Čtvrtek 14. května 1998

 

(Schůze opět pokračuje v 17.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, uhodila 17. hodina, prosím tedy, abychom se dali do interpelací na členy vlády. Prvním vylosovaným v pořadí je pan kolega Petr Vrzáň, který interpeluje pana ministra vnitra Cyrila Svobodu ve věci rasově motivovaného násilí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, dámy a pánové.

Vážený pane ministře, mnoho násilných trestních činů dnes vykazuje příznaky rasových motivů. Ano, každodenní realitou je strach mnoha občanů, že budou napadeni jenom pro barvu své pleti. Čítankovým příkladem je sobotní brutální, organizovaný a úkladný útok příslušníků problémového cikánského etnika, vedený proti předsedovi parlamentní politické strany a poslanci dr. Miroslavu Sládkovi. Neodpovídáme zlu zlem a přes veškeré napadení se členové SPR-RSČ nebránili, přičemž jako zázrakem pod vlivem přesily nepřišli o život.

Detaily tohoto případu však velmi dobře znáte, a tak se vás ptám, jaké legislativní kroky připravuje vaše ministerstvo v zájmu snížení podílu rasově motivovaných činů a dále - a to zdůrazňuji - jaká operativní opatření jste přijal v zájmu prevence případných odvetných kroků, ke kterým by mohlo dojít např. ze strany hnutí skinheads, které by mohly následně být zneužity právě proti republikánům. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji a prosím pana ministra vnitra, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, souhlasím s tím, že mne velmi znepokojuje, že dochází k tomu, že útočí na sebe občan proti občanovi jenom z důvodu toho, že jeden má jinou barvu pleti, patří k jiné národnosti, k jinému vyznání nebo podobně. To znamená, že jsou skutečně zavrženíhodné všechny útoky, které mají rasový nebo extremistický podtext.

To je vážná věc, a proto bylo učiněno mnoho opatření, která vyplývají také ze zprávy, kterou Poslanecká sněmovna projednává. Mohu říci příklady, že na každém okresním ředitelství je jeden vyšetřovatel, který se tím zabývá, a na policejním prezidiu je speciální útvar, který se zabývá tímto typem trestních činů.

Důležité je, abychom měřili všem stejným metrem a abychom využívali zákony tak, jak je máme. Myslím, že naše právní úprava dává dostatečný prostor, aby se toto dělo, a myslím, že i případ, o kterém jste, pane poslanče, mluvil, tj. napadení předsedy vaší strany pana Sládka, je důkazem toho, že policie zasáhla hned - zasáhla městská policie a policie ČR zasáhla bezprostředně a profesionálně.

Myslím si, že to, co chceme, je, aby policie zasahovala v tomto případě, a nejsou třeba žádná jiná legislativní opatření. Nechci již komentovat incident, ke kterému došlo na mítinku v Novém Boru, protože jsme již o něm zde dlouho mluvili - bylo to předmětem samostatného jednacího bodu této schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si pan kolega položit doplňující otázku? Ano, prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, pane ministře, domnívám se, že jste mi ne zcela odpověděl na moji otázku. Každé napadení ústavního činitele je jistě varující a má stejnou rovinu jako jakékoliv napadení každého občana. Koneckonců i případ napadeného poslance Pavla Dostála je závažný, stejně tak jako našeho předsedy.

Já jsem ale v závěru kladl důležitou otázku, a sice, zda jste přijal nějaké kroky v zájmu prevence jevů, které by se daly nazvat odvetnými kroky, např. tedy skupin, jako je hnutí skinhead, které by následně, po jimi vedeném útoku proti romským, chcete-li cikánským občanům, bylo vykládáno jako provokované nebo zorganizované právě republikánskou stranou, čímž by mohlo dojít ke zneužití takto rasově motivovaných jevů proti politické straně.

Řekl jsem, že neodpovídáme zlu zlem, v žádném případě bychom toho nebyli schopni, ale existuje riziko, že by k tomu mohlo dojít.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Prosím pana ministra vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Myslím, že jsem odpověděl na otázku, která mi byla položena, tím, že zdůrazňuji, že úkolem policie je, aby byli pachatelé dopadeni, pokud možno co nejdříve předáni vyšetřovateli, aby vyšetřovatel dal co nejdříve věci státnímu zástupci a aby se takto tedy pokračovalo. Zrovna to, co se stalo v Novém Boru, je příkladem rychlosti, jak se postupovalo, a myslím si, že to je vizitka toho, jak má policie postupovat. Stalo se to i v jiných případech, takže není třeba dělat nějaká speciální opatření, ale je třeba klást důraz na to, aby policie konala to, co konat má. Myslím, že se to tak děje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane ministře. Dalším v pořadí interpelací na členy vlády je kolega Pavel Maixner, který interpeluje pana ministra zemědělství Josefa Luxe ve věci restituce majetku hraběte Kolowrata. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážený pane předsedající, vážení hosté, vážený pane ministře, využívám tuto možnost, protože jste mně zatím neodpověděl na stejnou písemnou interpelaci, a tak se vás budu snažit zeptat alespoň ústně.

Je pravdou, že od r. 1990 došlo v našem státě k mnoha převodům majetku státu na své majitele. Koncepce daného zákona je jasná a já nechci nějak tuto předlohu napadat.

Do dnešních dnů se na mnoha místech navrátil majetek, jeho navrácení bylo minimálně velmi pochybné nebo alespoň velmi nemorální. A předloha zákona s tím měla počítat. Jedná se mi o převody majetků u šlechty, která do dnešních dnů usiluje o svá panství, a jejich snaha byla, je a bude prolomit i platnost Benešových dekretů, a tím otevřít celý následný problém a uplatňovat restituční požadavky, na které náš stát mít ani nebude.

Interpelace je velmi problematická, vy jste s ní obeznámen, a tak budu jen specifikovat některé otázky z této interpelace. Jedná si mi o převod majetku na pana hraběte Kryštofa Jaroslava Kolowratského - Krakowského, který vlastně ze svých majetků nevlastnil nikdy státní rybářství Opočno nebo opočenské rybníky, a dnes vlastní rozlohu rybníků o více než 51 ha s tím, že smlouvy byly velmi výhodné - roční nájem 5210 Kč s následnou smlouvou o převodu vlastnických práv.

Dále bych chtěl upozornit na problém náhradních pozemků, které jsou o rozloze více než 6 ha a byly vydány ze Státního rybářství Opočno s jednotlivými parcelami a s jednotlivými soukromými baráky byly v rámci Státního rybářství Opočno za velmi výhodnou smlouvu. Samozřejmě převody byly i s nájemníky, kteří dnes jsou poškozeni, protože u nich nebylo uplatněno ani předkupní právo.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP