(Schůze opět zahájena ve 14.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu. V tuto chvílí udílím slovo ministru zemědělství panu Fenclovi. Prosím, aby se ujal slova.

Současně prosím členy vlády, kteří chtějí dále vystoupit v rozpravě, aby se do ní přihlásili. Připraví se pan ministr Pavel Dostál.

 

Ministr zemědělství Jan Fencl: Vážená paní místopředsedkyně, ctěná sněmovno, hodnocení, které zaznělo od některých poslanců ve směru zemědělské části vládního prohlášení, by rozesmutnělo většinu občanů Evropské unie, v každém případě evropské zemědělce, tamní venkovany. Vše to, co bylo tak umně v tomto směru v rozpravě negováno v tomto smyslu, představuje jasná a srozumitelná východiska a principy systému, který se nazývá společná zemědělská politika.

Společná zemědělská politika je důvodem dobře obdělané krajiny v zemích Evropské unie a je důvodem dobré nabídky potravin, mnohdy i s adresou producentů. To vše samozřejmě stojí peníze. A občané v Evropské unie souhlasí s jejich alokací v tomto slova smyslu.

Pro nás existují v podstatě dvě zásadní cesty. První je ochrana zájmů českých zemědělců, českého zemědělství před konkurencí, která je dána touto společnou zemědělskou politikou, tedy zvýhodněné ceny, kterým nemohou čeští zemědělci konkurovat, čili postavení jakési bariéry, která by zastavila příliv těchto podporovaných potravin - v tomto prostoru by čeští zemědělci mohli bez problémů existovat -, nebo pokračování toho, co probíhá v současné době, to znamená neustálé zmenšování rozměrů českého zemědělství. To ale nic nešetří, protože krajina, která je opouštěna, třetina produkce, která se zde na půdě neprodukuje, vyvolá potřebu dalších zdrojů na obdělání této krajiny.

Druhá cesta je akceptace společné zemědělské politiky. Akceptuji rozhodnutí o našem vstupu do Evropské unie, a proto také sociální demokracie respektuje tuto společnou zemědělskou politiku.

Společná zemědělská politika, společná evropská zemědělská politika je zcela perfektně fungující smysluplný mechanismus historicky vzniklý, historicky měněný a historicky bude měněn i v budoucnu. Společná zemědělská politika Evropské unie není pohyblivý cíl, je to zcela pevný cíl v tom stavu, ve kterém se teď nachází, samozřejmě s tím, že bude modifikována, že budou muset být modifikovány i naše přístupy. Nicméně debata na téma střelba na pohyblivý cíl je alibismus a z daných problémů nám nepomůže.

Jenom poznámka. Agenda 2000 uvažuje o tom, že přijde ke změně principu podpory zemědělců v Evropské unii v tom smyslu, že budou sníženy podpory do cen, nicméně budou zvýšeny podpory směřující k zemědělcům. Strany, které to konstruují, uvažují o tom, že to bude znamenat zvýšený příjem zemědělců. Navíc dostanou to, co uhrají na trhu, zbytek dostanou přímou alokací na místo, kde podnikají, či na zvířata, která chovají, nebo hektary, které obdělávají.

Byl zpochybňován problém rozměrů českého zemědělství. Je o třetinu menší, než je třeba. Saldo agrárního obchodu je v záporných číslech, bylo plusové, dnes je minus 20 až 23 miliard ročně, ročně narůstá, zvyšuje se významně jeho podíl na celkovém záporném saldu zahraničního obchodu. To je zpráva nežádoucí. Není důvod, abychom se nepokusili získat zpět trh v komoditách, které se tady vždycky produkovaly a které při standardních podmínkách budou opět na trhu uplatnitelné, není důvod, abychom u komodit, které byly vždycky schopné exportu, nepokračovali. Je to sladovnický ječmen, slad atd.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP