ČÁST III

rozdílné pozměňovací návrhy k téže věci - možno přijmout maximálně jedno řešení možno hlasovat dle Jednacího řádu Poslanecké sněmovny - §72 odst. 1 bod 6 - "návrh eventuální"

1. ad. HV/10

§3 odst. 2)

na konci odstavce tečku nahradit čárkou a doplnit nové písmeno r), které zní:

"r) je povinen v přiměřené míře poskytovat veřejnosti informace o výsledcích své činnosti, pokud nejsou předmětem státního, služebního nebo obchodního tajemství a jednou za rok vypracovat zprávu o své činnosti a předložit ji vládě ČR a veřejnosti.".

ad. VSRŽP/10

§3 odst. 2)

na konci odstavce tečku nahradit čárkou a doplnit nové písmeno r), které zní:

"r) je povinen poskytovat veřejnosti informace o výsledcích své činnosti, pokud nejsou předmětem státního, služebního nebo obchodního tajemství a jednou za rok vypracovat zprávu o své činnosti a předložit ji vládě ČR a veřejnosti.".

2. ad. HV, VSRŽP/11

§4 odst. 4)

na konec odstavce doplnit větu: "Prováděcí předpis stanoví technické a organizační požadavky a směrné hodnoty ozáření, které se považují za dostatečné k prokázání rozumně dosažitelné úrovně nebo postup, jak jinak tuto úroveň prokázat.".

ad. posl. Jaroslav Novák

§4 odst. 4)

Každý, kdo využívá jadernou energii nebo provádí činnosti vedoucí k ozáření, nebo provádí zásahy k omezení ozáření v důsledku radiačních nehod, je povinen dodržovat takovou úroveň jaderné bezpečnosti, fyzické ochrany a havarijní připravenosti, která prokazatelně zajistí, aby riziko ohrožení života, zdraví osob a životního prostředí bylo zcela zanedbatelné. Za zanedbatelné se riziko považuje tehdy, když je podle všech dostupných vědeckých a odborných znalostí a zkušeností nepravděpodobné, že nastane újma na životě a zdraví osob nebo na životním prostředí. Každý, kdo provádí zásahy k omezení přírodního záření, je povinen dodržovat takovou technologii a opatření, která prokazatelně zajistí dosažení směrných hodnot stanovených prováděcím předpisem.".

ad. posl. Grégr

§4 odst. 4)

slova: "jak lze rozumně dosáhnout při uvážení hospodářských a společenských hledisek" nahradit slovy: "jaké lze dosáhnout současnými realizovatelnými vědeckými a technickými opatřeními.".

3. ad. HV, VSRŽP/14, RV/1, ZAV/1 - posl. Vrzáň

§5 odst. 1)

vypustit odstavec 1 a ostatní přečíslovat

ad. posl. Vymětal, Krejsa

§5 odst. 1

na konci odstavce vypustit slova "pokud mezinárodní smlouva, jíž je Česká republika vázána, nestanoví jinak".

na základě výsledků hlasování o předcházejících návrzích je nutno hlasovat o následujícím návrhu dle těchto variant:

A) pokud bude přijat návrh (HV, VSRŽP/14, RV/1, ZAV/1 - posl. Vrzáň) je nutné hlasovat o návrhu (HV/59,RV/14) s tím, že se vypustí slova "a odst. 2"

B) pokud nebude přijat návrh (HV, VSRŽP/14, RV/1, ZAV/1 - posl. Vrzáň) je možné hlasovat o návrhu (HV/59, RV/14) v nezměněné formě

ad. HV/59, RV/14

§41 písm. a)

na konec věty před čárku doplnit "nebo zákaz podle ustanovení §5 odst. 1 a odst. 2".

4. ad. HV, VSRŽP/16

§5 odst. 3) zní:

"(3)Dovoz radioaktivních odpadů na území České republiky je zakázán, kromě zpětného dovozu zdrojů ionizujícího záření vyrobených v České republice nebo radioaktivních odpadů vzniklých z materiálů vyvezených z České republiky za účelem jejich zpracování nebo přepracování, který byl povolen Úřadem.".

ad. posl. Vrzáň

§5 odst. 3) vypustit

s pozm.návrhem posl. Vrzáně souvisí:

§9 doplnit o písmeno p):

"p) dovozu radioaktivního odpadu nepocházejícího z materiálů vyvezených z České republiky za účelem jeho využití, nebo uložení v České republice.".

s přijetím tohoto návrhu souvisí změna v §13 odst. 7

§13 odst.7 v první větě

doplnit za slova "m)" slova "a p)".

s pozm. návrhem posl. Vrzáně souvisí:

§41 písm. d) první věta zní:

"10 milionů Kč osobě, která poruší předpisy o dovozu radioaktivních odpadů k jejich uložení podle §9 písm. p),"...

5. ad. VSRŽP/21

Stávající §9 označit jako odst. 1 a doplnit odst. 2 ve znění:

2) Povolení Úřadu vydaná podle § 9 tohoto zákona nenahrazují povolení nebo oprávnění k činnostem vydávaná jinými správními úřady podle zvláštních předpisů. [Např. zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 222/1994 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o státní energetické inspekci; zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 547/1990 Sb., o nakládání s některými druhy zboží a technologií a jejich kontrole, zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.]

ad. VSRŽP/27 - souvisí s bodem 21

§14 odst. 1 zní: Úřad postupuje ve správním řízení nezávisle na řízení jiného správního úřadu. Žadatel je jediným účastníkem řízení.

ad. posl. Vymětal - souvisí s přijetím předcházejících bodů v případě jejich přijetí nehlasovatelné

§14 odst. 1)

poslední věta se nahrazuje slovy: "Při řízení podle § 9 písm. a), b) a d) jsou účastníci řízení shodní s účastníky řízení podle ustanovení zvláštního zákona [§34 a §59 zákona č. 50/1976 Sb. v platném znění]. V ostatních případech je jediným účastníkem řízení žadatel.

6. ad. HV/26

§14 odst. 3, písm. d)

změnit:..."do 24 hodin pro povolení podle §9 písm. e) tohoto zákona, postup při předkládání a posuzování požadované dokumentace stanoví prováděcí předpis,"...

ad. VSRŽP/27

§14 odst. 3, písm. d)

změnit:..."do 24 hodin pro povolení podle §9 písm. e) tohoto zákona,

7. ad. HV/37

§18 odst. 1), písm. l)

doplnit:..."vstupujících bez doprovodu do vnitřního a chráněného"...

ad. VSRŽP/39

§18 odst. 1), písm. l)

za slovo:..."vstupujících..." doplnit slova..."bez doprovodu"... a vypustit slova..."a chráněného..."

ad. posl. Vrzáň

§18 odst. 1, písm. l) zní:

"ověřovat bezúhonnost a splnění požadavků ověřeným způsobem podle zvláštních předpisů10) u zaměstnanců nakládajících s jaderným materiálem I. a II. kategorie, zajišťujících fyzickou ochranu jaderných zařízení a jaderných materiálů a zajistit, aby jen tyto osoby vykonávaly, řídily a kontrolovaly uvedené činnosti. Osoby, které k uvedeným činnostem nejsou určeny, mohou vstupovat do vnitřního a chráněného prostoru jaderných zařízení jen pod dohledem doprovodu zajišťujícího, že zde neprovedou zásahy narušující jadernou bezpečnost, radiační ochranu a havarijní připravenost.".

8. ad. HV/37

§18 odst. 1, písm. m)

doplnit:..."vstupujících bez doprovodu do střeženého objektu"...

ad. VSRŽP/39

§18 odst. 1, písm. m)

za slovo..."vstupujících..." doplnit slova... "bez doprovodu"... a za slovo "...střeženého..." doplnit slova..."a chráněného"...

ad. posl. Vrzáň

§18 odst. 1, písm. m) zní:

"ověřovat bezúhonnost zaměstnanců a osob nakládajících s jaderným materiálem III. kategorie a zajistit, aby jen tyto osoby vykonávaly uvedené činnosti. Osoby, jež nejsou oprávněny k provádění, řízení a kontrole uvedených činností, mohou vstupovat do střeženého prostoru jaderných zařízení jen pod dohledem doprovodu zajišťujícího, že zde neprovedou zásahy, k nimž nejsou oprávněny.".

9. ad. HV/38, VSRŽP/39

§18 odst. 3)

na konec odstavce se doplní věta: "Zdravotní a psychickou způsobilost zjišťují zdravotnická zařízení a psychologická pracoviště, určená Úřadem v souladu s požadavky a nároky, které na posuzované osoby kladou jimi vykonávané činnosti.". Odst. 4 se vypustí a odst. 5 a 6 přečíslují.

ad. posl. Vrzáň

§18 odst. 4) zní:

"Zdravotní způsobilost zjišťuje a posudek o ní vydává posuzující lékař ze zdravotnického zařízení určeného Úřadem, který kromě zjišťování zdravotní způsobilosti nechá rovněž provést psychologické vyšetření posuzované fyzické osoby. Pokud shledá posuzovanou osobu sice zdravotně způsobilou, avšak výsledky psychologického vyšetření uzná za nepříznivé, uvědomí o těchto rozporných skutečnostech vedoucího pracoviště, na kterém posuzovaná osoba vykonává, nebo má vykonávat činnosti bezprostředně ovlivňující jadernou bezpečnost. Vedoucí pracoviště pak rozhodne, zda tato osoba je k dosud vykonávaným, nebo zamýšleným činnostem nadále způsobilá.".

10. ad. HV/50, VSRŽP/51

§27 nový, který zní:

"(1) Příjmy jaderného účtu jsou zejména

a) prostředky získané od původců radioaktivních odpadů,

b) úroky z jaderného účtu,

c) výnosy z operací s prostředky jaderného účtu na finančním trhu,

d) příjmy Správy a platby zprostředkované Správou,

e) dotace, dary, granty a jiné příjmy.

(2) Původci jsou povinni odvádět na vrub svých nákladů13) prostředky ke krytí nákladů na uložení radioaktivních odpadů, které jim vznikly nebo vzniknou a s tím spojených činností Správy. Tyto prostředky se shromažďují na jaderném účtu formou odvodů. Nestanoví-li tento zákon jinak, postupuje se při správě odvodů přiměřeně podle zvláštního zákona24).

(3) Výše odvodů se stanoví na základě předpokládaných nákladů na činnosti zajišťované Správou a podílu jednotlivých původců na celkovém vzniku radioaktivních odpadů ve vztahu k jednotlivým činnostem Správy, s předstihem 3 let ve vazbě na roční, tříletý a dlouhodobý plán činnosti Správy.

(4) Zůstatky jaderného účtu vedeného ve státních finančních aktivech mohou být investovány na finančním trhu výhradně do likvidních dluhopisů státu, České národní banky, dluhopisů se státními zárukami, případně do jiných, neméně bezpečných cenných papírů. Finanční investování může Ministerstvo financí zajišťovat prostřednictvím jiných osob. Na způsob investování a jeho výnosnost dohlíží Ministerstvo financí.

(5) Výši a způsob odvádění prostředků na jaderný účet, zejména základ odvodu, sazbu odvodu, odvodové období, splatnost odvodu, podání přiznání odvodu a zálohy na odvod, a způsob jejich správy, včetně způsobu evidence dle plátců, a podrobnosti hospodaření s prostředky jaderného účtu, stanoví vláda svým nařízením. V tomto nařízení vláda stanoví pravidla, podle kterých bude umožněno původcům malého množství radioaktivních odpadů splatit odvod úhradou nákladů na jejich uložení ve prospěch jaderného účtu prostřednictvím Správy."

ad. posl. Vrzáň

§27 odst. 2) předposlední věta zní:

"Sazba odvodu k počátku platnosti zákona je 50Kč/MWh a podléhá budoucímu zohlednění.".

ad. posl. Vrzáň

§27 odst. 2, písm. b)

na konec odstavce vložit následující větu: "Jestliže souhrn čtvrtletních záloh vykáže přeplatek oproti skutečné roční výrobě elektrické energie, jsou jím po dohodě s původcem uhrazeny čtvrtletní zálohy, nebo jejich části.".

ad. RV/6

V § 27 odst. 4 se slova "jiných, neméně bezpečných cenných papírů" nahradí slovy "cenných papírů emitentů, kteří mají stupeň ohodnocení některou společností podle výběru Ministerstva financí minimálně na úrovni České republiky".

11. ad. HV/53, VSRŽP 54

§29 odst. 3)

znění odstavce: "Rada má 11 členů. Radu tvoří zástupci orgánů státní správy, původců radioaktivních odpadů a veřejnosti. Počet zástupců původců radioaktivních odpadů činí 4 osoby, počet zástupců veřejnosti též 4 osoby. Členství v Radě je veřejnou funkcí25)."

ad. RV/9

V § 29 odst. 3 se číslovka 6 mění na číslovku 5 a číslovka 2 na číslovku 3.

ad. posl. Grégr

§29 odst. 3) zní:

"Rada má 11 členů. Radu tvoří 3 nezávislí odborníci, 3 zástupci původců radioaktivního odpadu, 3 zástupci orgánů státní správy a 2 zástupci veřejnosti. Rada jedná nejméně jednou měsíčně a postupuje podle schváleného statutu. Členství v Radě je veřejnou funkcí 25)

12. ad. HV/55

§31 za odst. (1) vložit nové odstavce (2) a (3):

"(2) Podmínky přebírání odpadů k ukládání a odvádění prostředků, včetně sankcí, budou upraveny smlouvou, která bude uzavřena mezi původcem a Správou.

(3) V případě prodlení při platbě odvodů na jaderný účet činí penále za každý den prodlení dvojnásobek diskontní sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí."

Dosavadní odstavce (2), (3), (4) a (5) se přečíslují na (4), (5), (6), a (7).

ad. RV/10

V §31 se za odst. (1) vkládají nové odstavce (2) a (3), které zní:

"(2)Podmínky přebírání odpadů k ukládání budou upraveny smlouvou, která bude uzavřena mezi původcem a Správou. Smlouva musí obsahovat sankce za její neplnění.

(3) V případě prodlení při platbě odvodů na jaderný účet činí penále za každý den prodlení dvojnásobek diskontní sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.";

dosavadní odstavce (2) až (5) se přečíslují na (4) až (7).

ad. VSRŽP/56

§31 za odst. (1) vložit nový odstavec (2):

"(2) Podmínky přebírání odpadů k ukládání a odvádění prostředků, včetně sankcí, budou upraveny smlouvou, která bude uzavřena mezi původcem a Správou.

Dosavadní odstavce (2), (3), (4) a (5) se přečíslují.

V Praze dne 18. prosince 1996


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP