Čtvrtek 14. května 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

14. května 1998 v 9.04 hodin

 

Přítomno: 184 poslanců

 

(Schůze opět zahájena v 9.04 hodin.) 

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí den 25. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Dostavte se, prosím, do jednacího sálu a zaregistrujte se hlasovacími kartami.

Na dnešní den, tj. 14. května 1998, jsou omluveni následující poslanci a členové vlády: paní poslankyně Štěpová z důvodu zasedání kulturního výboru Rady Evropy ve Stockholmu, pan poslanec Maštálka - pracovní pobyt v zahraničí, pan poslanec Miloš Melčák - zasedání výboru Rady Evropy ve Francii, pan poslanec Budinský - zahraniční cesta, pan poslanec Mandík - taktéž zahraniční cesta. Z důvodu zahraniční cesty je omluven také pan ministr Kühnl.

Pokud jste se již přihlásili svými hlasovacími kartami, prosím, abyste mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, popř. komu již byla vydána.

Paní poslankyně, páni poslanci, prvním bodem dnešního jednání budou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Nejdříve však vyslechneme zprávu volební komise o výsledcích tajné volby místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku.

Dále projednáme podle schváleného pořadu bod č. 25 a bod č. 24. Pak budeme projednávat další návrhy zákonů ve druhém čtení schváleného pořadí.

 

Nyní prosím předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby nás seznámil s výsledky včera konaného prvního kola volby místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky včerejšího tajného hlasování, a to nejdříve s výsledky prvního kola první volby místopředsedy prezidia Fondu národního majetku ČR.

K volbě bylo vydáno 146 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 124 platných a neplatných hlasovacích lístků. 22 hlasovacích lístků nebylo odevzdáno. Pro pana Richarda Chvojku bylo odevzdáno 45 hlasů. V prvním kole nebyl nikdo zvolen a do druhého kola postupuje pan Richard Chvojka.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem prvního kola první volby členů prezidia Fondu národního majetku ČR. K volbě bylo vydáno 146 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 125 platných i neplatných hlasovacích lístků, 21 hlasovacích lístků nebylo odevzdáno.

Pro pana Pavla Brychtu bylo odevzdáno 44 hlasů, pro pana Ericha Geusse odevzdáno 44 hlasů, pro paní Terezii Hrnčířovou 31 hlasů, pro pana Pavla Rybníčka 32 hlasů, pro pana Jiřího Stehlíka 31 hlasů a pro pana Libora Svobodu 45 hlasů.

V prvním kole nebyl nikdo zvolen a do druhého kola postupují všichni kandidáti z prvního kola.

Dále dovolte, abych vás seznámil s návrhem volební komise, která doporučuje, aby druhé kolo proběhlo na začátku polední přestávky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za toto sdělení a nyní, vážené paní poslankyně a páni poslanci, budeme projednávat bod

 

99.
Odpovědi na písemné interpelace poslanců

 

 

Na pořad jednání 25. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo 6 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž paní poslankyně a páni poslanci nejsou spokojeni, a proto požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Nyní přistoupíme k projednávání těchto odpovědí.

Předseda vlády Josef Tošovský odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci nepravdivých údajů, které sdělil ministr zemědělství Josef Lux Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v odpovědi na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci podezření poškození zájmů státu a zneužití postavení a funkce ze strany bývalého prvního náměstka ministra zemědělství a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu ing. Karla Burdy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 454.

V tuto chvíli otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Vidím přihlášku pana poslance Grebeníčka, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Paní předsedající, dámy a pánové, na předsedu vlády Josefa Tošovského, jak zde z úst paní předsedající zaznělo, jsem vznesl písemnou interpelaci ve věci nepravdivých údajů, které sdělil ministr zemědělství ing. Josef Lux 5. února letošního roku v Poslanecké sněmovně.

Připomínám, že ministr Lux tehdy v této sněmovně k mému podezření na poškození zájmů státu a zneužití postavení a funkcí ze strany bývalého prvního náměstka ministra zemědělství a místopředsedy prezidia Pozemkového fondu ing. Karla Burdy sdělil, že za stát poškozující podezřele levný prodej pozemků v Praze-Modřanech nese odpovědnost výhradně ing. Karel Burda. Toto tvrzení však bylo podle informací, které jsem následně obdržel, nepravdivé a zamlčovalo odpovědnost dalších osob včetně osobního podílu samotného ministra.

Ing. Josef Lux vám i mně tehdy, dámy a pánové, nepřiznal, že návrh pro stát nápadně nevýhodné kupní smlouvy předkládal do prezidia Pozemkového fondu tehdejší předseda výkonného výboru Pozemkového fondu lidovecký poslanec ing. Karel Mach. Ministr Lux také sněmovnu neinformoval o skutečnosti, že kupní smlouva, poškozující majetkové zájmy státu, podle některých odhadů až v řádu desítek milionů korun, byla uzavřena bývalým předsedou výkonného výboru Pozemkového fondu ČR ing. Karlem Machem a členem výkonného výboru Otakarem Řezáčem, dokonce za přítomnosti tehdejšího předsedy dozorčí rady Pozemkového fondu Jaroslava Kelnera, a to na základě zmocnění prezidia Pozemkového fondu ČR, jehož předsedou je ing. Josef Lux.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP