Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje Šedivý) 

Jsem toho názoru, že případný ekonomický přínos by nebyl tak markantní. Považoval jsem za svoji povinnost vás na tyto souvislosti upozornit a prosím, abyste dobře zvážili své rozhodování při hlasování o novele tohoto zákona.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Šedivému. Ještě se do rozpravy hlásí pan poslanec Vymětal. Kolegyně a kolegové, jenom upozorňuji a prosím o toleranci, že máme před sebou ještě další bod, a jestliže tyto dva body neprojednáme do 16 hodin, pak už je sněmovna vůbec neprojedná. Prosím tedy vášnivé diskutující, aby zvážili délku svých příspěvků, protože nemohu předpokládat, že by zvážili i jejich oprávněnost. Prosím pana poslance Vymětala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, přišel jsem bez papíru takže mé vystoupení bude kratší. Velice si vážím předchozích vystoupení pánů ministrů a ministryň, kteří velice intenzivně horují o soulad českého právního řádu s mezinárodními dohodami. Škoda, že někteří ministři předkládají naopak ke schválení mezinárodní dohody, které nejsou v souladu s českým právním řádem a nevadí jim to.

Doporučoval bych, kdyby vláda postupovala ve všech případech jednotně a stejným způsobem. Pokud zde někteří páni ministři hovořili o tom, že by díky českému zákonu o loteriích se zhroutila ekonomika EU, chtěl bych říci, že to velice povzbuzuje mé sebevědomí jako českého občana.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Dovolte mi vyslovit naději, že se již nikdo do rozpravy nehlásí. Proto rozpravu uzavírám a nyní přivolávám z kuloárů, v rámci fair play, všechny poslance, aby měli možnost účastnit se hlasování. Hlasování vyhlásím ve 14.52 hodin, tedy za 2 minuty. Prosím, abyste laskavě setrvali ve svých lavicích. Nově příchozí prosím, aby se laskavě zaregistrovali. Současně prosím techniky, aby nastavili potřebný počet, tedy kvorum 101 hlasů, jak nám v tomto případě ukládá zákon.

Kolegyně a kolegové, předpokládám, že všichni jste zaregistrováni, a prosím, abyste si všichni zkontrolovali, zda vám svítí červené světýlko. Přikročíme k hlasování a já vám samozřejmě přednesu návrh usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb., a o změně a doplnění dalších zákonů, přijatém Parlamentem dne 12. 5. 1998 a vráceném prezidentem republiky dne 25. května 1998."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že tento návrh byl přijat, když v hlasování pořadové číslo 10 ze 191 poslanců bylo pro 133, proti 33.

Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Dovolte, abych nyní přešel k dalšímu bodu našeho schváleného programu, kterým je návrh zákona zamítnutý Senátem - byl to

 

2.
Návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb.,
o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisky 214/4 a 214/5/ - zamítnutý Senátem

 

Připomínám, že tento návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 214/4, souhlas s tímto návrhem zákona jsme vyslovili na 23. schůzi 16. dubna 1998. Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 214/2. Za navrhovatele uváděl návrh zákona v Poslanecké sněmovně pan poslanec Karel Machovec, návrh zákona byl přikázán zemědělskému výboru a zpravodajem byl pan poslanec Karel Mach. Táži se obou dvou těchto poslanců, zda si přejí ještě před rozpravou vystoupit. Pan poslanec Machovec dává najevo, že ano. Pana poslance Macha zde nevidím. Prosím, aby ho jeho kolegové upozornili, že má tuto možnost.

Nyní má slovo pan poslanec Machovec.

 

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu zdržovat, protože si myslím, že všechny zásadní argumenty k tomuto zákonu padly v předchozích rozsáhlých rozpravách. Chtěl bych se jenom přimluvit za to, abychom tento zákon schválili. Podle mého názoru není tato norma politickou normou, ale normou technickou a každá příští vláda, ať bude jakákoliv, se bude s problémem transformačního zadlužení muset vypořádat. My navrhujeme metodu, která by k tomuto mohla vést. Proto se dovoluji přimluvit za to, abyste tuto novelu schválili.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Machovcovi. Táži se pana poslance Macha, pokud je přítomen, zda si přeje vystoupit. Nevidím ho ale zde, takže jeho možnost tímto propadá.

Otevírám rozpravu a znovu připomínám, že pozměňovací návrhy v této rozpravě nejsou přípustné. Jako první se o slovo přihlásil pan kolega Výborný.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, nebudu mluvit dlouho, chci jen říci, že považuji usnesení Senátu k návrhu tohoto zákona za správné a že považuji usnesení Senátu, kterým návrh zákona byl zamítnut, za usnesení, které by měla podpořit také Poslanecká sněmovna, možná bez ohledu na některé osobní vazby nebo na vazby, které mezi poslanci a senátory jsou. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím nikoliv už křičící, ale hulákající poslance, aby odešli ze scény. Pokračujte prosím, pane ministře.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Je třeba říci, že vypořádání majetkových nároků v družstvech je samozřejmě problém, který vyžaduje řešení, a já si dovolím připomenout, že zde byl vládní návrh, který tento problém neřešil možná ideálně, ale určitě ho řešil lépe než návrh pana poslance Machovce, který nyní projednáváme poté, co jej Senát zamítl. Je škoda, že onen vládní návrh byl zamítnut hlasy nejsilnějších stran v této sněmovně - jsem přesvědčen, že k myšlenkám, které budou nosné a ústavní, bude třeba se po volbách vrátit. Ale podpořit tento návrh zákona nelze, jde o zákon, který neřeší tuto problematiku rozumným způsobem, ale který řeší tuto problematiku dle mého mínění způsobem neústavním, nemravným a krajně nekonzervativním.

Dámy a pánové, jsem pro to, abychom hlasovali podobně jako senátoři.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP