Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1997

2. volební období


197

Vládní návrh

zákon

ze dne ...................1997

kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda o přístupu Rumunska ke Středoevropské dohodě o volném obchodu.

Návrh usnesení

Poslanecká sněmovna

souhlasí s Dohodou o přístupu Rumunska ke Středoevropské dohodě o volném obchodu, podepsanou dne 12. dubna 1997 v Bukurešti.

Předkládací zpráva
    Obchodní vztahy mezi ČR a Rumunskem a jejich stávající mezinárodně smluvní úprava

Obchodně politické vztahy Československa s Rumunskem byly tradičně na velmi dobré úrovni, čemuž odpovídal i objem vzájemného obchodu. Počátkem 90.let však došlo k prudkému poklesu obchodní výměny, který trval až do r.1993. Tento vývoj byl ovlivněn politicko-ekonomickými změnami v obou státech v souvislosti s transformací jejich ekonomik na tržní systém, hledáním nových trhů i přechodem na platby ve volně směnitelných měnách od 1.ledna 1991.

V současné době je vzájemný obchod realizován na základě Dohody o volném obchodu mezi ČR a Rumunskem, podepsané v Praze dne 24.října 1994 předsedy vlád obou států. Dalšími smluvními dokumenty jsou zejména:

- Dohoda mezi vládou ČR a vládou Rumunska o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní a příjmů z majetku z 11.srpna 1994;

- Dohoda mezi vládou ČR a vládou Rumunska o podpoře a vzájemné ochraně investic z 8.listopadu 1993.

Dohoda o volném obchodu mezi ČR a Rumunskem byla předběžně prováděna od 1.ledna 1995, v platnost vstoupila dne 31.března 1995. Stanovila postupnou liberalizaci vzájemného obchodu v průběhu přechodného období končícího nejpozději 1.ledna 1998. Do tohoto data se státy zavázaly odstranit své tarifní překážky u vzájemného obchodu průmyslovými výrobky, s výjimkou tarifních překážek u osobních automobilů. Vzhledem ke specifické povaze zemědělského sektoru nebyla sjednána plná liberalizace obchodu zemědělskými výrobky.

V průběhu svého prvního zasedání přijal Společný výbor dne 14.srpna 1995 v Bukurešti kromě jiného Rozhodnutí č.2/95 týkající se urychlení liberalizace vzájemného obchodu průmyslovými výrobky. Dosažení úplné liberalizace bylo plošně urychleno o 6 měsíců, tj. k 1.červenci 1997. U obchodu osobními automobily včetně jejich užitkových variant bylo sjednáno urychlení liberalizace o jeden rok, úplné liberalizace obchodu by mělo být dosaženo do konce r.2000. Vzhledem k odmítavému postoji rumunské strany se však nepodařilo sjednat prohloubení a rozšíření liberalizace obchodu zemědělskými výrobky.

Pozitivní vliv liberalizace vzájemného obchodu dokazuje i dále uvedený vývoj obchodu mezi ČR a Rumunskem. Zatímco v prvním roce provádění dvoustranné dohody o volném obchodu došlo k relativně nižšímu nárůstu obchodu (cca 19% obratu), v r.1996 již dosáhl meziroční nárůst obratu cca 30% a bylo vytvořeno aktivní saldo ve výši 56,4 mil.USD.

V průběhu svého prvního zasedání přijal Společný výbor dne 14. srpna 1995 v Bukurešti kromě jiného Rozhodnutí č.2/95, týkající se urychlení liberalizace vzájemného obchodu průmyslovými výrobky. Dosažení úplné liberalizace bylo plošně urychleno o 6 měsíců, tj. k 1. červenci 1997. U obchodu osobními automobily včetně jejich užitkových variant bylo sjednáno urychlení liberalizace o jeden rok, úplné liberalizace obchodu by mělo být dosaženo do konce r. 2000. Vzhledem k odmítavému postoji rumunské strany se však nepodařilo sjednat prohloubení a rozšíření liberalizace obchodu zemědělskými výrobky.

Pozitivní vliv liberalizace vzájemného obchodu dokazuje i dále uvedený vývoj obchodu mezi ČR a Rumunskem. Zatímco v prvním roce provádění dvoustranné dohody o volném obchodu došlo k relativně nižšímu nárůstu obchodu (cca 19% obratu), v r. 1996 již dosáhl meziroční nárůst obratu cca 30% a bylo vytvořeno aktivní saldo ve výši 56,4 mil. USD.

V následující tabulce jsou uvedeny výsledky vzájemné výměny zboží za období 1993 - 1996 (v mil. USD):

19931994 Index1995Index 1996Index
94/93 95/94 96/95
vývoz34,446,5 135,255,3118,9 72,8131,6
ČR
dovoz9,211,2 121,713,2117,9 16,4124,2
ČR
obrat43,657,7 132,368,5118,7 89,2130,2
ČR
saldo+25,2+35,3 +42,1 +56,4

Poznámka: údaje za období 1995-1996 jsou předběžné.

Pramen: MPO ČR.

Mezi hlavní položky vyvážené do Rumunska patří přitom pneumatiky, nápravy a kola železničních vozidel, uhlí, koks, výrobky z plastů, motorová vozidla, kompresory, čerpadla pohonných hmot, novinový papír, slad a máslo. Česká republika naopak dováží zejména dřevěný nábytek, motorová a terénní vozidla, chemikálie, hutní výrobky, ovoce a zeleninu.

Mezi hlavní položky vyvážené do Rumunska patří pneumatiky, nápravy a kola železničních vozidel, uhlí, koks, výrobky z plastů, motorová vozidla, kompresory, čerpadla pohonných hmot, novinový papír, slad a máslo. Česká republika naopak dováží zejména dřevěný nábytek, motorová a terénní vozidla, chemikálie, hutní výrobky, ovoce a zeleninu.

    Přistoupení Rumunska k dohodě CEFTA - návrh nové mezinárodně smluvní úpravy vztahů v oblasti liberalizace obchodních vztahů mezi ČR a Rumunskem

Za významný mezník ovlivňující další vývoj dohody CEFTA lze považovat přijetí Deklarace předsedů vlád států dohody CEFTA v Brně dne 11.září 1995. Předsedové vlád v této deklaraci projevili politickou vůli směřující k rozšíření dohody CEFTA o další státy a stanovili základní podmínky pro jejich možný přístup. Rumunsko bylo přitom v Deklaraci označeno za jednoho z možných budoucích kandidátů přístupu k dohodě CEFTA.

Na základě oficiální žádosti Rumunska o přistoupení k dohodě CEFTA se předsedové vlád ve své Deklaraci z Jasné ze dne 13.září 1996 dohodli zahájit jednání o přístupu Rumunska k dohodě CEFTA a vyjádřili naději, že Rumunsko splní všechny nezbytné podmínky tak, aby se v r.1997 stalo další stranou dohody CEFTA.

Rumunsko bylo od r.1971 smluvní stranou Všeobecné dohody o clech a obchodu, je zakládajícím členem Světové obchodní organizace, má sjednánu Evropskou dohodu s Evropskou unií a všechny strany dohody CEFTA souhlasily s jeho přístupem k dohodě CEFTA. Rumunsko tím splňuje všechny nezbytné předpoklady pro přistoupení k dohodě CEFTA.

Návrh Dohody byl sjednán ve formě dvoustranné dohody mezi všemi stranami dohody CEFTA na straně jedné a Rumunskem na straně druhé. Součástí návrhu jsou Protokoly 14-21 obsahující dvoustrannou liberalizaci obchodu průmyslovými a zemědělskými výrobky mezi Rumunskem a jednotlivými stranami dohody CEFTA.

Na základě předkládané Dohody přistoupí Rumunsko k dohodě CEFTA a převezme smluvní rámec dohody CEFTA včetně všech jejích doplňků a změn. Jedinou mnohostrannou výjimkou z ustanovení textu je stanovení základního cla pro dovoz průmyslových výrobků, které bude ve vztahu k Rumunsku vycházet ze základní celní sazby platné k 1.lednu 1993 (mezi ostatními stranami dohody CEFTA je uplatňována základní celní sazba platná k 29.únoru 1992). Důvodem jsou legislativní překážky v Rumunsku, stejné datum je stanoveno i v Evropské dohodě mezi EU a Rumunskem.

Česká strana prosadila ve formě výjimek, aby přístupem Rumunska k dohodě CEFTA nedošlo ke zhoršení stávajícího obchodně politického režimu mezi ČR a Rumunskem. Jedná se zejména o problematiku veřejných zakázek, kde ostatní strany souhlasily s tím, aby si ČR a Rumunsko dvoustranně poskytly preferenční přístupy na své trhy veřejných zakázek nejpozději do 31.prosince 1998 (mezi původními stranami dohody CEFTA bude toto zacházení uplatněno nejpozději do 1.ledna 2001).

Jako výjimka z režimu dohody CEFTA bude k Dohodě rovněž připojen Protokol o vzájemné pomoci v celních otázkách, sjednaný v Dohodě o volném obchodu mezi ČR a Rumunskem, a dočasně budou upravena některá ustanovení Protokolu o pravidlech původu zboží.

Pokud jde o liberalizaci obchodu průmyslovými výrobky mezi ČR a Rumunskem, byla převzata stávající úprava. Oba státy k 1.červenci 1997 odstraní veškerá cla na dovozy průmyslových výrobků s výjimkou cel u šesti položek osobních automobilů a jejich užitkových variant. V tomto případě budou dovozní cla postupně snižována a zcela odstraněna k 1.lednu 2001. Sjednaný režim je podstatně liberálnější než obdobná úprava obchodu průmyslovými výrobky mezi Rumunskem a ostatními stranami dohody CEFTA.

Rumunsko se zavázalo k 31.prosinci 1997 odstranit uplatňování veškerých dávek rovnajících se clům (v současné době používá dávku ve výši 0,25% hodnoty dovozu i vývozu). Navíc Rumunsko přijalo závazek ke stejnému datu odstranit dosud užívaná množstevní omezení rumunského vývozu průmyslových výrobků.

Při sjednávání Dohody bylo dosaženo výrazného prohloubení a rozšíření liberalizace vzájemného obchodu zemědělskými výrobky. Dvoustranná dohoda o volném obchodu umožňovala obchodovat ve zvýhodněném režimu pouze rajčata, okurky, hrozny, meruňky, broskve, švestky a víno při dovozu z Rumunska do ČR a sušené mléko, máslo, pšeničnou mouku, slad, cukr a pivo při vývozu z ČR do Rumunska. U všech těchto položek byla přitom stanovena poměrně nízká kvóta omezující dovozy za preferenčních podmínek.

V souvislosti s jednáním o přístupu Rumunska k dohodě CEFTA došlo ke změně jeho postoje k další liberalizaci agrárního obchodu. V rámci mnohostranných jednání souhlasila rumunská strana s převzetím stávajícího režimu dohody CEFTA včetně položek, kde je uplatňováno společné nulové clo, a položek, kde je uplatňováno společné snížené clo.

Od data zahájení provádění Dohody tak nebude mezi ČR a Rumunskem uplatňováno clo při dovozu koní, plemenných zvířat, ovcí, ryb a výrobků z nich, ostatních živočišných produktů, dřevin a jiných rostlin, některých druhů ovoce a zeleniny, ořechů, kávy, koření, ostatních obilovin, semen včetně olejnatých, tuků a olejů, výtažků, esencí a krmiv.

Od stejného data budou oboustranně dováženy se společným preferenčním clem např. skot, prasata, živá drůbež, hovězí, vepřové a kuřecí maso, sušené mléko, další druhy ovoce a zeleniny, obiloviny, mouka, zpracovaná obilná zrna, chmel, margarin, masné výrobky, cukrovinky, čokoláda, připravené polévky a slazené nápoje. U dovozu výrobků v obou režimech nebudou přitom uplatňovány žádné množstevní preferenční kvóty.

Vzhledem k dosaženému stupni liberalizace obchodu zemědělskými produkty a potravinářskými výrobky a situaci v rumunském agrárním sektoru strany dohody CEFTA souhlasily s některými výjimkami z obou režimů. Za specifických podmínek budou proto dováženy citrusové šťávy, vepřové maso, zabitá kuřata a zpracovaná rajčata.

Ve všech případech bude clo snižováno postupně na úroveň nyní uplatňovanou mezi stranami dohody CEFTA. Dnem zahájení provádění Dohody bude clo sníženo na 50% základní celní sazby, k 1.lednu 1998 bude sníženo na 30% základní celní sazby a k 1.lednu 1999 bude dosaženo úrovně sjednané mezi původními stranami dohody CEFTA. Postupné snižování cla bude uplatňováno recipročně na dovozy těchto výrobků do Rumunska i ostatních stran dohody CEFTA.

Poskytnutí uvedených výjimek nebude mít ekonomické dopady na obchod mezi ČR a Rumunskem, protože žádná z těchto položek nebyla s Rumunskem v posledních třech letech obchodována.

Kromě této tzv. mnohostranné liberalizace agrárního obchodu byly dvoustranně sjednány další koncese, obsažené v bilaterálních česko-rumunských listinách a spočívající ve zvýšení objemu preferenčních kvót u položek, jejichž obchod byl již dříve liberalizován, a poskytnutí si dalších koncesí u položek nových. České straně tak byl umožněn vyšší vývoz za preferenčních podmínek např. u piva, sladu a másla. Na druhé straně poskytla ČR vyšší preferenční kvóty pro dovoz rumunského vína, vinných hroznů a některých druhů ovoce a zeleniny.

Podle ekonomických analýz umožní sjednaná liberalizace agrárního obchodu podstatné zlepšení přístupu zboží na partnerské trhy. V případě České republiky pak koncese poskytnuté Rumunskem představují více než 95% objemu vývozu zemědělských výrobků v uplynulém období a potencionální možnosti pro řadu dosud nevyvážených produktů.

Dohoda o přístupu Rumunska k dohodě CEFTA bude v souladu se svým článkem 14 prováděna předběžně od 1.července 1997 za podmínky, že Rumunsko oznámí do 1.června 1997 ostatním stranám dohody CEFTA, že byl ukončen vnitrostátní schvalovací proces nezbytný pro vstup Dohody v platnost a že Rumunsko bude Dohodu od 1.července 1997 provádět. Dohoda vstoupí v platnost třicátý den poté, kdy depozitor obdrží oznámení poslední strany Dohody o ukončení její vnitrostátní schvalovací procedury.

Podle dohodnutého znění nebude od data zahájení předběžného provádění Dohody prováděna Dohoda o volném obchodu mezi ČR a Rumunskem a od data vstupu v platnost Dohody pozbyde platnosti Dohoda o volném obchodu mezi ČR a Rumunskem. Dohoda tvoří nedílnou součást dohody CEFTA a je sjednána v anglickém jazyce.

Dohoda byla podepsána 12. dubna 1997 v Bukurešti představiteli stran ve Společném výboru dohody CEFTA a ministrem průmyslu a obchodu Rumunska.

* * *

Liberalizace vzájemného obchodu sjednaná Dohodou bude dalším významným stimulem podpory růstu obchodu mezi ČR a Rumunskem, zejména v oblasti vzájemného obchodu zemědělskými produkty a potravinářskými výrobky.

Dohoda o přístupu Rumunska k dohodě CEFTA je mezinárodní dvoustrannou hospodářskou smlouvou všeobecné povahy, která má z hlediska právního řádu ČR charakter prezidentské smlouvy. Dohoda je po projednání ve vládě ČR a po jejím podpisu předkládána Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu podle článku 49 Ústavy České republiky a poté bude, podle článku 63 Ústavy, předložena prezidentu republiky k ratifikaci.

Dohoda nevyžaduje změnu v právním řádu České republiky, nedotýká se závazků obsažených v jiných mezinárodních smlouvách, kterými je Česká republika vázána, a je v souladu s právem Evropského společenství. Provádění Dohody nebude vyžadovat dodatečné výdaje ze státního rozpočtu.

Praha, dne 2.dubna 1997

Předseda vlády v. r.

DOHODA O PŘÍSTUPU

RUMUNSKA

KE STŘEDOEVROPSKÉ DOHODĚ

O VOLNÉM OBCHODU

Česká republika, Maďarská republika, Polská republika, Slovenská republika a Republika Slovinsko na straně jedné a Rumunsko na straně druhé (dále uváděné jako Strany),

znovu potvrzujíce svůj závazek k zásadám tržního hospodářství, které tvoří základ jejich vztahů,

berouce v úvahu pozitivní rozvoj vzájemné hospodářské spolupráce mezi Stranami,

přejíce si přispět k procesu integrace v Evropě prostřednictvím rozšíření Středoevropské dohody o volném obchodu,

majíce na zřeteli Deklarace předsedů vlád ze dne 25. listopadu 1994 v Poznani, ze dne 11. září 1995 v Brně a ze dne 13. září 1996 v Jasné,

odvolávajíce se na oficiální žádost Rumunska ze dne 10. dubna 1996 o přistoupení ke Středoevropské dohodě o volném obchodu,

berouce v úvahu Doplňkovou dohodu ke Středoevropské dohodě o volném obchodu, podepsanou dne 11. září 1995 v Brně,

jednajíce v souladu s ustanoveními článku 39a Středoevropské dohody o volném obchodu,

se dohodly takto:

Článek 1

Rumunsko přistoupí ke Středoevropské dohodě o volném obchodu.

Článek 2

Rumunsko přijme Středoevropskou dohodu o volném obchodu se všemi jejími doplňky podepsanými před podpisem této Dohody a bude ji plně uplatňovat v souladu s ustanoveními této Dohody.

Článek 3

Tam, kde jsou ve Středoevropské dohodě o volném obchodu odvolávky na její Strany, a tam, kde jsou všechny státy výslovně uváděny, se bude rozumět včetně Rumunska.

Článek 4

Základním clem uvedeným v odstavci 1 článku 4 Středoevropské dohody o volném obchodu bude v případě Rumunska celní sazba podle doložky nejvyšších výhod, uplatňovaná k 1. lednu 1993.

Článek 5

1. K provedení ustanovení odstavce 2 článku 3 Středoevropské dohody o volném obchodu jsou tímto stanoveny Protokoly 14, 15, 16 a 17 ke Středoevropské dohodě o volném obchodu a přiloženy k této Dohodě.

2. Ustanovení o zrušení dovozních cel mezi:

- Českou republikou a Slovenskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 14,

- Maďarskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 15,

- Polskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 16,

- Republikou Slovinsko na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 17.

Článek 6

1. K provedení ustanovení odstavce 1 článku 12 Středoevropské dohody o volném obchodu jsou tímto stanoveny Protokoly 18, 19, 20 a 21 ke Středoevropské dohodě o volném obchodu a přiloženy k této Dohodě.

2. Ustanovení o poskytování si vzájemných zemědělských koncesí mezi:

- Českou republikou a Slovenskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 18,

- Maďarskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 19,

- Polskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 20,

- Republikou Slovinsko na straně jedné a Rumunskem na straně druhé jsou uvedena v Protokolu 21,

Článek 7

Ustanovení odstavce 2 článku 5 a odstavce 2 článku 7 Středoevropské dohody o volném obchodu nebudou zahrnovat celní zúčtovací poplatek ve výši 0,25 % ad valorem, uplatňovaný Rumunskem na dovozy z a vývozy do České republiky, Maďarské republiky, Polské republiky, Slovenské republiky a Republiky Slovinsko. Tento poplatek bude odstraněn nejpozději do 31. prosince 1997.

Článek 8

Množstevní omezení dovozu nebo opatření mající rovnocenný účinek uvedená v odstavci 2 článku 8 Středoevropské dohody o volném obchodu a blíže uvedená v Přílohách III/a, III/b a III/c Středoevropské dohody o volném obchodu, se budou rovněž uplatňovat na dovozy výrobků majících původ v Rumunsku v souladu s ustanoveními přílohy k článku 8 této Dohody.

Článek 9

Odstranění množstevních omezení vývozů, sjednané v odstavci 2 článku 9 Středoevropské dohody o volném obchodu, se u vývozů z Rumunska do České republiky, Maďarské republiky, Polské republiky, Slovenské republiky a Republiky Slovinsko nebude uplatňovat na výrobky, uvedené v příloze k článku 9 této Dohody. Tato omezení budou odstraněna do 31. prosince 1997.

Článek 10

Pro účely této Dohody se rozumí, že Protokol 7 Středoevropské dohody o volném obchodu, týkající se definice pojmu "původní výrobky" a metod administrativní spolupráce se bude uplatňovat rovněž na výrobky mající původ v Rumunsku v souladu s ustanoveními přílohy k článku 10 této Dohody.

Článek 11

Co se týká úpravy spolupráce v celní správě podle odstavce 2 článku 16 Středoevropské dohody o volném obchodu, bude rozuměno, že vzájemná pomoc mezi celními správami České republiky a Slovenské republiky na straně jedné a Rumunska na straně druhé se bude uskutečňovat v souladu s ustanoveními přílohy k článku 11 této Dohody.

Článek 12

1. Co se týká úpravy vládních zakázek podle článku 24 Středoevropské dohody o volném obchodu, bude rozuměno, že ve vztazích mezi Českou republikou a Slovenskou republikou na straně jedné a Rumunskem na straně druhé se vztahuje i na veřejné zakázky a lhůta uvedená v odstavci 2 článku 24 skončí nejpozději do 31. prosince 1998.

2. Bylo dohodnuto, že v rámci Společného výboru se budou konat konzultace podle odstavce 3 článku 24 Středoevropské dohody o volném obchodu, týkající se rozšíření zacházení uvedeného v odstavci 1 na ostatní Strany.

Článek 13

Tato Dohoda bude tvořit nedílnou součást Středoevropské dohody o volném obchodu.

Článek 14

1. Tato Dohoda vstoupí v platnost třicátý den poté, kdy depozitář obdrží poslední notifikaci od Stran Středoevropské dohody o volném obchodu a od Rumunska o ukončení příslušného schvalovacího procesu.

2. Depozitář bude neprodleně notifikovat všem Stranám ukončení schvalovacího procesu nezbytného pro vstup této Dohody v platnost.

3. Před vstupem této Dohody v platnost podle odstavce 1 tohoto článku budou Česká republika, Maďarská republika, Polská republika, Slovenská republika a Republika Slovinsko předběžně provádět tuto Dohodu od 1.července 1997 za předpokladu, že před 1. červnem 1997 bude Rumunsko notifikovat ostatním Stranám, že požadavky jeho právního řádu pro vstup této Dohody v platnost byly splněny a že Rumunsko bude tuto Dohodu provádět od 1. července 1997.

4. Od data vstupu této Dohody v platnost dohody o volném obchodu uzavřené mezi:

- Českou republikou a Rumunskem, podepsaná 24. října 1994 v Praze,

- Slovenskou republikou a Rumunskem, podepsaná 11. listopadu 1994 v Bukurešti,

na základě vzájemné dohody dotčených Stran, vyjádřené v této Dohodě, pozbydou platnosti.

5. Od data prozatímního provádění této Dohody nebudou dohody o volném obchodu, uvedené v odstavci 4 tohoto článku, jejich smluvními Stranami prováděny.

NA DŮKAZ TOHO níže podepsaní zmocněnci, byvše k tomu řádně zmocněni, podepsali tuto Dohodu.

Dáno v dne 1997 v jediném původním vyhotovení v jazyce anglickém, které bude uloženo u vlády Polské republiky. Depozitář předá ověřené opisy všem Stranám.

Za Českou republiku

Za Maďarskou republiku

Za Polskou republiku

Za Slovenskou republiku

Za Republiku Slovinsko

Za Rumunsko

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP