Úterý 14. dubna 1998

Poslankyně Vlasta Hrůzová: A když se Rusko oprávněně obává přibližování a narůstání útočného paktu, je obviňováno z vměšování do politiky středoevropských států. Proti komu Česká republika potřebuje záruky, když neutrální státy je nepotřebují? Záruky by naše republika potřebovala proti rozpínavosti Německa. To se však stává rozhodující silou NATO. Rozšíření NATO by prospělo jednak Německu, které by z geopolitického a strategického pohledu vstalo z první linie zázemí, a dále USA, jehož vojenské síly by zaujaly výchozí postavení blíže k východním zdrojům nafty. Naopak Česká republika by se stala cílem odvetných úderů a byla by jimi zničena.

NATO tedy znamená zásadní omezení naší státní suverenity, rozmístění cizích vojsk a jaderných zbraní, možnost zavlečení do válečných konfliktů v cizím zájmu, jako je tomu již dnes v Jugoslávii.

Dámy a pánové, proč má vláda takový zájem na vstupu do tohoto vojenského uskupení? Žene ji strach z narůstající oprávněné nespokojenosti občanů zatěžovaných novými a novými zdraženími, poplatky a daněmi? Chce, aby ji před vlastním národem hlídali cizí vojáci, zatímco naši vojáci budou umírat podle cizích rozkazů kdesi za našimi hranicemi? Proč mají normální občané podporovat nesmyslné členství v organizaci, která je zbytečná a navíc prosazuje zájmy mezinárodních monopolů? Právě rozhodující podíl států NATO na destabilizaci situace v bývalé Jugoslávii nás znovu přesvědčil, že právě NATO a USA stály v čele mnoha nespravedlivých válek.

Někteří představitelé politických stran postupují, jako by nebylo historických zkušeností, jako by novodobé dějiny našeho národa nevarovaly před kroky ohrožujícími samu existenci našeho národa a samu podstatu našich národních zájmů. Vláda by měla uhájit zájmy svého lidu a svého národa i jeho suverenitu bez cizáckých zbraní ve své zemi.

Na závěr chci připomenout těm, co dosud trpí zaslepeností, že to jsou především disidenti a zrádci našeho národa, kteří prodávají zájmy našeho národa za marky a za dolary. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Hrůzové. Uděluji slovo paní poslankyni Peškové, připraví se pan poslanec Štrait.

 

Poslankyně Jana Pešková: Pane předsedo, dámy a pánové, v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do NATO, jemuž v rámci proklamované lásky, pravdy a demokracie nemá předcházet referendum, se stále častěji členství v tomto vojenském paktu propaguje. Co si skutečně občané myslí a chtějí, to vládnoucí garnituru nezajímá. A tak má být stejně jako v případě rozbití Československa rozhodnuto o nás bez nás.

Je zajímavé, že ještě v prosinci 1989 Václav Havel navrhoval souběžné zrušení Varšavské smlouvy a NATO. O čtyři roky později považoval NATO za nezbytnou podmínku udržení míru v Evropě a dnes je jedním z největších zastánců a propagátorů členství České republiky v alianci. Pod tíhou ekonomické reality musel také korigovat své úsilí o zásadní omezení zbrojní výroby. Proto tak rozsáhlá agitace pro NATO v médiích, kde je dáno všem občanům jasně najevo, že vláda nemá zájem diskutovat s těmi, kteří nesouhlasí se vstupem České republiky do NATO.

Velmi mě znepokojuje názor některých hlasů, že obracejí pozornost k nebezpečí z Východu. Můj názor je, že cílem aliance je dát postupně všechny státy do jedné ohrádky a ovlivňovat jejich ekonomický a politický život. I pro vládu Josefa Tošovského zůstává na prvním místě vstup do NATO a Evropské unie. Ani větou jsem neslyšela úvahu, natož starost, jak se v té nadiktované drahotě bude lidem žít, zda to vůbec unesou.

V krizi je zdravotnictví, školství, zemědělství, občané mají hluboko do kapsy a v novinách je stále nový výčet dalšího zdražování. Dění v naší republice opravdu ztratilo lidský rozměr. Vládní garnitura se naučila dosáhnout svého naprostým ignorováním občanů. A my, občané, jsme se zatím nenaučili ubránit se. Zatím.

I já bych snad možná podporovala vstup do aliance, ale jen tehdy, až občan České republiky bude mít zajištěnu slušnou životní úroveň. Až bude náš národ mít mladou a vzdělanou generaci. Až bude prosazovat podnikatelský střední stav. Až bude zajištěna vnitřní bezpečnost občanů před nájezdy cizích mafií a klanů. Až bude zajištěna zdravotní a sociální péče pro občany regulovaná státem jako v jiných demokratických zemích. Až bude zajištěna stabilita naší měny silným a prosperujícím státem, který nežije na úkor důchodců a mladých rodin s dětmi.

Jsem přesvědčena, že vstup do NATO není pro Českou republiku příznivým a perspektivním řešením, a to hned z několika důvodů. Nové dělení Evropy v jednostranný prospěch USA a Západu. Revidují se výsledky druhé světové války a podporují se tím mocenské ambice Německa. Území České republiky poslouží k vybudování nové válečné infrastruktury podle již schválených plánů USA. Naše území bude sloužit jako systém válečných základen USA pro válečné operace v zájmu amerického a mezinárodního kapitálu.

Je mylné se domnívat, že Česká republika bude mít v NATO vážné slovo. Vláda České republiky se zavázala, že politice USA a jejich bloku NATO bude sloužit. Na vše doplatí občan. Bude platit zvyšující se finanční příspěvky do NATO, které potřebuje, aby obyvatelstvo České republiky a dalších zemí přispívalo k udržování nesmírného aparátu NATO a ozbrojených sil. Je třeba stále větších finančních prostředků.

Krize a nakonec krach politiky ODS a celé vládní koalice, úpadek hospodářství, rozkradení majetku nás všech, morální úpadek, ožebračování rodin a dětí, to vše se ještě prohloubí. NATO bude důsledně vybírat peníze nás všech. Rozpor je v tom, že obyvatelstvo blok odmítá, ale vláda mu bude naše peníze i přesto odevzdávat. A to je zárodek příští krize. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Peškové. Uděluji slovo panu poslanci Štraitovi, připraví se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vyjádřil hluboké znepokojení nad postojem části českých politiků ke vstupu do NATO. Důrazně žádám všechny poslance, aby každý zvážil všechny souvislosti, které jsou spojeny s tímto vstupem. Upozorním znovu alespoň na některé.

Jsme v období, kdy nejsou finanční prostředky na zdravotnictví, školství, sociální zabezpečení. Důchodci jsou nuceni podporovat státní rozpočet. Nejsou peníze na výstavbu bytů, občanskou vybavenost, nejsou možnosti záchrany zemědělství. Ziskové podniky přešly do rukou zahraničního kapitálu a to, co zůstalo, je podhodnoceno a nabízeno mezinárodnímu spekulativnímu kapitálu.

Vstup do NATO vyžaduje daleko vyšší náklady, než je nám předkládáno. Přezbrojení armády tak, aby byla použitelná v paktu NATO, musí dosáhnout alespoň kvality armád západních států. Rovněž takové obchody, jako byla výměna MIG 29 za vrtulníky Sokol, svědčí o tom, že v armádě působí lidé, jejichž odborné znalosti jsou na velmi nízké úrovni.

Co nám vstup do NATO přinese? V první řadě obrovské výdaje, na které stát nemá. Posunutím horké hranice na naši východní hranici se vytvoří další železná opona. Tímto získá jedině Spolková republika Německo, která přesune ohnisko možného vojenského střetu ze svého území na území cizí. Může tak na úkor našeho státu stupňovat tvrdost své zahraniční politiky.

Obdobně je tomu i u ostatních států. Vojenské základny na našem území přinesou kromě likvidace státní suverenity a degradace národa zvýšené nebezpečí nemocí, drogové závislosti, znásilňování, kriminalitu, ekologické škody atd.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP