(Schůze opět zahájena ve 14.16 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, vyhlásil jsem 15minutovou přestávku do 14.15 hodin. Uplynula před jednou minutou. Mohl bych velmi snadno zahájit rozpravu, říci, že se do ní nikdo nepřihlásil, rozpravu ukončit. Řekl jsem, že bych mohl, ale nedělám to.

Vážení kolegové, se zpožděním dvou minut zahajuji další pokračování našeho jednání. Pokračuje rozprava k bodu "Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny". Hlásí se pan poslanec Lobkowicz.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedo, teď při jednání poslaneckého klubu jsem zjistil ve sjetině, že jsem nehlasoval pro návrh pěti místopředsedů. Jsem přesvědčen, že jsem o tom hlasoval. Ve sjetině je X a mělo by tam být "ano". Proto zpochybňuji toto hlasování a žádám, jestli by mohlo být ještě jednou o tom hlasováno. Žádám o revokaci usnesení a o nové hlasování.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Mně se zdá toto poněkud zvláštní orientační hlasování. Pan poslanec Koháček jako jeden z expertů na jednací řád, když tady nemáme pana poslance Kužílka.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nemohu přiznat, že by mohlo dojít k takovémuto činu, protože o této variantě už nebylo vůbec hlasováno. Hlasovalo se pouze o variantě 4 - 3 a vzhledem k tomu, že prošla varianta 3 místopředsedové, není možné zpochybnit hlasování, které se nekonalo. U orientačního hlasování nejde o hlasování podle jednacího řádu, tak jak bylo zpochybněno. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Mně se to zdá docela srozumitelné a jednoduché. Hlásí se pan poslanec Kasal. Nicméně bych prosil, kdyby ti, kteří se hlásí, vydrželi sedět na svém místě, protože se hlásíte tři čtyři a přece jenom přiznávám, že je volbou předsedajícího, komu ze čtyř ve stejné chvíli se hlásících dá slovo, pane poslanče. Čili to, že už jste vyšel směrem k řečništi, jste trochu předběhl situaci. Má slovo pan poslanec Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane předsedo, dámy a pánové, pan poslanec Koháček se samozřejmě mýlí v tom, že existují dva typy hlasování - orientační a nějaké jiné. Existuje jeden typ hlasování. Každý poslanec má právo na základě informace, které dostane ze sjetiny, rozporovat ve smyslu jednacího řádu a předsedající nemá jinou možnost, než o tom dát hlasovat. Myslím, že veškerá další diskuse nás pouze bude zdržovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Tam se hlásil pan poslanec, u kterého tím, že stojí, si nemohu přečíst, kde sedí a jak se jmenuje.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Poslanec Gongol, pane předsedo. Jenom pro pořádek bych chtěl uvést, že u hlasování č. 15 mám zaznamenáno, že jsem nehlasoval, a já jsem hlasoval proti. Přitom nezpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Výborný. Znovu opakuji prosbu a míním to vážně, že se hlásíme z místa sezení, a nikoliv z pochodu.

 

Poslanec Miloslav Výborný: To není v jednacím řádu, pane předsedo.

Vážený pane předsedo, myslím, že věc je docela jednoduchá. Pan poslanec Lobkowicz upozornil na to, že v písemném záznamu o výsledcích hlasování, v onom orientačním hlasování se objevilo, že nehlasoval, a on tvrdí, že hlasoval. Samozřejmě to bylo běžné hlasování a o jeho námitce musí být hlasováno, nelze to odbýt tím způsobem, že hlasováno být nemá. Pakliže tato námitka bude uznána jako oprávněná hlasováním sněmovny, pak bude znovu hlasováno orientačně a na základě nového hlasování orientačního bude stanoveno pořadí a bude se znovu hlasovat věcně. Jiný postup není možný, protože je jasné, že tam, kde orientační hlasování bylo zpochybněno, bude-li zpochybněno hlasování právem, tak ani věcné nemůže obstát. Nezlobte se, je to prostě tak.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vidím, že jsou na to jako obvykle různé názory. Pan poslanec Langer, pan poslanec Brožík následuje.

 

Poslanec Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Nemohu se ztotožnit s výkladem, který přednesl pan kolega Výborný. My jsme meritorně, věcně rozhodovali. Má pravdu v tom, že bychom měli nechat sněmovnu hlasovat orientačním hlasováním, pokud to uznáme za vhodné, a bývávalo to dobrým zvykem, zpochybnil-li někdo hlasování, že se nechalo nejdříve hlasovat o jeho zpochybnění a potom znovu.

Nicméně konstrukce taková, že na základě změny výsledku orientačního hlasování budeme znovu věcně hlasovat tak, jak jsme hlasovali, je konstrukce více než pochybná a já bych velmi varoval před tím, abychom přejímali takovéto zvyklosti.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Děkuji. Pan poslanec Brožík, potom pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych upozornit prostřednictvím pana předsedajícího pana kolegu Lobkowicze, že v této sněmovně při takovýchto omylech nebo problémech byl vždycky úzus, že pokud tento jeden hlas mohl rozhodnout o tom, že by byla nastolena jiná varianta, tak se potom o této námitce hlasovalo a nebyl problém, aby všichni tuto námitku podpořili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP