Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Frank) 

Kladu tedy panu ministrovi dvě otázky: Jednak co vedlo Ministerstvo vnitra k tomuto postupu, když je všeobecně velmi dobře známo, že právě tito instruktoři okresních Sdružení dobrovolných hasičů zabezpečovali úkoly ve styku se Sbory dobrovolných hasičů v obcích.

Druhá část otázky: Jakým způsobem bude nahrazena jejich funkce, která byla do jisté míry spojena s výchovou hasičské mládeže a zejména pak sloužila i odborné přípravě dobrovolných hasičů pro ochranu obyvatel před požáry a živelními pohromami.

Dobře všichni víme, že dobrovolní hasiči nejsou schopni tuto funkci zajistit svými prostředky, a to ani zvýšenými členskými příspěvky. Je smutné, že krátce po ničivých povodních, kde i dobrovolní hasiči prokázali obětavost, odvahu a osobní nasazení, což konečně bylo kladně hodnoceno i představiteli státu, se nenajdou potřebné finance k zajištění chodu sekretariátů dobrovolných hasičů.

Navíc mám vážné obavy, že jde jednoznačně o ohrožení dalšího zabezpečování potřebné organizovanosti a nutné soudržnosti sdružení dobrovolných hasičů, což může přerůst i v praktickou likvidaci dobrovolných hasičů v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Václavu Frankovi. Slovo má pan poslanec Jan Vik s interpelací na pana ministra Vladimíra Mlynáře ve věci útoku na poslance Miroslava Sládka.

 

Poslanec Jan Vik: Pane ministře, dovoluji si obrátit se na vás ve věci cikánského útoku na poslance dr. Miroslava Sládka v Novém Boru.

V této souvislosti se vás ptám, jak hodnotíte vy jako tzv. ministr pro cikánské záležitosti útok cikánských rasistů na poslance Sládka a další členy republikánské strany. Jak se vy, pane ministře, díváte na udělenou milost dvěma cikánským útočníkům Václavem Havlem?

Nevím jak vy, ale my republikáni máme značné obavy z toho, že na jedné straně budou pokračovat útoky dnes sebevědomých a beztrestně útočících Cikánů a na straně druhé budou nedobré situace zaviněné zejména Václavem Havlem zneužívat k bojůvkám různé skupiny tzv. skinheads, kteří budou brát věci do svých rukou, což je to poslední, co si rozumný člověk může přát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má pan ministr Vladimír Mlynář.

 

Ministr ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, pane poslanče, na úvod bych se ohradil proti označení ministra pro Cikány. Nic takového naše ústava ani naše zákony neznají, já sám jsem ministrem bez portfeje a předsedou Rady pro národnosti, místopředsedou Rady pro zdravotně postižené a předsedou meziresortní komise pro záležitosti romské otázky. Žádné ministerstvo pro Cikány tedy neexistuje.

Incidentu, který má pan poslanec Vik na mysli, tedy událostem, ke kterým došlo 9. května 1998 na náměstí Míru v Novém Boru mezi skupinou několika desítek Romů a účastníků mítinku republikánské strany, podle mých informací předcházelo slovní napadání ze strany pana předsedy Sládka a jeho útoky, nevybíravé a nekulturní útoky, na adresu hlavy státu a jeho manželky.

Při samotném střetu byli podle sdělení policie fyzicky napadeni předseda republikánské strany pan Sládek a jeho spolupracovníci. Střet byl, jak známo, ukončen zásahem policistů Městské policie Nový Bor a vzápětí se na místo dostavili policisté Policie České republiky, kteří oddělili Romy od ostatních účastníků mítinku, a tento mítink, jak víte, byl pak násilně dokončen.

Policie tedy konala zcela v pořádku a neprodleně začala s vyšetřováním celého incidentu a byly činěny zcela standardní a řádné kroky pro zjištění pachatelů a k objasnění souvislostí celého případu.

Na základě těchto poznatků získaných v průběhu vyšetřování policie sdělila obvinění z trestných činů dvěma výtržníkům, a to Janu a Josefu Tancošovým. Vyšetřovatel rozhodl na základě § 75 trestního řádu o jejich zadržení a navrhl uvalení vazby, což státní zástupce akceptoval. Soudce Okresního soudu v České Lípě téhož dne, tedy 11. 5., se s návrhem na vazbu neztotožnil a oba obviněné propustil. Téhož dne pan prezident využil ústavou mu daného práva a rozhodl omilostnit Jana a Josefa Tancošových.

Udělení milosti prezidentem republiky je nezadatelným právem hlavy státu vyplývajícím z jeho pravomoci a já jeho jednání, samozřejmě předpokládám, tak jako poslanci republikánské strany, kteří v minulosti přijali milost prezidenta republiky v jiných kauzách, toto rozhodnutí zcela akceptuji.

Svůj soukromý názor na rozhodnutí prezidenta jsem vyjádřil již v médiích, totiž v tom smyslu, že toto rozhodnutí nepovažuji za zcela vhodné, nicméně ho plně respektuji a mám pro něj naprosté pochopení.

Pokud jde o vaši otázku týkající se obav o pokračování útoků Romů nebo rasisticky motivovaných útoků ze strany Romů a rovněž, jak jste řekl, bojůvek hnutí skinheads, mám i já tyto obavy. Sdílím tedy vaše obavy a myslím, že je tu velký prostor pro vaši aktivitu, abyste svou prací, svou politickou prací a svým politickým angažmá vy i vaše strana těmto útokům zabránili.

Jsem totiž přesvědčen, že politika vaší strany a výroky, které pronáší jak pan předseda Sládek, tak vy i řada dalších, rasové útoky v této zemi podněcují. V tomto smyslu si myslím, že vy a vaše strana v žádném případě nejste žádnou obětí těchto útoků, ale jednou z jejích, a to velmi důležitou, příčinou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Vik s doplňující otázkou.

 

Poslanec Jan Vik: Pane ministře, dovolte mi na úvod soukromé, osobní konstatování, že za ta léta, co zde působím v Poslanecké sněmovně a interpeluji různé ministry, jsem tak ubohou odpověď ještě neslyšel. (Potlesk ze strany republikánů.) Ale to je moje osobní poznámka.

Ale k věci. Já si myslím, pane ministře, že rozhodně máte špatné informace, protože na mítinku republikánské strany v Novém Boru k žádným urážkám, a to nikoho, nedocházelo. A jsem toho názoru, že i kdyby docházelo, tak to nemůže nikoho opravňovat k tomu, aby napadal občana, poslance, ústavního činitele, byl za to ještě mnohými politiky chválen.

Jinak na vaše invektivy vůči republikánské straně bych chtěl říci tolik: My jsme, na rozdíl od Cikánů, nikdy žádného Cikána nenapadli.

Jinak se divím, z jakých pramenů vycházíte. A pane ministře, jak je možné, že neberete v úvahu policejní zprávu severočeského šéfa policie, který se vyjádřil tak, že podle policejního šetření prostě k žádným urážkám nedocházelo? Já si myslím, že asi vycházíte z informací cikánských útočníků, ale váhu jejich slov můžete posoudit sám např. podle vyjádření pana Josefa Tancoše ve sdělovacích prostředcích, které si dovolím ocitovat: "Podepsal protokol, ve kterém tvrdí, že na místě v době mítinku vůbec nebyl a že o napadení Sládka ví jen z doslechu." A pan Tancoš dále uvádí: "Schválně jsem lhal. Chtěl jsem vědět, co policie ví," hájí se Josef Tancoš. To znamená, to je asi zdroj vašich pravdivých informací.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Čas již dávno uplynul. Slovo má opět pan ministr Vladimír Mlynář.

 

Ministr ČR Vladimír Mlynář: Jsem rád, že jste ještě nikdy nezaznamenal takovou odpověď, jakou jsem vám poskytl já, a pevně věřím, že si na ně budete muset v budoucnu zvykat.

Mé informace pocházejí ze sdělovacích prostředků, od starosty Nového Bory a z policejních svodek.

Pro vaši informaci, ani Eichmann, ani Adolf Hitler nikdy na žádného Žida či Roma nesáhli, a přesto nesou velkou spoluzodpovědnost za to, co se stalo, nebo základní spoluodpovědnost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP