Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Marvanová) 

Samozřejmě věřím, že to, co zde říkám, by musely posléze uznat jak policie, tak i soud. Ale málo platné, jde o současné poslance, veřejné činitele. Touto debatou a veřejným hlasováním sněmovna dá najevo také svůj názor na to, jestli jednání, kterého se dopustili jako ministři pánové Stráský a Kočárník, sněmovna vnímá jako trestný čin. Domnívám se, že trestní stíhání v obou případech je neodůvodněné. Myslím, že v obou případech by měla sněmovna měla rozhodnout stejně. Jestliže včera nevydala pana poslance Stráského, neměla by v podobném případě vydávat pana poslance Kočárníka.

Myslím, že zároveň rozhodnutí sněmovny je v tomto případě určitým precedentem, že pokud v minulosti došlo třeba k diskutabilním rozhodnutím, že by politická debata a politický zápas se neměl přenášet do roviny kriminální a trestněprávní, že toto není věc, do které by sněmovna a politické strany měly zatahovat orgány činné v trestním řízení. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Marvanové. Slovo má pan poslanec Šulák, připraví se pan poslanec Filip.

Pokud se pan poslanec Filip hlásí, což nemohu samozřejmě tušit, jako předseda klubu a hodlá i v této diskusi uplatnit své právo, dám mu samozřejmě přednost. Pan poslanec Filip mi říká - a já mu za to děkuji - že tak nečiní. Prosím proto jeho kolegy, aby nemlátili do lavice a neničili parlamentní nábytek.

Slovo má pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, nechtěl jsem původně k tomuto bodu diskutovat, nicméně provokativní charakter vystoupení některých mých kolegů a kolegyň mě nutí říci několik slov k této otázce.

V České republice bohužel v minulých letech docházelo k nezodpovědnému zacházení se svěřenými finančními prostředky občanů a státu. Docházelo k tomu proto, že v České republice existoval stav, kdy finanční politika a transformace hospodářství byly nepromyšlené a v mnoha případech chybné. Nestandardní zacházení s prostředky občanů a státu pak bohužel také vyžadovalo nestandardní řešení, tj. poskytování miliardových záruk ze strany státu bez příslušného rozhodnutí vlády.

Je zarážející, že když se na tento neúnosný stav poukáže, hledají se zde omluvy, zdůvodňuje se nezdůvodnitelné, působí se na city a dokonce se problém zneužívá k osobním útokům.

Jsem přesvědčen, že věci je nutno šetřit. Je nutné také vyvodit příslušné závěry. Proto budu hlasovat pro zrušení imunity poslance Kočárníka.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegyně a kolegové, protože jsem oznámil, že ve 12.50 hodin je polední přestávka, a to do 14.30 hodin, přerušuji naše jednání. Přeji vám dobrou chuť a ve 14.30 hodin budeme v tomto bodu pokračovat.

 

(Schůze přerušena ve 12.53 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP