Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

355

Zpráva o měnovém vývoji

v České republice za 1. pololetí 1997

Zpráva o měnovém vývoji

v České republice za 1. pololetí 1997

Předkládá: Ing. Josef Tošovský

guvernér České národní banky


OBSAH

A. HOSPODÁŘSKÝ A MĚNOVÝ VÝVOJ V ČR

I. VÝVOJ VNĚJŠÍHO EKONOMICKÉHO PROSTŘEDÍ

I. 1. Základní trendy světového hospodářského vývoje

I. 2. Mezinárodní obchod a ceny na světových trzích

I. 3. Kapitálové přesuny, úroky, mezinárodní kapitálové trhy, kurzy

I. 4. Vztahy ČR k mezinárodním ekonomickým a měnovým institucím

II. VÝVOJ EKONOMIKY V ČR

II. 1. Poptávka

II. 2. Produkce

II. 3. Privatizace

II. 4. Trh práce

II. 5. Ceny

III. PLATEBNÍ BILANCE

III. 1. Běžný účet

III. 2. Kapitálový účet

III. 3. Devizové rezervy

IV. VLÁDNÍ SEKTOR

V. MĚNOVÁ POLITIKA A MĚNOVÝ VÝVOJ

Vývoj peněžních agregátů

VI. FINANČNÍ TRHY

VI. 1. Peněžní trh

VI. 2. Mezibankovní devizový trh

VI. 3. Kapitálový trh

VII. BANKOVNÍ SEKTOR

B. TEMATICKÁ PŘÍLOHA

Alternativní definice množství peněz

C. TABULKOVÁ PŘÍLOHA

MĚNOVÁ OBLAST

I. Hlavní měnové a hospodářské indikátory

II. Měnový přehled

III. Úvěry klientům

A. Celkové stavy úvěrů

B. Nově poskytnuté úvěry

IV. Úvěry ČNB

V. Vklady klientů

VI. Úrokové sazby obchodních bank

VII. Úrokové sazby ČNB

VIII. Úrokové sazby z mezibankovních vkladů

IX. Platební bilance

X. Zahraniční aktiva

XI. Zahraniční závazky

XII. Devizový kurz

XIII. Státní rozpočet

XIV. Kapitálový trh (Burza cenných papírů)

XV. Měnověpolitické nástroje ČNB

REÁLNÁ EKONOMIKA

I. Makroagregáty

II. Outputy

III. Agregátní poptávka

IV. Ceny

V. Nezaměstnanost

VI. Zahraniční obchod

MEZINÁRODNÍ PŘEHLED

A. Hrubý domácí produkt

B. Spotřebitelské ceny

C. Míra nezaměstnanosti

D. Saldo veřejných rozpočtů

E. Veřejný dluh

F. Devizové rezervy


A. HOSPODÁŘSKÝ A MĚNOVÝ VÝVOJ V ČR


SHRNUTÍ

Postupné narůstání nerovnovážných tendencí v české ekonomice v uplynulých letech vyústilo v podstatný růst vnější nerovnováhy. Vnější deficit byl financován ve stále větší míře přílivem dluhového kapitálu, k čemuž vytvořilo příznivé podmínky rozšíření směnitelnosti koruny a rozvoj českého peněžního a devizového trhu a jeho rychlá integrace do mezinárodních finančních trhů. Úroveň deficitu běžného účtu v průběhu minulého roku velmi rychle vzrostla (z 2,7% HDP v roce 1 995 na 7,6% HDP v roce 1 996) na úroveň výjimečně vysokou i v mezinárodním měřítku. Bylo zřejmé, že chování investorů bude stále více ovlivňováno otázkou, zda v roce 1997 dojde v tomto vývoji k obratu.

V prvním čtvrtletí deficit běžného účtu platební bilance dále rostl (dosáhl úrovně 8,7% HDP). Pokles tempa růstu domácí poptávky sice pokračoval, dovozy však posilovaly sílící expektace na možné oslabení kurzu koruny. Vývoz v nominálních hodnotách přitom stagnoval. To se vedle dalších faktorů promítlo ve stagnaci průmyslové výroby a ovlivnilo dynamiku hospodářského růstu. Současně se od počátku roku zhoršoval deficit státního rozpočtu vlivem nižšího inkasa příjmů zčásti v návaznosti na zpomalení ekonomického růstu.

Měnová politika ČNB zůstávala v 1. čtvrtletí nezměněna. Jejím cílem bylo i nadále působit na snížení domácí poptávky. Růst peněžní zásoby mírně klesal a ustálil se zhruba na hodnotě meziročního růstu kolem 7%. S ohledem na dále rostoucí vnější nerovnováhu a při tlacích na nominální zhodnocování koruny (především vlivem kumulace emisí korunových euroobligací na zahraničních trzích) bylo zřejmé, že příštím krokem hospodářské politiky musí být opatření ve fiskální oblasti. Vývoj v 1. čtvrtletí také více zvýraznil trvající problémy institucionální a strukturální povahy, jejichž řešení podmiňuje rychlejší a stabilnější ekonomický rozvoj.

Informace o zhoršení ekonomické situace v 1. čtvrtletí a složitější politická situace vedly ke zvyšování tlaku na kurz koruny, který vyvrcholil měnovými turbulencemi v květnu a následně k opuštění režimu fluktuačního pásma. Prvními signály byly změny nálad investorů, projevující se mírným poklesem kurzu koruny od března, růstem devizových vkladů rezidentů i menší angažovaností zahraničních investorů na domácím kapitálovém trhu.

Vláda ČR v reakci na hospodářský vývoj v 1. čtvrtletí a situaci na trzích přijala opatření (tzv. 1. balíček) ke snížení rozpočtového deficitu a omezení dovozů a rovněž k řešení strukturálních problémů, zaměřených na podporu růstu v delším období. Stěžejními opatřeními k ovlivnění vývoje v kratším časovém horizontu bylo snížení rozpočtových výdajů v rozsahu cca 20 mld. Kč a zavedení dovozních depozit na spotřební zboží ve výši 20%. V návaznosti na toto opatření potvrdila ČNB společný záměr změnit mix měnové a fiskální politiky snížením povinných minimálních rezerv. Přijetí vládních opatření však bylo doprovázeno signály o rostoucím politickém napětí.

Rozsah vládou přijatých opatření v tzv. balíčku nebyl trhy přijat pozitivně. Zhruba ve stejném období došlo i ke změně náhledu zahraničních investorů na tzv. nově se rozvíjející trhy a k tlakům na oslabení měn v jihovýchodní Asii a Jihoafrické republice. To se stalo posledním podnětem k zahájení útoku na českou korunu.

Centrální banka reagovala na útok intervencemi na devizovém trhu a výrazným zvýšením základních úrokových sazeb (diskont, repo sazba a lombardní sazba). Dále přistoupila k omezení rozsahu refinancování komerčních bank a omezení přístupu zahraničních subjektů na domácí peněžní trh. Nedůvěra v udržení úrovně kurzu se rychle projevila v prudké změně chování domácích subjektů. Výrazně vzrostl zájem o držbu deviz a očekávané znehodnocení koruny postihlo i zbožový trh (nákupy dováženého zboží).

Za souběhu všech těchto faktorů nebylo udržení kurzového režimu možné. Naopak bylo nutné očekávat, že spodní hranice fluktuačního pásma bude opětovně testována dalšími spekulativními útoky s vědomím, že možnosti ČNB bránit pásmo jsou za těchto okolností velmi omezené. Za této situace se ČNB zaměřila na přípravu opuštění režimu kurzového pásma a zejména zabránění nadměrnému znehodnocení (přestřelení) po jeho opuštění.

Po odeznění prvního útoku, za situace relativního klidu na devizovém trhu, bylo zrušeno fluktuační pásmo koruny, její vazba na dvousložkový měnový koš (USD/DEM) a zaveden tzv. řízený floating koruny s orientací na DEM. Došlo k poklesu kurzu koruny a po výkyvech oběma směry postupně ke stabilizaci na hladině zhruba o 10% nižší proti paritě (oslabení české koruny představovalo proti konci roku 1996 v nominálním vyjádření 21,4% vůči USD a 11 % vůči DEM). V této fázi se ČNB soustředila na zabránění prudkým výkyvům kurzu oběma směry. To umožnilo odstranění dočasně zavedených omezení pro zahraniční investory a postupný pokles úrokových sazeb. Úrokové sazby se již na přelomu července a srpna ustálily o cca 2 procentní body výše proti úrovni před měnovými turbulencemi.

Stabilizace situace se postupně projevila v růstu poptávky po koruně, což umožnilo částečně zpětný nákup deviz. Krátkodobou půjčkou a sjednáním dohody o možnosti čerpání úvěrových zdrojů až do výše 2 mld. USD s konsorciem bank si ČNB rozšířila prostor pro případné další stabilizační intervence na devizovém trhu.

Vláda podpořila stabilizaci kurzu dodatečnými stabilizačními opatřeními (tzv. balíček č. 2), obsahující zejména další krácení rozpočtových výdajů o cca 20 mld. Kč a závazek dalšího zpomalení růstu mezd ve vládou řízených institucích. Zřetelněji a jednoznačněji byly formulovány záměry na řešení strukturálních a institucionálních problémů. Jejich přijetí se projevilo v posílení důvěry ve stabilitu koruny v krátkodobém horizontu.

Z údajů z počátku třetího čtvrtletí je možno konstatovat, že znehodnocení koruny se dosud jen omezeně projevilo v růstu spotřebitelských cen, u cen průmyslových výrobců je patrné zvýšení o cca 1 procentní bod. Celkový vliv oslabení kurzu koruny na domácí cenovou hladinu se bude projevovat postupně.

Rozhodujícím faktorem působícím na růst spotřebitelských cen v letošním roce však budou opatření vlády a místních orgánů v oblasti regulovaných, resp. usměrňovaných cen. Celkový vliv státních úprav cen na inflaci ve spotřebitelských cenách přesáhne v letošním roce pravděpodobně 50%.

Vývoj vybraných dovozních a vývozních komodit v červnu naznačuje, že kurzové změny pravděpodobně ještě v závěru pololetí ovlivnily vývoj obchodní bilance (zejména dovoz); jejich vliv na vývoj běžného účtu platební bilance se však plně projeví v druhé polovině roku. Zatím příznivější vývoj obchodní bilance (zejména vývozu) ve 2. čtvrtletí ve srovnání s loňským rokem se zdá být výrazněji ovlivněn efekty z dříve založených investic a příznivější konjunkturní situací v západní Evropě. Sblížení temp růstu vývozu a dovozu za první pololetí (10,5% vývoz a 10,3% dovoz) a zejména vyšší dynamika vývozů než dovozů od dubna signalizují zastavení trendu zvyšování deficitu obchodní bilance. Květnové oslabení koruny by mělo postupně zlepšování obchodní bilance napomoci udržet i v dalších měsících.

Ekonomický vývoj ve 2. čtvrtletí naznačoval zlepšení i dalších nepříznivých tendencí, zakládajících nerovnovážný vývoj české ekonomiky. Došlo ke zmírnění tempa růstu příjmů z mezd, zmenšení mezery mezi růstem produktivity práce a průměrné mzdy a k poklesu míry růstu jednotkových mzdových nákladů. I přes toto zlepšení je však rozsah těchto disproporcí stále poměrně značný a stejně tak i rozsah celkové vnější nerovnováhy.

Pro hospodářský a zejména měnový vývoj v dalším období bude klíčové, jak rychle se podaří obnovit soulad mezi domácí nabídkou a poptávkou. To bude vyžadovat zejména růst flexibility na straně nabídky, který by vedl k posílení exportní výkonnosti české ekonomiky a postupnému zvýšení tempa hospodářského růstu. Měnová politika společně s opatřeními k omezení domácí poptávky v rámci obou tzv. balíčků, nízký růst vládních výdajů na příští rok a již vyhlášené zmrazení objemu mezd v rozpočtové sféře by měly napomáhat při zajišťování žádoucího trendu sbližování vývoje nabídky a poptávky. Významným signálem, který může ovlivnit budoucí vývoj české koruny, bude definitivní podoba státního rozpočtu na rok 1998 a vyřešení otázky financování důsledku povodní v rámci nevyhnutelného příspěvku fiskální politiky k posílení makroekonomické rovnováhy.


I. VÝVOJ VNĚJŠÍHO EKONOMICKÉHO PROSTŘEDÍ

Světový hospodářský vývoj se vyznačoval pokračujícím globálním hospodářským růstem s některými známkami lokálních nerovnováh. V zemích OECD akceleroval růst, jehož tempo se v průběhu 2. čtvrtletí v důsledku určitého zpomalení růstové dynamiky v USA a Japonsku zmírnilo. Pokračující růst v EU, stimulovaný nízkými úrokovými sazbami a poklesem kurzů většiny evropských měn, byl tažen zahraniční poptávkou. Asijský region si udržel výrazný růst; v některých zemích se nepodařilo překonat makroekonomickou nerovnováhu, která vyústila v měnové turbulence. V transformujících se ekonomikách jako celku a v zemích CEFTA především (3 z nich jsou členy OECD [ČR, Maďarsko a Polsko] a 4 mají být vyzvány k jednání o členství v EU [ČR, Maďarsko, Polsko, Slovinsko.]) pokračoval hospodářský růst. Dynamika vývoje mezinárodního obchodu se zrychlila, významně vzrostl export v klíčových zemích OECD a oživil se vývoz v nově se formujících asijských tržních ekonomikách. Klíčové úrokové sazby v předních ekonomikách se příliš neměnily. Světové akciové trhy prakticky bez výjimky posilovaly. Na devizových trzích posiloval USD, především vůči DEM.

I. 1. Základní trendy světového hospodářského vývoje

Hospodářský růst v OECD se ve 2. čtvrtletí zmírnil

V průběhu prvního pololetí se zejména vlivem nízkých úrokových sazeb tempo hospodářského růstu v průmyslových zemích urychlilo, přičemž za první čtvrtletí dosáhlo 4,5% a v druhém čtvrtletí došlo k jeho zpomalení. V pozadí tohoto vývoje stojí vysoké růstové tempo v USA, které v prvním čtvrtletí dosáhlo 4,1%. Ve druhém čtvrtletí již dále nepůsobily některé mimořádné prorůstové faktory z předchozího období, zejména vzestup domácí spotřebitelské poptávky v Japonsku, vyvolaný rostoucími nákupy před zvýšením daně z přidané hodnoty.

Růst v USA a Japonsku zpomalil

Na určitém zpomalení globálního růstu ve druhém čtvrtletí se podílel především mírný pokles dynamiky růstu v USA (na 3,3%) způsobený přechodným snížením spotřebitelské poptávky. K absolutnímu poklesu tvorby HDP došlo v Japonsku, a to v souvislosti s dopady uvedeného zpřísnění fiskální politiky. Snížení růstového tempa v obou zmíněných zemích bylo jen částečně kompenzováno postupným zotavováním západoevropských ekonomik.

Pokračovala cenová stabilizace

Hospodářský růst byl v důsledku rostoucí globální konkurence, umírněného mzdového vývoje, celkově stlačených cen ropy a kromě USA a Velké Británie existujícími rezervami ve využití výrobních kapacit, doprovázen pokračujícím příznivým cenovým vývojem. V řadě zemí OECD míra inflace poklesla a ve druhém čtvrtletí se pohybovala kolem 2%, z toho v USA kolem 2,3%, v Japonsku 1,9% a 1,9% v západní Evropě. V Itálii (1,6%) a ve Španělsku (1,6%) inflace dosáhla nejnižší úroveň za posledních třicet let. Ve Velké Británii a také Kanadě však vzhledem k potenciální hrozbě inflačních tlaků již došlo k preventivnímu zvýšení úrokových sazeb.

Nezaměstnanost ve většině zemí EU přetrvávala

Situace na trhu práce se i nadále vyvíjela diferencovaně. Zatímco v USA se míra nezaměstnanosti snížila na 5% a pohybovala se pod hranicí označované v USA jako přirozená míra plné zaměstnanosti, v řadě zemí západní Evropy zůstává vysoká a působí značné hospodářské potíže. Kromě Belgie, Itálie a Španělska se to týká zejména Německa a Francie, kde míra nezaměstnanosti přesáhla 11 %, resp. 12% a udržuje se na rekordní úrovni. Relativně příznivý vývoj na trhu práce byl zaznamenán ve Velké Británii a Holandsku, kde v červnu nezaměstnanost klesla na 5,7%, resp. 5,9%.

Růst v EU se zotavoval

Zotavování hospodářského vývoje v Evropské unii (EU) bylo i nadále v rozhodující míře určováno nízkými úrokovými sazbami a oslabeným kurzem většiny západoevropských měn vůči USD a následkem toho rostoucím vývozem. V části EU (zejména ve Velké Británii a Holandsku) byl růst výrazně podpořen vzestupem domácí spotřebitelské poptávky, v jiných zemích (jako např. v Německu) se tento růstový faktor prosazoval jen pozvolna. Kromě Velké Británie, kde letos kulminuje konjunkturní cyklus, byly relativně solidní přírůstky zaznamenány například také v Holandsku a Španělsku. Za průměrem ostatních zemí EU výrazně zaostala Itálie.

Růst v Německu se pozvolna konsolidoval, nezaměstnanost však nepoklesla

Problémem německé ekonomiky je skutečnost, že její oživení tažené vývozem a růstem produktivity práce nevedlo ke snížení nezaměstnanosti. Zotavení růstové dynamiky se zatím týkalo zejména strojírenských odvětví nenáročných na pracovní síly. Kromě toho zdrženlivý postoj k investování a masový odliv přímých investic do zahraničí tlumily tempo růstu a nevytvářely prostor pro nová pracovní místa. Relativně nižší rozpočtové příjmy a vysoká nezaměstnanost vyvolaly pochybnosti o dodržení rozpočtového deficitu do 3% HDP. Peněžní zásoba rostla až do začátku června rychleji než měnový koridor stanovený centrální bankou (3,5 - 6,5%), avšak nízká inflace a dosud neukončená konsolidace ekonomického růstu ještě letos patrně nepovedou ke zvýšení úrokových sazeb.

Motorem světového růstu zůstal asijský region

Ve srovnání s minulými léty došlo k určitému zpomalení, přesto se ve většině asijských zemí prosadil růst HDP přesahující 5% (vedle Číny byla nejúspěšnější Malajsie s 8,4% růstu HDP ve 2. čtvrtletí). Dařilo se snižovat inflaci. S výjimkou Tchaj-wanu, Malajsie, Číny a Indie se podařilo redukovat rozpočtové deficity. I když některé země realizovaly obchodní přebytek (Čína, Tchaj-wan a Indonézie), ve srovnání s rokem 1996 se vnější pozice asijských zemí (s výjimkou Číny) zhoršila. Thajsko bylo ve sledovaném období zasaženo měnovou krizí, kterou však není možné srovnávat například s mexickou krizí (mimo jiné i proto, že Thajsko disponovalo silným hospodářským potenciálem včetně vysokých zahraničních rezerv a dosahovalo solidní hospodářský růst). Pokles exportu a krizové jevy v měnové oblasti byly vyvolány - vedle cyklických příčin i strukturálními problémy. Asijské země v minulosti opíraly svůj růst a expanzi na světových trzích o rostoucí investice a levnou pracovní sílu. V dnešních podmínkách se na světových trzích efektivněji uplatňují výstupy sofistikovaných odvětví, náročných na vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Některé asijské země se nedokázaly přizpůsobit novým podmínkám a nevěnovaly dosud patřičnou pozornost trhu práce, jeho flexibilitě a liberalizaci, opírající se o další rozvoj infrastruktury (především nevýrobní).

Vývoj ekonomik zemí LA kontinentu potvrdil, že důsledky mexické krize jsou definitivně překonány

V hospodářském vývoji Latinské Ameriky se prosazovaly tendence urychleného růstu (nejsilnější v Mexiku, kde ve 2. čtvrtletí činil růst HDP 8,8%, a v Argentině) a dalšího poklesu inflace. Většina zemí byla úspěšná při snižování rozpočtových schodků, mírný nárůst fiskálního deficitu byl zaznamenán ve Venezuele, Mexiku a Brazílii, Chile si dlouhodobě udržuje přebytek. Mexiko, Panama, Venezuela a Chile dosáhly obchodní přebytky, jediná Venezuela - vlivem růstu cen ropy a zvýšením její těžby - dosáhla i přebytek běžného účtu. Pokračující kapitálové toky do regionů (především soukromého kapitálu) byly tak silné, že pomohly financovat nerovnováhy a v některých zemích dokonce přispěly ke zvýšení devizových rezerv. Přijaté privatizační programy a realizace infrastrukturálních projektů (především v oblasti vzdělání, zdravotnictví, budování ochranné sociální sítě a řešení problémů penzijních systémů) dosud nesplnily očekávání.

Transformující se ekonomiky SVE jako celek dosáhly hospodářského růstu

Rok 1997 je pro země střední a východní Evropy (SVE) prvním rokem s pozitivním růstem (z vývoje v 1. pololetí lze soudit, že průměrný růst se pohybuje mezi 1 - 2%). V zemích SVE bez bývalého SSSR došlo k určitému zpomalení (průměrný růst se pohyboval kolem 3%). Obdobná tendence se prosazovala i v zemích CEFTA. [Patří sem ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko a od 1. 7. t.r. i Rumunsko, přičemž dalším nejvážnějším kandidátem na členství je Bulharsko. Země ucházející se o vstup do CEFTA musí být smluvní stranou WTO, přidružené členství k Eu a musí mít dohody o volném obchodě se signatáři CEFTA]. I když ve srovnání s rokem 1996 nižší, přesto nejsilnější růst dosáhlo Polsko [Polsko (jakožto první a dosud jediná země SVE dosáhlo předtransformační úrovně HDP] (v 1. čtvrtletí 7,3%) a Slovensko. K urychlení dynamiky došlo ve Slovinsku a zejména v Maďarsku, které již překonalo loňskou stagnaci, spojenou s realizací úsporného programu z roku 1995, zvýšilo konkurenceschopnost žádoucí restrukturalizací průmyslu, omezilo dovoz a snížilo úrokové sazby. Ve většině zemí se dařilo snižovat inflaci (nejnižší úroveň Slovensko) a částečně i nezaměstnanost. S výjimkou Maďarska v zemích CEFTA rostly vnější nerovnováhy a výrazně se nesnížily rozpočtové deficity.

Přes mírné oslabení byla dynamika hospodářského růstu Slovenska relativně vysoká

Hlavním činitelem růstu HDP na Slovensku (v 1. pololetí 6%) byl další rozvoj služeb. Dynamika byla provázena mírným zvýšením meziroční inflace na 6,2% a dalším prohlubováním vnější nerovnováhy, ke které přispěl pokles konkurenceschopnosti. Obchodní deficit dosáhl v 1. pololetí téměř 1 mld. USD, deficit běžného účtu byl o něco vyšší. Vzhledem k tomu, že dovozní depozita nesplnila očekávání, byla zvýšena dovozní přirážka na 7%. [K 1. 1. 1997 byla dovozní přirážka na Slovensku dočasné na Slovensku dočasné snížena na 0%]. Na uvedené nepříznivé trendy reagovala centrální banka (NBS) přísnější restriktivní politikou, zaměřenou na udržení kurzu slovenské měny ve fluktuačním pásmu. Další udržování současného kurzu SKK vůči CZK znevýhodňuje slovenské vývozce v obchodě s ČR. Vývoj rozpočtového deficitu (1 - 5/97 7,177 mld. SKK) odpovídal celoročnímu záměru.

Sedmileté období poklesu HDP Ruska se zdá být u konce, inflace nadále klesá

Meziroční pokles HDP Ruska se výrazně ve 2. čtvrtletí zpomalil na 0,6%. Restriktivní měnová politika centrální banky přispěla k dalšímu snížení inflace (meziročně 14,5%). Kurz RUR se pohyboval v rámci stanoveného koridoru pro rok 1997. Návrh redukce rozpočtových výdajů, resp. snižování rozpočtového deficitu pod 6% HDP, dohodnutých s MMF jako jedna z podmínek pro vyplácení dříve poskytnutého úvěru, byl zatím Poslaneckou sněmovnou odložen, přesto MMF uvolnil jeho další tranše. Mírný pokles aktiva běžného účtu byl způsoben trvajícím deficitem bilance služeb, přestože obchodní bilance byla přebytková. Ve sledovaném období se nepodařilo dosáhnout a udržet finanční, resp. rozpočtovou stabilitu.

I. 2. Mezinárodní obchod a ceny na světových trzích

Mezinárodní obchod významně vzrostl

Po loňském propadu zaznamenal mezinárodní obchod v první polovině letošního roku významný nárůst. Objem vývozu byl stimulován relativně vysokým růstem americké ekonomiky a částí asijských ekonomik a hospodářským oživením v západní Evropě. V zemích OECD se dle předběžných odhadů tempo vývozu pohybovalo o zhruba 3 procentní body nad úrovní roku 1996. Nejvyšší exportní přírůstky byly zaznamenány v Japonsku, a to 12% v prvním a 18% ve druhém čtvrtletí. Navzdory silnému dolaru překvapivě vysoko vzrostl i americký vývoz (dle odhadu o 10% za 1. pololetí). Klíčovou roli v akceleraci vývozu USA sehrál kromě vysoké zahraniční poptávky (zejména ze strany ostatních zemí NAFTA [The North American Free Trade Agreement.]) rychle rostoucí podíl technologicky vyspělých výrobků, u kterých si USA udržují významnou komparativní výhodu. V západní Evropě vykazují solidní přírůstky vývozu Německo a Francie. K příznakům oživení vývozu došlo ve druhém čtvrtletí i v nově se formujících asijských tržních ekonomikách, jejichž vývozy mají tradičně těžiště v subdodávkách (polovodiče, elektronické komponenty, chemické produkty a výrobky z ocele a kovů) pro výrobu finálních spotřebních a investičních produktů industrializovaných zemí. Toto oživení je spojováno s nízkým stavem zásob a zvýšenou poptávkou v zemích OECD a se stabilizací exportních cen.

Souhrnný index komodit klesal, ceny ropy klesaly

Po růstu souhrnného cenového indexu komodit ve 2. čtvrtletí letošního roku (s maximální dosaženou hodnotou ke konci května) došlo v průběhu června k jeho poklesu. Pohyb indexu byl vyvolán zejména růstem a následným poklesem potravinářských surovin a růstem cen kovů. Ceny ropy se v uplynulém pololetí utvářely pod vlivem převahy nabídky nad poptávkou a vykazovaly klesající tendenci, což úzce souvisí s problémy členských zemí OPEC s dodržováním těžebních kvót. I přes vysokou úroveň dodávek zůstává poptávka po ropě, zejména ze strany Číny a Indie, velmi silná.

Spekulace ohledně zvýšeného prodeje zlata centrálními bankami vedly k poklesu jeho ceny, která se od začátku roku snížila o 7,7%. Naopak u paládia a platiny vyšší poptávka vedla ke zpevnění jejich cen. Ceny mědi rovněž stoupaly, a to v důsledku poklesu zásob na polovinu stavu roku 1996 a očekávání růstu její spotřeby. Na maximální úroveň od roku 1990 se vyšplhaly ceny zinku. Následkem kritického stavu zásob na londýnské burze zaznamenal vysoké ceny i hliník. V závěru pololetí došlo ke zklidnění ceny niklu.

I. 3. Kapitálové přesuny, úroky, mezinárodní kapitálové trhy, kurzy

Trendy v poskytování zahraničních úvěrů se neměnily

V průběhu prvního pololetí nedošlo k žádné významnější změně v relativním snižování tempa růstu úvěrů od soukromých institucí. Dynamika obchodů s cennými papíry (zejména obligacemi) na světových kapitálových trzích byla stále velmi silná. Růst přímých zahraničních investic nebyl v meziročním srovnání dle předběžných odhadů výrazný, z regionů s nově vznikajícími tržními ekonomikami investoři stále preferovali asijské a latinskoamerické země.

Rusku byly obnoveny kreditní platby od MMF, takže z tříletého úvěrového programu více než 10 mld. USD obdrží v roce 1997 2,8 mld. USD. Rumunsko získalo z prostředků MMF půjčku ve výši 430 mil. USD v rámci třináctiměsíčního úvěrového programu na podporu ekonomických reforem a od IBRD (Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj) pak prostředky v celkovém objemu 550 mil. USD. Celkově poskytla IBRD v 1. pololetí nejvíce prostředků Číně (2,8 mld. USD), Rusku (1,7 mld. USD), Indii a Argentině (po 1,5 mld. USD). Polsku poskytla EIB tříletou půjčku 1 mld. USD na výstavbu a modernizaci železnic.

Pohyb klíčových úrokových sazeb byl mírný

Pohyb klíčových úrokových sazeb odpovídal makroekonomické situaci jednotlivých zemí. Centrální banka USA již ve 2. čtvrtletí klíčové sazby neměnila a centrální banka SRN ke změnám těchto sazeb rovněž nepřikročila. Španělská centrální banka snížila (zjevně s ohledem na maastrichtská kriteria) ve druhém čtvrtletí postupně klíčovou sazbu z 5,75% na 5,25%. Italská centrální banka snížila 30. 6. 1997 intervenční sazbu ze 6,75 na 6,25%. Britská centrální banka zvýšila 6. 5. 1997 intervenční sazbu ze 6% na 6,25% a 6. 6. 1997 dále na 6,5%. Kanadská centrální banka zvýšila 26. 6. 1997 intervenční sazbu ze 3,25% na 3,5%.

Oživení na světových akciových trzích pokračovalo

Dlouhodobé cenové oživení světových akciových trhů se v průběhu 2. čtvrtletí (na počátku dubna a na přelomu května a června) především v souvislosti s úrokovou politikou USA jen dočasně zvolnilo. Akcie na německém trhu posílily až na 3798,5 bodu (index DAX), na londýnském trhu na 4820 bodů (index FTSE 100) a na newyorském trhu na 7880 bodů (index Dow Jones). Východoevropské burzy v dubnu a květnu převážně stagnovaly, resp. výrazně posilovala jen budapešťská burza, v červnu prosperovala vedle budapešťské burzy rovněž burza rumunská.

Vyhlídky EMU po francouzských volbách jsou mírně otimistické

Volební vítězství socialistů ve Francii oživilo spekulace kolem plánovaného zavedení dalšího stádia Evropské měnové unie (EMU). Amsterdamský summit, na kterém byl přijat Pakt zaměstnanosti a hospodářské stability, a který rozšířil dohodnutý Pakt stability o klauzuli o potlačování nezaměstnaností, potvrdil jak politickou vůli k zahájení EMU dle původního časového harmonogramu, tak i platnost Paktu stability bez dalších změn. Přes rozdílné postoje Francie a Německa k interpretaci maastrichtských kritérií převládá ve vztahu ke včasnému zahájení EMU optimismus. Nicméně přetrvávající nejistoty kolem počtu členů, termínu zahájení a reálnosti naplnění normativních kritérií EMU zůstávají klíčovým faktorem pro úvahy o vývoji kurzů a úrokových sazeb západních měn.

USD proti DEM s výkyvy posiloval

Trend posilování kurzu USD vůči DEM i JPY se v průběhu 1. pololetí zachoval částečně. Především v polovině května bylo oslabení USD výraznější (až na 1,6875 DEM/USD a na 112 JPY/USD). V červnu USD vůči DEM převážně posiloval (až na 1,742 DEM/USD), vůči JPY víceméně stagnoval na úrovni kolem 114 JPY/USD. GBP vůči DEM převážně zpevňovala, zvláště po zvýšení úrokových sazeb v květnu (téměř na 2,9 DEM/GBP, tedy na pětileté maximum).

Měny států jihovýchodní Asie byly postiženy útoky spekulantů

Pod spekulačním náporem začátkem června došlo ke zrušení pevného devizového kurzu thajského bahtu a k jeho poklesu o 15 - 20%. Efekt nákazy, vyvolaný měnovými turbulencemi v Thajsku, se rozšířil do dalších zemí jihovýchodní Asie. Bezprostředně poté došlo k opětovnému spekulačnímu tlaku na národní měnu na Filipínách. Obdobně jako Thajsko zaznamenaly zpomalení tempa růstu, přesycenost trhu nemovitostí a problémy související s prudkým vzestupem špatných úvěrů v bankovním sektoru. Podobnému vývoji musely čelit i jiné země (Malajsie, Indonésie).


I. 4. Vztahy ČR k mezinárodním ekonomickým a měnovým institucím

Prahu navštívila mise MMF

V návaznosti na předchozí jednání (19. - 27. 3. 1997) proběhla v Praze ve dnech 10. - 19. 6. 1997 mimořádná mise Mezinárodního měnového fondu (MMF). Na závěr bylo konstatováno, že pro žádoucí příliv investic a další hospodářský růst je nezbytné obnovit a udržovat makroekonomickou stabilitu. Jako hlavní ozdravné kroky členové mise doporučili výrazné snížení rozpočtových výdajů, podstatné omezení růstu platů v rozpočtové sféře a podnikovém sektoru kontrolovaném vládou, urychlení strukturálních reforem, zprůhlednění kapitálového trhu a dokončení privatizace.

Česká republika valorizovala svůj korunový vklad v Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj prostřednictvím vydání směnky na 65 785 609 Kč splatné na požádání. Rovněž se uskutečnila čtvrtá splátka příspěvku ČR ve výši 1 mil. SDR do facility ESAF (pro financování nejchudších zemí). V polovině dubna (15. 4.) uhradila ČR příspěvek do Interim Trust Fund ve výši 1,5 mil. SDR, který zřídila Mezinárodní rozvojová asociace (IDA) k financování projektů v nejchudších zemích.

Ve dnech 11. - 12. 3. 1997 se v Paříži uskutečnilo 82. zasedání Výboru OECD pro finanční trhy, na jehož program byl zařazen materiál ČNB "Konsolidace bankovního sektoru v ČR". Materiál, obsahující strukturálně pojatou analýzu problémů českého bankovního sektoru, byl přijat pozitivně. Oceněn byl zejména způsob řešení vznikajících problémů.

Rating ČNB nebyl změněn

Na pravidelnou výroční revizi ratingového ohodnocení ČNB přijely delegace dvou amerických ratingových agentur - Standard & Poor´s (v lednu) a Moody´s (v dubnu). Obě agentury došly na základě jednání s představiteli ČNB, MF, MPO a některých dalších úřadů a finančních institucí ke shodnému závěru neměnit stávající úroveň svého ratingu. V platnosti zůstává tudíž rating A od Standard & Poor´s z listopadu 1995 a Baal od Moody´s ze září téhož roku.

Evropská komise vypracovala hodnocení ČR ohledně budoucího členství v EU

Summit EU v Amsterdamu ve dnech 16. - 17. 6. 1997 schválil politické závěry mezivládní konference a prohlásil ji za ukončenou. Její ukončení vytvořilo podmínky pro započetí jednání o členství s přidruženými zeměmi na počátku roku 1998. ČR byla zařazena do skupiny 6 zemí, se kterými budou rozhovory zahájeny. Evropská komise (EK) dopracovala hodnocení ČR a ostatních přidružených států o připravenosti pro zahájení jednání o vstupu do EU. Výsledky hodnocení byly předloženy Evropskému parlamentu. Zatímco rozšíření EU jako takové zpochybňováno není, zabývá se EU otázkou, jak zmírnit očekávaný tlak na rozpočet. EK se zabývala dovozními depozity, [Zrušena rozhodnutím vlády ČR od 20. 8. 1997] zavedenými vládou ČR a rozhodla, že se k tomuto problému vrátí a posoudí jej v širších ekonomických souvislostech.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP