Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Frank) 

Realizací návrhu by pak zřejmě v rozporu s Listinou vznikla skupina osob s povoleným trvalým pobytem na území České republiky, která by měla více práv než skupina s povoleným trvalým pobytem na území České republiky, přičemž její příslušníci by shodou na nich nezávislých okolností nebyli občany států, s nimiž by Česká republika předmětnou mezinárodní smlouvu uzavřela. Tato nerovnost by se týkala jak občanů, kteří sice mají občanství států, které jsou členem Evropské unie, ale s nimiž Česká republika příslušnou mezinárodní smlouvu neuzavřela, tak občanů jiných států, které členů Evropské unie nejsou. Z těchto důvodů se domnívám, že návrh novely na přiznání aktivního volebního práva pro volby do zastupitelstev obcí občanům cizích států je pro podmínky České republiky, která není zatím ani členem Evropské unie, předčasný.

Třetí pozměňující návrh je k § 8 odst. 1, za slova ve druhé větě "volební okrsky" se vkládají slova "se mohou měnit".

Čtvrtý pozměňující návrh je k § 27, kde navrhuji nově členěný bod č. 3 vládního návrhu vypustit. Domnívám se, že zapisovatel volební komise by fakticky neměl mít právo disponovat s kandidátními listinami do jejího předložení místní volební komisi, rovněž tak okresní úřad, resp. místní volební komise by měla jejich kopie předložit místní volební komisi.

Pátý pozměňující návrh je k § 32 odst. 7, kde doporučuji za slova "při stanovení výše pokuty přihlédne k závažnosti a způsobu protiprávního jednání" vložit slova "a vyjádření příslušné volební komise".

Šestý pozměňující návrh je k § 49 odst. 3, kde doporučuji doplnit nové písmeno e), které zní "celkový počet obcí, ve kterých zastupitelstvo nebylo zvoleno, jména takových obcí, městských částí nebo městských obvodů a důvod, proč zastupitelstvo nebylo zvoleno". Jako zdůvodnění se domnívám, že tyto údaje jsou důležité samy o sobě a také pro konání případných dodatečných voleb podle § 54 nebo nových voleb.

Sedmý pozměňující návrh je k § 51 odst. 2 - navrhuji doplnit nové písmeno - pardon, to jsem řekl.

Osmý pozměňující návrh je k § 55 odst. 5, kde navrhuji slova "do tří dnů" nahradit slovy "do tří pracovních dnů".

Devátý pozměňující návrh je k § 25 odst. 3, navrhuji původní znění vypustit a vložit nové odstavce 4 a 5, které znějí:

Odst. 4. "Nejnižší potřebné počty podpisů voličů podporujících kandidaturu volebních stran podle odst. 3 činí:

a) 3 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 600, je-li volební stranou nezávislý kandidát,

b) 7 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000, je-li volební stranou sdružení nezávislých kandidátů."

Odstavec 5 by nově zněl:

"Potřebné počty podpisů podle odst. 4 stanoví starosta z počtu voličů zapsaných ve stálém seznamu voličů obce, městské části nebo městského obvodu ke dni vyhlášení voleb a číslo vypočtené podle odst. 4 písm. a), je-li nižší než 600, se zaokrouhluje nahoru na celé číslo. Číslo vypočtené podle odst. 4 písm. b), je-li nižší než 1000, se zaokrouhluje nahoru na celé číslo. Takto stanovené počty podpisů oznámí starosta způsobem místě obvyklým nejpozději do 53 dnů přede dnem konání voleb."

To jsou všechny mé pozměňující návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Frankovi. Prosím, aby se slova ujal pan kolega Zdeněk Jičínský, připraví se pan poslanec Exner, poté pan kolega Procházka.

 

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, mám tři drobné pozměňující návrhy do § 6 odst. 2 pod písm. c), kde jsou uvedeny překážky výkonu volebního práva zadržení, tak aby tento důvod byl doplněn "zadržení z důvodů stanovených trestním řádem". To je první návrh.

Druhý návrh - v § 7 se říká "Členem zastupitelstva v obci může být zvolen každý volič" a potom se tato legislativní zkratka používá i v další části tohoto odstavce. Nemám samozřejmě nic proti této legislativní zkratce, ale toto je zásadní ustanovení, které říká, kdo může být zvolen za člena zastupitelského orgánu, čili si myslím, že by bylo správnější v této souvislosti místo legislativní zkratky použít slova "občan". Čili bylo by tam "každý občan" a v dalším textu potom ten "občan".

Ještě do § 7 odst. 2, kde se stanoví neslučitelnost funkce člena zastupitelstva, doporučuji rozšíření, a to tak, aby pod písm. a), kde se říká "pracovníka obce zařazeného do jejího úřadu nebo do úřadu městského obvodu nebo městské části", bylo doplněno ještě toto: "vedoucího pracovníka organizace, který je jmenován orgánem obce, pokud jde o volby do všech zastupitelstev v příslušné obci".

Myslím, že toto rozšíření neslučitelnosti by bylo funkční, protože jde nepochybně o vztah, který není žádoucí. Pokud se umožňuje, aby vedoucí pracovníci organizací obce byli zároveň členy zastupitelstev, dochází k nežádoucím situacím, které jsme v minulém období nejednou zaznamenali. Myslím si, že toto rozšíření neslučitelnosti by bylo v zájmu věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan poslanec Exner, připraví se pan kolega Procházka.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl také pozměňující návrhy.

První se týká problematiky volby cizinců do zastupitelstev obcí, v jejich částech a obvodech. Pokud by nebyl přijat návrh pana poslance Franka, aby tato volba cizinců byla ze zákona vypuštěna, navrhuji, aby byla provedena následující úprava:

V čl. 1 bod 4 vládního návrhu zákona § 6 odst. 1 v poslední větě byla vynechána slova "a jemuž právo volit přiznává mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP