Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Páv) 

U menších stran byla tolerována absence explicitního přehledu o výši darů a dárcích a o hodnotě majetku získaného dědictvím, pokud z ročního účetního výkazu a z přehledu příjmů vyplynulo, že tyto příjmy byly nulové nebo zanedbatelné.

Hlavním důvodem, pro který byly zprávy označeny jako neúplné, byla absence zpráv auditora. Častým jevem je rovněž porušení zákona o účetnictví v tom, že některé strany v rozporu se zákonem o účetnictví vedou pouze jednoduché účetnictví, a dokonce jsou takové případy, že nevedou účetnictví vůbec žádné.

Kontrola výročních finančních zpráv...

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, pane kolego, dámy a pánové, moc prosím, některé dámy telefonují a nevíme s kým, že by nám to třeba pustily naplno nebo podobně. Prosil bych o jednu laskavost. Zkrátka nebudu dále pokračovat ve schůzi, pokud se trochu neutišíte, a to proto, že stenografky potřebují alespoň elementární klid k tomu, aby mohly zapsat vaše myšlenky. Děkuji.

 

Poslanec Tomáš Páv: Pane předsedající, já se zavazuji, že už budu velice krátký.

Kontrola výročních finančních zpráv politických stran za rok 1997 znovu ukázala, že zákon 424/1991 Sb. by zasloužil rychlou novelizaci, zejména s ohledem na důsledky rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení povinnosti NKÚ kontrolovat pravdivost finančních zpráv a na zjednodušení postupu při pozastavení činnosti, rozpuštění a výmazu politických stran a hnutí a důsledky, které z těchto kroků vyplývají.

Avizovaný zvláštní zákon, který to předpokládá podle § 16, dosud vůbec neexistuje. Není např. dnes jasná otázka, jak vymazat stranu ze seznamu, jestliže orgány strany zůstanou nečinné prostě proto, že již neexistují, a pokud v tomto zákoně neprovedeme žádné změny, tak tyto strany budou existovat, dokud asi bude existovat tento stát.

Dodatečně byla doručena výroční finanční zpráva Československé strany socialistické. Zpráva je sice úplná, ale je zřejmé, že strana vede v rozporu se zákonem pouze jednoduché účetnictví. V tomto smyslu hodlám podat v rozpravě k navrženému usnesení pozměňovací návrh. Děkuji vám za pozornost a očekávám vaše připomínky k návrhu usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Otevírám rozpravu, do které se přihlásili písemně pan kolega Macháček, ústně pan kolega Páv. V tomto pořadí se ujmou slova, ostatní přihlášky nemám.

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru č. 315 ze dne 29. dubna 1998.

1. Navrhuji zařadit nový bod II ve znění: "Konstatuje, že výroční finanční zpráva předložená politickou stranou Občanská demokratická strana za rok 1997 ve smyslu § 18 odst. 1 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, je neúplná."

2. Z odst. I a) vyškrtnout text "Občanská demokratická strana".

3. Odst. II a III přečíslovat na III a IV.

Důvodová zpráva. Důvodová zpráva v podstatě nebude, protože se domnívám, že v tuto chvíli, v tomto místě a v tomto čase by to bylo naprosto nošení dříví do lesa. Každý z vás ví, v čem je podstata mého návrhu, který se opírá právě o zmiňovaný a citovaný § 18 odst. 1 d) zmíněného zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Páv.

 

Poslanec Tomáš Páv: Navrhuji, aby z usnesení II a) byla vyškrtnuta Československá strana socialistická a přesunuta do téhož odst. II, ale písm. c), tj. do bodu politické strany, které nevedou účetnictví nebo vedou pouze jednoduché účetnictví.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím a prosím pana kolegu Páva, aby přednesl závěrečné slovo.

 

Poslanec Tomáš Páv: V rozpravě k přednesené zprávě byly předloženy dva pozměňovací návrhy. Jeden jsem přednesl já bezprostředně, tudíž doufám, že si ho ještě všichni pamatují. Pozměňovací návrh, který přednesl kolega Macháček, má jednu závažnou vadu - že totiž ve smyslu § 18 je výroční finanční zpráva úplná. Obsahuje všechny náležitosti, které finanční zpráva má mít, a takto to konstatoval jak výbor pro kontrolu, tak i rozpočtový výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Nyní poprosím pana kolegu Páva, aby nám přednesl jednotlivé pozměňovací návrhy k usnesení, o kterém budeme hlasovat potom jako o celku.

Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali a budeme v 15.46 hodin hlasovat.

 

Poslanec Tomáš Páv: Nejprve předložím pozměňovací návrh kolegy Macháčka. Myslím, že jej všichni stačili zaregistrovat, neuplynula tak příliš dlouhá doba, myslím, že o něm můžete dát hlasovat, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 454. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 143 poslanců 56 hlasovalo pro, 57 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tomáš Páv: Druhý návrh jsem předložil já a týká se Československé strany socialistické.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 455. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, proti byli 2, tento návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme hlasovat o usnesení jako celku. Kolega Exner se hlásí.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, navrhuji, abychom o základním usnesení hlasovali podle jednotlivých bodů, podle římských číslic, jak jsou označeny jednotlivé části.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, beru to na vědomí, budeme se tímto řídit. Ptám se: Máte všichni poslanci před sebou k dispozici písemný podklad, kterým je tisk 315, usnesení rozpočtového výboru z 36. schůze dne 29. dubna 1998? A je zde usnesení tučně vytištěno, tak jak jej přednesl už kolega Páv. Máte, čili nemusí být čteno.

Budeme nyní hlasovat o jednotlivých bodech.

Nyní nechám hlasovat o bodu I.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 456.Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 126, proti nikdo z poslanců. Tento návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP