Stavebnictví

Za sedm měsíců roku 1996 došlo k růstu stavební výroby o 5,5% proti stejnému období předchozího roku (ve stálých cenách, průměr roku 1994 = 100). Počáteční pokles stavební výroby na začátku roku způsobený nepříznivým počasím, zejména v únoru a březnu, byl vyrovnán růstem v dalších měsících.



Průměrná měsíční mzda za sedm měsíců roku 1996 vzrostla proti stejnému období roku 1995 nominálně o 16,0% a reálně o 6,6% (při růstu spotřebitelských cen o 8,8%). Produktivita práce se zvýšila o 6,4% (ze stálých cen). Průměrný evidenční počet zaměstnanců poklesl o 1,1%.

Predikce do konce roku

Konjunkturální průzkumy pro třetí čtvrtletí upozorňují na růst tuzemské poptávky, a tedy i stavební činnosti. Pro zbytek roku předpokládáme další zlepšování ekonomické situace stavebních podniků.

3. Cenový vývoj

V prvním pololetí 1996 byl vývoj cen ovlivňován, podobně jako v předchozím roce, především dynamickým růstem domácí poptávky (při vysoké zaměstnanosti, rychlém růstu příjmů domácností a peněžního agregátu M2). Dalším faktorem cenového růstu je dlouhodobá tendence k přibližování domácí cenové hladiny úrovni světových cen při relativně stabilním nominálním směnném kursu. Růst jednotkových mzdových nákladů je rychlejší než v roce 1995. Pokračující deregulace cen a obdobné administrativní zásahy do cenového vývoje přispívají k postupnému usazování tržních relací.

3. 1 Spotřebitelské ceny

Růst hladiny spotřebitelských cen v lednu 1996 byl, vedle obvyklého sezónního zvýšení některých cen na počátku roku, významně ovlivněn úpravou spotřební daně u tabákových výrobků a pohonných hmot, zrušením regulace žákovského jízdného, zvýšením zákonného pojištění motorových vozidel, růstem věcně usměrňovaných cen vodného a stočného, pohonných hmot a jízdného v autobusové dopravě. V dubnu byly zvýšeny maximální ceny telekomunikací, v červenci nájemného a tepla, v srpnu elektřiny a plynu. V neregulované oblasti nastalo nejvyšší tržní zvýšení cen u potravin, především u mlýnských, těstárenských a pekárenských výrobků. Vývoj spotřebitelských cen je vyznačen v grafu:




Celkově se v průběhu prvního pololetí 1996 (červen 1996 proti prosinci 1995) zvýšily spotřebitelské ceny o 5,4%, z toho nejvíce vzrostly ceny ve skupinách vzdělávání o 30,0% (zejm. vliv zrušení žákovského jízdného), potraviny, nápoje, tabák o 7,8%, doprava o 5,8% a ostatní zboží a služby o 5,2%. U ostatních skupin cenový růst nepřekročil 5%.

Při meziročním porovnání (červen 1996 proti červnu 1995) se hladina spotřebitelských cen zvýšila o 8,4% (z toho nejvíce vzrostly ceny ve skupinách vzdělávání o 38,5%, potraviny, nápoje, tabák o 8,9% a bydlení o 8,4%). V srpnu 1996 byly spotřebitelské ceny proti stejnému měsíci předchozího roku vyšší o 9,6% (zatímco v červenci a srpnu 1995 vlivem výrazného sezónního poklesu cen potravin spotřebitelské cen nerostly, v červenci a srpnu 1996 byl sezónní pokles cen potravin méně výrazný a větší byl i rozsah deregulačních opatření).

Životní náklady v červnu 1996 byly proti stejnému měsíci předchozího roku vyšší u zaměstnanců o 8,3%, u důchodců o 8,5%.

Klouzavá míra inflace (zvýšení průměrné hladiny spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměrné hladině cen za předcházejících 12 měsíců) v červnu 1996 činila 8,6% (v červenci a srpnu se nezměnila).

Predikce do konce roku

Cenový vývoj je stabilizován, značné nejistoty však představují sezónní posklizňové pohyby cen potravin. Míru inflace za rok 1996 vláda odhaduje mezi 8,6 až 9,4% se středem intervalu 9,0% (v rozpočtu na rok 1996 bylo uvažováno s mírou inflace 9,3%).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP