Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Ledvinka) 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 457. Kdo podporuje bod II usnesení? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 110 poslanců, proti 2 poslanci. I tento návrh byl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování 458. Kdo podporuje bod III usnesení? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 102 poslanců, proti 1 poslanec. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme se vyrovnali se všemi body navrženého usnesení a k tomu přijali jeden pozměňovací návrh, to znamená, že musíme hlasovat o návrhu usnesení jako celku.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 459. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 116 poslanců, proti 2 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu kolegu Pávovi. Tím jsme projednali bod č. 64.

 

Dalším bodem je bod 68 podle schváleného pořadu.

 

68.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k činnosti vlády České republiky
v oblasti privatizace a cenových deregulací

 

Návrh usnesení přednese a odůvodní poslanec Josef Hojdar. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, své zdůvodnění, jak jsem tu přednášel na minulé schůzi a potom byl celý tento bod přerušen, tady nebudu dnes znovu citovat, protože bude ve stenozáznamu a myslím, že se k němu každý může vrátit.

Chci tady říci jenom pár slov k tomu, jak se situace vyvíjí v současné době. Jak všichni víte, to, na co jsme tady upozorňovali, se skutečně stalo pravdou, to znamená, že aktivity, které byly prováděny v Mostecké uhelné společnosti a v Ostravě, dopadly tak, jak všichni víte, že dopadly. Myslím si, že už z tohoto důvodu, tak aby nedošlo k dalšímu pochybení, je zapotřebí, abychom se vrátili k návrhu usnesení Poslanecké sněmovny, tak jak jsem ho tady předkládal na minulém zasedání.

Přednesu tady pouze návrh na usnesení Poslanecké sněmovny, který potom předám panu předsedajícímu.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky projednala a posoudila harmonogram transformačních kroků privatizace předložený vládou České republiky na základě usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky č. 628 z 19. schůze konané dne 28. ledna 1998…"

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane kolego, promiňte, že vás přerušuji. Jenom počkáme, abychom nerušili ty, kteří telefonují. Hned, jak dotelefonují, budete moci pokračovat. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Josef Hojdar: "…Poslanecká sněmovna považuje předložený harmonogram za neslučitelný se slibem, který vláda dala sněmovně při hlasování o vyjadřování důvěry vládě v lednu letošního roku. Poslanecká sněmovna se domnívá, že pro realizaci navržených privatizačních kroků nebyly doposud vytvořeny odpovídající podmínky, a proto žádá vládu České republiky, aby před vyhlášením výběrových řízení projednala a předložila Poslanecké sněmovně ke schválení následující dokumenty.

1. Návrh dlouhodobé energetické politiky České republiky,

2. Analýzu potenciálních rizik z prodeje státních podílů v důlních společnostech a návrh na eliminaci těchto rizik,

3. Předpokládané přínosy pro stát z privatizace státních podniků v jednotlivých akciových společnostech,

4. Analýzu potenciálních rizik z privatizace bank s ohledem na chování budoucích vlastníků ve vztahu k restrukturalizaci českého průmyslu a návrh eliminace těchto rizik.

Do projednání těchto dokumentů Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky výběrová řízení nevypisovat.

Většina těchto dokumentů je zásadní pro další rozvoj české ekonomiky a pro svoji životaschopnost vyžadují dlouhodobou platnost, kterou lze zaručit pouze jejím přijetím širokým spektrem politických stran.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky je přesvědčena, že vláda je připravena plnit své prohlášení o změně způsobu dialogu a bude se jejím usnesením řídit."

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu poslanci Hojdarovi. Prosím, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. O slovo se nyní přihlásil předseda poslaneckého klubu Unie svobody pan kolega Pešek.

 

Poslanec Pavel Pešek: Pane předsedající, nechci zdržovat naši pauzu na klub, čili bych dal takovýto návrh. Navrhuji v tuto chvíli přerušit tento bod, projednat bod č. 80, což je udělení státních vyznamenání, a potom navrhuji ukončit tuto schůzi.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh, o němž nechám hlasovat bez rozpravy v 15.58 hodin.

Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Před hlasováním požádal o slovo předseda poslaneckého klubu SPR-RSČ pan kolega Sládek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi malou poznámku. V parlamentu jsou zastoupeny strany, které kandidovaly ve volbách a uspěly v parlamentních volbách. Žádná Unie svobody nekandidovala a neuspěla ve volbách. Myslím si, že o tomto návrhu nelze hlasovat.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Mýlíte se, pane kolego. V jednacím řádu je přesný postup, jak vznikají jednotlivé poslanecké kluby. Poslanecký klub Unie svobody vznikl přesně podle jednacího řádu, takže o návrhu mohu nechat hlasovat.

Dámy a pánové, budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana kolegy Peška. Pokusím se ho zopakovat. Pan kolega navrhl přerušit projednávání tohoto bodu, tedy bodu 68, projednat bod 80 a ukončit 25. schůzi sněmovny. Je to tak? Ano.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 460. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 131 poslanců hlasovalo 53 pro, 63 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pokračujeme v tomto bodu tím, že otevírám rozpravu, do které se přihlásili zatím pánové Grégr, Gross a Štrait. Prosím, aby se v tomto pořadí ujali slova. Jako první se ujme slova pan kolega Grégr.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP