Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Tlustý) 

Já chápu, že neplatičům se toto řešení nelíbí. Nechápu, proč se na jejich stranu staví Ministerstvo financí. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Protože se do rozpravy nikdo další nepřihlásil, rozpravu končím. Prosím o závěrečné slovo navrhovatele a zpravodaje. Paní kolegyně Marvanová, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych se vyjádřila za navrhovatele k předloženým návrhům a proběhlé rozpravě. Ráda bych zdůraznila především to základní, proč byla poslanecká iniciativa předložena těsně před skončením volebním období. Bylo to dořešit jeden problém, který by nám zůstal jako určitý dluh tohoto volebního období, dořešit odečty od daňového základu v případě úroků z hypotečních úvěrů a z úvěrů ze stavebního spoření.

V rozpravě byla přednesena celá řada návrhů, které se netýkají řešení tohoto problémů, které se týkají problematiky jiné, byť samozřejmě zákona o daních z příjmů.

Obávám se jedné věci. Ráda bych věřila v rozum této sněmovny - byť na sklonku volebního období - že kvůli přijetí event. některých možná kontroverzních pozměňovacích návrhů nedovolí sněmovna to, co jsme chtěli, to znamená dořešit problematiku hypotečních úvěrů v tomto zákoně, aby toto úsilí spadlo pod stůl.

Byla bych ráda, kdyby sněmovna při hlasování o pozměňovacích návrzích - které možná jsou důvodné a já je nechci zpochybňovat, ani nechci zpochybňovat upřímnou snahu jejich předkladatelů řešit některé další problémy v zákoně o dani z příjmů - přijala jen ty návrhy, které jsou event. technickým zpřesněním, a omezila tuto novelu skutečně víceméně na to, co bylo smyslem předkladatelů, to znamená zejména řešení odečtů úroků u hypotečních úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření.

Proto my jako navrhovatelé s panem poslancem Grůzou rozhodně podporujeme usnesení rozpočtového výboru. Domníváme se, že je to zpřesnění našeho původního návrhu. Zároveň zpřesněním původního návrhu je i můj pozměňovací návrh, který jsem přednesla a který je uveden na straně 15 pod písmenem i).

I když návrhy pana poslance Václavka se týkají hypotečních úvěrů a odečtů, za navrhovatele sděluji, že nesouhlasíme s těmito návrhy, zejména s ustanovením, že by se odložila účinnost těchto odečtů až na příští zdaňovací období, to znamená na zdaňovací období roku 1999.

Rovněž bych byla ráda, kdyby sněmovna přijala názor rozpočtového výboru a náš, že hranice odečtu by měla zůstat na 300 tisících ročně a neměla by se snižovat. Tato hranice je promyšlená a vychází z toho, že 300 tisíc jsou úroky z hypotečního úvěru zhruba ve výši 2 milionů. Myslím, že to není hypoteční úvěr, který by sloužil na obstarání luxusního bydlení, naopak. Pokud máte informace o tom, jaké jsou ceny stavebních prací a ceny domků, myslím, že tato částka - je to fixní částka, započítejme inflaci - je naprosto vyhovující. Nebylo by dobré ji ještě dále snižovat.

Další návrh, ke kterému se ještě chci vyjádřit a který sice nesouvisí s touto novelou, ale je technickým zpřesněním, je návrh pana poslance Prokopa. Ten bych rovněž za navrhovatele podporovala. Týká se nadací a nadačních fondů. Je to dluh této sněmovny, která nevyhověla připomínkám Senátu k zákonu o nadacích a nadačních fondech. Jestliže jde jen o legislativní zpřesnění, myslím, že by to nebyl kontroverzní návrh.

Další návrhy i po vystoupení pana ministra Pilipa jsou kontroverzní. Kontroverzní jsou i další návrhy, které se týkají snižování daňového zatížení právnických osob. Tam bych vás velmi prosila ke zdrženlivosti, aby tím nebylo ohrožení přijetí celé této novely. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si slovo pan zpravodaj? Pokud tomu tak není, můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích, které byly předloženy.

Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté nám přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, už ve druhém čtení jsem avizoval, že bych chtěl navrhnout následující postup, a sice ten, který jsme již několikrát při projednávání novelizace tohoto zákona použili. Hlasovalo by se o usnesení rozpočtového výboru jako celku s tím, že samozřejmě pozměňovací návrhy, které zazněly ve druhém čtení a které jsou v kolizi s některými body usnesení rozpočtového výboru, by byly hlasovány jako první. Poté - ať už by sněmovna rozhodla o jejich přijetí či nepřijetí - by se hlasovalo o zbývajících bodech usnesení rozpočtového výboru.

V této chvíli bych potřeboval vědět, zda jsou námitky proti takovému postupu.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Slyšeli jste, jaký postup navrhuje zpravodaj. Přeje si někdo namítat? Nevidím žádnou námitku. Můžeme zahájit hlasování.

 

Poslanec Robert Kolář: Prvním návrhem, který je v kolizi s usnesením rozpočtového výboru, je návrh pana poslance Václavka. Je to návrh pod číslem H1. Tento návrh je v kolizi s usnesením rozpočtového výboru A9. Paní předkladatelka nesouhlasí, zpravodaj rovněž nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dovolil jsem si vás odhlásit a prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Slyšeli jste, o čem budeme hlasovat. Je to bod H1 návrhu pana kolegy Václavka.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 374. Kdo podporuje tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo 54 a proti bylo 99 poslanců. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem, který je v kolizi s usnesením rozpočtového výboru, je návrh pana poslance Václavka, který máte uveden pod č. H2. Týká se bodů usnesení rozpočtového výboru A10 až A20.  Zpravodaj nedoporučuje vypustit, paní předkladatelka také nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Zahájil jsem hlasování číslo 375. Kdo podporuje tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo 59 a proti bylo 82 poslanců.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem, který je v kolizi s usnesením rozpočtového výboru, je návrh pod číslem H3. Jedná se také o návrh pana poslance Václavka. Je v kolizi s bodem A27 usnesení rozpočtového výboru. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatelka nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Zahájil jsem hlasování 376. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 59 a proti 82 poslanců. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem, který je v kolizi s usnesením rozpočtového výboru, je můj vlastní návrh uvedený pod číslem B5. Upravuje usnesení rozpočtového výboru v bodě A11. Jedná se zpřesnění a lepší verzi. Předkladatelka doporučuje, zpravodaj vřele doporučuje.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP