Úterý 12. května 1998

 

(Schůze opět zahájena v 16.50 hodin.) 

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vítám mezi námi pana ministra financí Ivana Pilipa, kterého jsme usilovně sháněli, až jsme ho sehnali. Žádám ho, aby společně s panem poslancem Šafaříkem zaujal místo u stolku zpravodajů.

Chci konstatovat, že pozměňovací návrhy ve třetím čtení tohoto návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 293/6. Prosím zpravodaje i pana ministra, který se bude k jednotlivým návrhům vyjadřovat, aby se mnou sledovali rozpravu, kterou otevírám. Jako první se hlásí pan poslanec Dostál.

 

Poslanec Pavel Dostál: Pane předsedo, promiňte, já se nehlásím do rozpravy. Rád bych nadiktoval do protokolu opravu, aniž bych chtěl zpochybňovat hlasování. U hlasování 26, tedy u zákona vráceného panem prezidentem, záznam říká, že jsem hlasoval pro. Já jsem ale hlasoval proti. Nic se tím nezmění, jen bych byl rád, kdyby to bylo v záznamu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Bereme to na vědomí. Nežádáte revokaci hlasování a já vám za to děkuji.

Nyní se táži, kdo se do rozpravy hlásí. Upozorňuji - ve třetím čtení podle strohé interpretace můžeme žádat pouze úpravu legislativních a gramatických chyb, podle volné interpretace můžeme mluvit o čemkoli. Nicméně ani v jedné z těchto interpretací se do rozpravy nikdo nehlásí, proto rozpravu uzavírám.

Bylo by poněkud kruté, kdybych vyzval zpravodaje nebo navrhovatele, aby se vyjádřili k neexistentní rozpravě. Proto přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana poslance Šafaříka, aby oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, máme před sebou hit našeho jednání, neboli návrh zákona pod jednacím číslem 293, který jsme už měli v prvním a druhém čtení vícekrát. Nyní jsme se propracovali do třetího čtení.

Tento návrh prošel opakovaně jednáním hospodářského a rozpočtového výboru a nebyly přijaty v rámci usnesení výborů žádné pozměňovací návrhy, kterými bychom se měli zabývat. V podstatě nám zbývá zabývat se pozměňovacími návrhy přednesenými ve druhém čtení návrhu zákona ze dne 15. dubna 1998.

V diskusi byly předloženy třemi poslanci pozměňovací návrhy. První vystoupil pan poslanec Vymětal, který navrhuje vypustit body 2, 3, 4 a 6. Chci sdělit, že celý článek 1 má šest bodů. Kolega Vymětal navrhuje vypustit tyto čtyři body. Žádá o hlasování po bodech. Hlasovali bychom tak, jak si pan kolega Vymětal přeje. Nyní tedy o jeho návrhu vypustit bod 2 z návrhu zákona.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane zpravodaji. Nejdříve se zeptám, zda si před hlasováním někdo přeje, abych vás odhlásil. Ano, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Pan ministr i já máme negativní stanovisko k tomuto návrhu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Budeme hlasovat o návrhu na vypuštění bodu 2.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 29 tento návrh nebyl přijat, když získal 90 hlasů ze 181, proti bylo 87 a 4 nehlasovali.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Druhý návrh kolegy Vymětala se týká návrhu na vypuštění bodu 3. Pan ministr je proti tomuto návrhu, já taktéž.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro návrh na vypuštění bodu 3, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 30 byl tento návrh přijat, když ze 184 přítomných bylo 93 pro, 89 proti a 2 nehlasovali.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Třetí návrh kolegy Vymětala se týkal návrhu na vypuštění bodu 4. Pan ministr je proti tomuto návrhu, já taktéž.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro vypuštění bodu 4, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 31 tento návrh nebyl přijat, když získal 92 ze 185 možných hlasů, proti bylo 89 a 4 nehlasovali.

 

Prosím další návrh.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Poslední návrh kolegy Vymětala se týkal návrhu na vypuštění bodu 6 vládního návrhu. Pan ministr je proti, já taktéž.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o návrhu na vypuštění bodu 6.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 32 tento návrh nebyl přijat, když získal 93 ze 187 přítomných hlasů, proti bylo 90 a 4 nehlasovali.

 

Poslanec Pavel Šafařík: Dalším kolegou, který navrhl podobné návrhy, to znamená vypustit z vládního návrhu určité body, byl pan kolega Grégr, který navrhl vypustit body 2, 4 a 6. O totožném návrhu jsme již hlasovali v návrhu kolegy Vymětala, nemůžeme v podstatě hlasovat o návrhu kolegy Grégra, protože jsme je prohlasovali.

Posledním kolegou, který měl pozměňovací návrhy k tomuto vládnímu návrhu, je kolega Recman, který se věnoval bodům, které nebyly ošetřeny předcházejícími kolegy. Navrhl vypustit body 1 - 5 a zároveň žádá hlasovat po jednotlivých bodech. Můžeme hlasovat o návrhu kolegy Recmana na vypuštění bodu 1. Pan ministr je proti, já taktéž.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlasujeme o návrhu na vypuštění bodu 1.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 33 tento návrh nebyl přijat, když ze 187 přítomných bylo 93 pro, 92 proti a 2 nehlasovali.

 

Prosím o další návrh.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP