Pátek 22. května 1998

 

(Schůze opět zahájena ve 14.30 hod.) 

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahajuji dnešní odpolední jednání, všechny vás vítám, prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Polední přestávkou jsme přerušili projednávání bodu 67. Prosím nyní předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby nás seznámil s výsledky prvního kola voleb člena NKÚ. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě členky Nejvyššího kontrolního úřadu. Jednalo se o první kolo první volby.

K volbě bylo vydáno 130 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 121 platných i neplatných hlasovacích lístků, 9 hlasovacích lístků nebylo odevzdáno.

Pro paní Elišku Kadaňovou bylo odevzdáno 68 hlasů, byla v prvním kole zvolena, a tím volba končí. (Potlesk.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji předsedovi volební komise. Slyšeli jste, jak dopadly výsledky voleb. Gratuluji nově zvolené člence NKÚ. Dámy a pánové, dalším bodem je

 

48.
Návrh poslankyně Anny Röschové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb.,
/sněmovní tisk 302/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala paní poslankyně Anna Röschová jako zástupkyně navrhovatelů a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Tlustý. Pozměňovací návrhy jsme obdrželi k předloženému návrhu zákona ve sněmovním tisku 302/4.

Žádám zpravodaje poslance Vlastimila Tlustého, aby se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Pan kolega Vrzáň se všem omlouvá za pozdější příchod a prosí, abych mu dal možnost ještě vystoupit v rozpravě. Moc se přimlouvám za to, abyste mu umožnili ještě vystoupit. Slovo má tedy ve znovu otevřené rozpravě pan kolega Vrzáň. Námitky nejsou žádné? Nejsou. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Já se všem skutečně omlouvám a děkuji za toleranci.

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dovolte mi, abych v rámci třetího čtení uvedl jedno legislativně technické zpřesnění, neboť v tomto sněmovním tisku 302/4 u mého druhého pozměňovacího návrhu, tzn. u pozměňovacího návrhu B2, vypadlo jedno slůvko, které bych tímto chtěl doplnit. Jedná se o slůvko "části".

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Poprosím, abyste přečetl celý text toho odstavce 4.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Ano, odst. 4 tedy zní takto: "O použití části výtěžku z výherních hracích přístrojů rozhoduje obec, která vydává povolení k jejich provozování podle odst. 1 písm. a)." Bez tohoto slůvka, které vypadlo, by nedával text smysl.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, já si myslím, že to lze přesně vměstnat do podmínek daných jednacím řádem. Do rozpravy se dále hlásí pan kolega Tlustý. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést zcela analogický návrh týkající se mého pozměňovacího návrhu E/B/2, tj. nové znění § 16, kdy v nadpisu pod § před slovo "výtěžku" je nutno vložit slovo "části". Logicky to vyplývá z obsahu mého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: I zde je jasná technická úprava.

Další přihlášky do rozpravy nemám, rozpravu končím. Ptám se paní navrhovatelky, zdali chce přednést závěrečné slovo. Je tomu tak, slova se ujme paní kolegyně Röschová.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, ve svém závěrečném slově nebudu příliš hovořit o problematice, kterou zde projednáváme, protože si myslím, že v této sněmovně již k tomu bylo snad vše řečeno, co je možné. Zároveň vím, že ve svém vystoupení nebudu originální, protože mě včera předběhl kolega Jiří Novák, ale přesto zopakuji to, co on řekl u svého návrhu.

Doufám, že toto mé vystoupení je ve sněmovně poslední v tomto volebním období a příští pro mě už nebude. Takže bych vás všechny velmi prosila, abyste byli schovívaví k mému návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce přednést závěrečnou zprávu. Je tomu tak. Prosím, slova se ujme pan kolega Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovolte mi, abych vám navrhl v rámci této zprávy způsob hlasování, protože z důvodů věcných nemohu navrhnout způsob, při kterém by se postupovalo výlučně v pořadí, jak byly pozměňovací návrhy předloženy. Je to vyvoláno tím, že pozměňovací návrh pod písm. A a pod písmenem E, tzn. pozměňovací návrh paní kolegyně Röschové a můj, jsou pozměňovací návrhy, které umožňují, aby tato novela měla věcnou návaznost na novelu, kterou jsme schválili minulý týden.

Proto navrhuji, aby první hlasování bylo o návrhu paní poslankyně Röschové, a v případě, že tento návrh nebude přijat, sněmovně doporučuji - a podle mého názoru nic jiného nezbývá - jako o druhém pozměňovacím návrhu hlasovat o mém pozměňovacím návrhu označeném písmenem E, a pak už bychom o ostatních návrzích hlasovali v pořadí, jak byly předloženy.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh procedury. Nikdo neprotestuje, budeme se tak řídit touto procedurou. Prosím tedy pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako předkladatel.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Můžeme tedy hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu, kterým je pozměňovací návrh označený písmenem A, a je to pozměňovací návrh paní kolegyně Röschové, který se týká toho hlavního problému, tzn. možnosti či nemožnosti zahraničního kapitálu účastnit se na organizování tzv. spotřebitelských loterií. Stanovisko zpravodaje je neutrální vzhledem k tomu, jak se ta kauza vyvíjela, stanovisko předkladatelky je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, dámy a pánové, zahájil jsem hlasování číslo 437 a ptám se, kdo návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 115 přítomných 42 hlasovalo pro, 45 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném E, tj. můj komplexní pozměňovací návrh, který je pouze legislativně technickou úpravou. Stanovisko zpravodaje i předkladatelky je kladné.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, poté co jsem vás odhlásil.

 

Zahajuji hlasování číslo 438. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 121 přítomných poslanců 117 pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP