Čtvrtek 21. května 1998

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, vážený pane premiére, já v tom čase dvou minut samozřejmě nemohu hlouběji jednotlivé otázky klást. To znamená, že se musím ptát velmi konkrétně. Co se týče inflace jako takové, já si myslím, že oproti státům postkomunistickým právě v těch posledních měsících u nás inflace stoupla maximálně. Není to jenom otázka deregulací a narovnání cen, to dovedu pochopit. Ale vezměte si, že oproti právě postkomunistickým státům u nás stál bankovní sektor, náprava bankovního sektoru, ve kterém jste vy dělal do dneška, nebo než jste se stal premiérem, více jak 170 mld. korun a bylo to z kapes daňových poplatníků.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Přeje si pan premiér zareagovat? Ano, je tomu tak.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Tak tady byly dvě subotázky a konstatace, že zejména u ostatních států, které procházejí transformací, se teď míra inflace snižuje. Ano, musím říci, že je tomu tak, zejména v Maďarsku a v Polsku je to viditelné a musím říci, že tyto země nebo alespoň Maďarsko bylo zřejmě odvážnější v deregulacích a provádělo je ve větších dávkách v minulosti, čemuž u nás tak nebylo.

Chtěl bych ještě dodat, že k inflaci je více klíčů. Vláda má jeden z klíčů, centrální banka má jeden z klíčů, vnější okolí má další klíč a podobně. Čili hledat viníka, jak se tady snažíte, za míru toho či onoho prostě není tak zdaleka triviální, jak se možná někdo domnívá.

Pokud jde o vaši poznámku týkající se nápravy v bankovním sektoru, která stála 170 mld. korun, je nutno rozdělit jev od příčiny jevu. Jev a koncentrace problému je vidět prostě, že se zrcadlí v bankovním sektoru, ale těch příčin je celá řada - od způsobu transformace, od toho, jak byla provedena hospodářská reforma, od toho, jaký byl ekonomický vývoj, od toho, jaké byly ztráty našich východních trhů, od toho, jaká byla v té době legislativa, jak jsme byli schopni stavět různé tržní instituce, včetně dohlížecích institucí, jak se u nás vymáhá právo, jak je možno vymoci pohledávky a podobně. Čili zase tady toto zjednodušení prostě nemohu akceptovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. S interpelací ve věci zvýšení členské kvóty ČR v Mezinárodním měnovém fondu je nyní na řadě pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážená sněmovno, já jsem v této věci už oslovil i pana ministra Pilipa, kde jsem byl informován, že vláda ČR vyslovila již souhlas s navýšením členské kvóty ČR v Mezinárodním měnovém fondu. Toto navýšení pro ČR bude představovat téměř 39 % a ve finančním objemu je to 229,7 mil. tzv. zvláštních práv čerpání. To odpovídá zhruba asi 307,5 mil. USD a v přepočtu na Kč je to částka dosahující výše téměř 10 mld. korun. Tímto navýšením se celková částka ČR nebo celková kvóta ČR v měnovém fondu navýší na úroveň přesahující 1 mld. USD, což podle současného kurzu představuje téměř 37,4 mld. korun. Jsem si vědom situace, myslím, že i všichni, že v ČR je v současném období nedostatek financí, finančního kapitálu. Můžeme se přesvědčit o tom, že po těch povodních, kde škody byly odhadnuty na 60 mld. korun, je potřeba každé koruny pro obce. V současné době i Poslanecká sněmovna jedná o uvolnění částky 4 mld. korun z Fondu národního majetku. Rovněž deficit státního rozpočtu za první čtyři měsíce letošního roku se opět dostává do minusu, státní rozpočet do minusu.

Chtěl bych se proto zeptat, pane předsedo, jestli navýšení té kvóty bude financováno ze státního rozpočtu, anebo z prostředků České národní banky, popřípadě v jakém časovém horizontu se uvažuje, že by to navýšení bylo provedeno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, tato otázka byla dost nejasná a bylo nutno ji velmi důkladně vysvětlit. Překvapilo mě, že sdělovací prostředky a nikdo jiný se toho nějak nechopil, až vy teď touto svou otázkou při interpelaci. Pokusím se to vysvětlit maličko podrobněji, ale odpovím přesně na vaše otázky.

Tyto revize členských kvót Mezinárodního měnového fondu jsou periodické, ale ČR je znovu členem MMF pouze od roku 1990 a doteď vlastně v tomto období neproběhlo žádné zvýšení členských kvót. Proto je to poprvé na stole, a proto to zvedá určité otázky a skutečně vy jste zmínil otázku cca 10 mld. korun a já vysvětlím, jaký je to dopad ve skutečnosti na náš státní rozpočet nebo daňové poplatníky.

Cílem zvyšování těchto kvót je posílení likvidity MMF, aby měl větší prostor, operační prostor pro akce záchranné, většinou akce a programy, které provádí. Kritérií, podle kterých se to navýšení děje, je několik - růst světového obchodu a plateb od roku 1990, rozsah potenciálních platebních nerovnováh, budoucí poptávka po zdrojích MMF, rychlá globalizace a liberalizace obchodu, plateb a kapitálových toků. Toto jsou hlavní kritéria, kvůli kterým a proč se navrhuje zvyšování kvót.

O kolik se navrhuje to zvýšení? V průměru o 45 %, ale není to rovnoměrné, je to podle ekonomické síly té které země, a pro ČR je to navýšení o 38,96 %, čili je to méně, než je průměr, což znamená, že ta naše síla je odhadována jako menší než u některých jiných zemí. Je to navýšení z částky 589,6 mil. tzv. zvláštních práv čerpání, což je košová jednotka MMF. Jenom pro orientaci - jedno toto zvláštní právo čerpání rovná se cca 1,34 dolaru. Čili přes 40 korun je to zvláštní právo čerpání, anglicky SDR (Special Drawing Rights). A je to zvýšení na 819,3 mil. těch zvláštních práv čerpání, čili kdybych řekl to zvýšení v dolarech - o 307,5 mil. dolarů, tolik máme navýšit členskou kvótu. Kdo si spočítá, rychle vynásobí kurzem dolaru, řekněme pro zjednodušení 33, tak se skutečně dostává orientačně na 10 mld. korun našeho navýšení členské kvóty v MMF.

Teď jak se to uhrazuje. Uhrazuje se 25 % ve zvláštních právech čerpání prakticky v jakékoliv volně směnitelné měně, v dolarech, markách, librách, v čemkoliv. A pro nás to znamená 76,8 mil. dolarů, toto navýšení, to v devize, abych tak řekl, a potom je to 75 % v korunách, a to je 8,2 mld. korun - máme dodat na navýšení členské kvóty.

Teď přejdu k procedurám, na které jste se hlavně ptal. Vláda schválila teď pouze záměr navýšit to. Já jako guvernér za ČR v MMF jsem na základě tohoto usnesení vlády hlasoval spolu s dalšími 180 guvernéry zemí celého světa ve prospěch navýšení členských kvót.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP