s ním, třeba i neformálně, o některých věcech diskutoval.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozpočet předložený vládou se letos stal tučným soustem pro sdělovací prostředky. V nich jsme mohli už vyslechnout ostrou kritiku z řad opozičních politiků pro jeho schodkovost. Za všechny bych ocitoval známého politika, který se v jednom interview vyjádřil, že je návrhem nesmírně šokován, a to ještě dříve, než byl rozpočet vůbec předložen. Tento šok je tím nepochopitelnější, že ho utrpěli právě ti, kteří po léta kryptogenní schodkové hospodaření praktikovali. Například státní rozpočet na rok 1997, podtrhuji 1997, byl schválen jako vyrovnaný ve výši 549 mld. korun. Po aplikaci ozdravných balíčků byl v příjmech i výdajích zredukován na 519,6 mld. korun, tedy téměř o 30 mld. korun. Po této drastické kůře byl opět "vyrovnán". Nakonec však i tento oškubaný rozpočet skončil schodkem 15,7 mld. korun a nynější vláda musela chtě nechtě přednedávnem souhlasit s návrhem na jeho úhradu vydáním státních dluhopisů.

Na rok 1998 se očekává schodek státního rozpočtu ve výši minimálně 11 mld. korun, spíš však 20 mld. korun, přičemž deficit celé soustavy veřejných rozpočtů bude ještě daleko vyšší.

Pokud vezmeme při hodnocení návrhu státního rozpočtu na rok 1999 v úvahu inflaci a budeme realisticky předpokládat, že po letošním poklesu české ekonomiky velmi pravděpodobně bude recese pokračovat se setrvačností přes všechna opatření nejméně ještě příští rok, pak výše deficitu okolo 27 mld. korun nemůže nikoho šokovat ovšem za předpokladu, že je schopen se na situaci podívat objektivně. Každému myslícímu národohospodáři je jasné, že ekonomika má velkou setrvačnost a že skokem zlomit tendence ke schodkovitosti v prostředí recese nutně vede k restrikci ústící v další pokles ekonomiky a roztočí spirálu dalších propadů.

Deficit státního rozpočtu na příští rok je fakticky účtem za hospodaření minulých vlád, které postupně a s fanfárami dovedly ekonomiku ke ztrátě tempa rozvoje, v prvním pololetí k poklesu a v minulých měsících dokonce k výraznému poklesu průmyslové produkce.

Problémem předloženého rozpočtu není to, že by si snad sociálnědemokratická vláda navymýšlela zbytečné výdaje. Problémem jsou nedostatečné příjmy pramenící ze špatné situace české ekonomiky, neschopné se zatím dostat z následků počínání předchozích koaličních vlád.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážený pane ministře, poprosím vás o chvilku strpení. Kolegyně a kolegové, požádal bych vás o to, abyste v tuto chvíli nehovořili příliš hlasitě. Bylo by asi dobré nechat ty, kteří chtějí poslouchat, aby se skutečně mohli věnovat tomu, co řečník za řečnickým pultem říká. Ty z vás, kteří mají neodkladně něco hlasitě vyřizovat, prosím, aby tak učinili mimo prostory této zasedací síně.

Pane ministře, omlouvám se.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Pane předsedající, děkuji vám. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych nyní zareagoval konkrétně k problematice státního rozpočtu na rok 1999. Bývalý pan ministr a nynější poslanec - a nejenom on - hovořil o tom, že chystáme dotace do podniků - on sice neposlouchá, ale to nevadí - rozdělování prostředků, administrativní řízení podniků. Při tomto jeho tvrzení bych předpokládal, že si zanalyzoval situaci za uplynulých dva a půl měsíce a že uvede konkrétní příklady. Nic takového se však nestalo. Zřejmě vychází z předpokladu, že budeme pokračovat v praktikách minulých vlád, ale pak by měl uvést, že osobním výběrem bez kritérií bychom měli podle předchozích praktik rozhodovat o vítězích a poražených tak, jako to činily minulé vlády.

Táži se tedy, proč minulé vlády podpořily ČKD, Zetor, Aero, ČSA, proč ne například Tatru, LIAZ, Spolanu, Chemické závody Sokolov a další.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP