Středa 13. května 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Šafaříkovi a prosím, aby se slova ujal pan Václav Grulich. Poté se připraví pan poslanec a ministr Jan Černý. Pan poslanec Pavel Severa má náhradní kartu č. 1.

 

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, návrh, který nám je předložen, má dvě části, i když v původním návrhu vlády nejsou části přesně odděleny, ale hovoří se o převodu určité částky na státní finanční aktiva. Nebudu hovořit k otázce restitucí a náhrad za tyto restituce, protože to je část, ve které bude hovořit můj kolega poslanec Brožík. Rád bych se vyjádřil k té části, kde pan ministr hovořil o použití částky 4 mld. Kč podle vládního návrhu povodňového výboru na nápravu škod způsobených povodněmi v loňském roce.

Předem bych chtěl říci, že poslanecký klub sociální demokracie podpoří a podporuje převod této částky určené k nápravě povodňových škod. To proto, aby nevznikl dojem, který byl možná náhodně, možná záměrně rozšiřován ve veřejnosti, že Poslanecká sněmovna odmítá uvolnit na nápravu povodňových škod částku 4 mld. Měli bychom se ovšem podívat na to, jak jsou dány záruky, aby těchto peněz bylo skutečně užito tam, kde je to potřeba.

Materiál, který předal Poslanecké sněmovně pověřenec vlády pro záležitosti povodní pan ministr Bursík, celkem přehledně zpracovává a předkládá, jak kde bylo jakých částek použito. Je také předložen seznam požadavků, které jednotlivé resorty a obce předložily k pokračování náprav škod způsobených povodněmi. Vláda z toho vytvořila po určité restrikci seznam, který určuje, že určitá částka má být uhrazena ještě na program rekonstrukce, kde byly peníze vynaloženy v uplynulém roce, tedy v roce 1997 - jedná se o částku 316 miliónů - a zbytek ze 4 miliard, tj. 3 miliardy 684 milióny navrhuje rozdělit do jednotlivých resortů.

Chtěl bych upozornit, že dojem, který byl vyvolán u občanů postižených oblastí, že mají dostat 4 mld. na nápravu škod, které jim byly způsobeny, byl skutečně vyvolán velmi klamně. Když se podíváte na seznam - já trochu počkám, pane předsedající, na pana ministra Černého.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Nehovoří sám k sobě.

 

Poslanec Václav Grulich: Když dovolíte, budu pokračovat. Když se podíváme na seznam, tak vidíme, že Ministerstvo pro místní rozvoj, tedy ministerstvo, které řídí pan ministr Černý, má dostat 210 milionů Kč. Bylo by zajímavé, a pan Černý, který je přihlášen jako další k tomuto řečništi, nám - doufám - přesně uvede, kolik z těchto 210 milionů Kč je určeno na pomoc těm, jejichž byty a domy byly poškozeny, kolik má přijít na úvěry, kolik je určeno na některá další opatření, která spadají do resortu tohoto ministerstva.

Je pochopitelné, že i v dalších resortech jsou položky, které tak či onak, tedy přímo či nepřímo, se dotýkají zabezpečení bydlení, ať v tom, že se jedná o obnovu infrastruktury, že se jedná o obnovení zdrojů pitné vody, že se jedná o obnovení čističek a podobně. Samozřejmě, že v tom chápání postižených lidí je toto záležitost, která je v druhé linii, protože dnes v postižených oblastech nejvíce tlačí obyvatele právě to, že do dnešního dne velká spousta z nich nemá kde bydlet. Nesehnali prostředky, aby jejich bydlení, ať jsou to domky, nebo byty, mohlo být obnoveno.

V té souvislosti nás samozřejmě upozorní částky, které jsou např. pro Ministerstvo dopravy a spojů - 804 miliony, pro Ministerstvo zemědělství - 770 milionů atd. Bylo by totiž zajímavé slyšet od ministrů jednotlivých resortů, kteří většinou bohužel tady nejsou, jaká opatření učinili ve svých resortech, a tím mám na mysli úsporná opatření, aby mohly tyto škody být napraveny v rámci jejich rozpočtu a v rámci úspor, které se rozhodli provést, aby mimořádné prostředky, které tato sněmovna uvolňuje, byly skutečně použity tam, kde nás bota nejvíce tlačí, tj. u postižených obyvatel. To je to vytvoření nového prostředí v obcích a městech a zejména v malých obcích, které, jak víme, žádné ekonomické zdroje nemají, nebo je mají tak nepatrné, že pro obnovu životního prostředí a prostředí pro život tyto zdroje ani náhodou nemohou stačit.

Ministr zemědělství by nám měl vysvětlit, jestli těch 770 milionů, i když je to podstatně méně, než požadoval, se náhodou neutopí v organizacích povodí jednotlivých řek, kde máme akciové společnosti, které sice jsou s plnou účastí státu, ale do jejichž hospodaření, jak se zdá, stát do této doby pořádně nevidí. Měli bychom se dovědět, proč např. v těchto organizacích nebylo splněno vládní usnesení, a to dokonce ještě v době, kdy ministrem životního prostředí byl pan Benda, že má být v této privatizaci neprivatizaci udělán pořádek a že tato povodí ze státních akciových společností mají být převedena na státní podniky. Mezitím vody a povodí byly převedeny na Ministerstvo zemědělství a nestalo se zase nic. Kde máme záruku, že právě tyto stamiliony nebudou doslova utopeny a nepadnou někam do ziskových oblastí někomu, kdo má zájem hodně vydělat, ale ne skutečné škody napravit. To není nic proti nikomu, ale jestliže uvolňujeme mimořádné prostředky, je potřeba, abychom věděli, že budou užity účelně. A tento seznam mě o tom zatím nepřesvědčuje.

Musím tedy říci, že se připojuji k požadavku hospodářského výboru, ale nejenom v tom, aby vláda nejméně jedenkrát do roka podala zevrubný účet, jak těchto prostředků bylo použito, ale vznesl bych požadavek, aby vláda přednesla nebo dodala do Poslanecké sněmovny aspoň po této schůzi výraznější a přesnější kvantifikaci v jednotlivých položkách a určený účel jejich použití. Jinak se nám stane, že 4 mld. budou utraceny, budou vydány a na konci léta nám vzniknou nové požadavky, které nebude z čeho krýt, protože, jak víte, tyto částky, o kterých dnes jednáme, nám vlastně prostředky z malé privatizace s definitivní platností vygumují.

Závěrem. Je nezbytné pomoci oblastem postižených povodněmi. Předpokládám, že se sotva v této sněmovně najde někdo, kdo by tuto myšlenku a tento požadavek vlády nepodpořil.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP