Pátek 17. dubna 1998

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udílím slovo panu poslanci Gongolovi.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych ještě několik slov říci k projednávanému bodu číslo 4.

Není to poprvé, co tato sněmovna na výzvy některé politické strany zahořela touhou po spravedlnosti a usnesla na tom, že bezodkladně bude jednat o křivdách, které se v naší společnosti dějí. Ano, zahořela a velice rychle vychladla. Že nevíte, co mám na mysli? Tak to připomenu.

Ve spravedlivém rozhořčení jsme přijali usnesení, že se budeme ihned zabývat otázkou složení rady diskusního fóra, kde německou stranou byl do ní schválen pan Neubauer.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vás musím upozornit, že v tuto chvíli probíhá společná rozprava ke třem těmto bodům. Prosím vás, abyste se držel věci.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, já to mám v souvislosti s tímto projednávaným bodem.

Ale časem zájem nějak opadl, či lépe řečeno, na pokyn vyšších míst byl určen k zapomenutí a tento bod dosud nebyl touto sněmovnou ukončen.

Do stejného soudku lze zařadit spravedlivé rozhořčení nad činností Fondu národního majetku, který dopustil ztrátu majority v uhelných těžebních společnostech. Dokonce tato sněmovna hladce odsouhlasila odvolání prezídia Fondu národního majetku. Vzápětí ale ti, kteří tuto výzvu iniciovali, jako by se zalekli svého kroku a navrhli revokaci přijatého usnesení.

"Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil," říká vynikající komik Vlasta Burian. (Potlesk.)

Není tedy divu, že oblíbenost sněmovny mezi našimi občany klesá a že jim spíše než důvěryhodnou komoru připomíná panoptikum. Do této doby tato sněmovna rozhodla o odročení projednávání situace v divoké privatizaci těžebních společností a v této souvislosti i podílu viny Fondu národního majetku na daném stavu, vzedmula se hladina mediálních diskusí na toto téma, aby byla opět částečně opomenuta a rozvířeny jiné problémy.

Dokonce i slib pana Pilipa, že vláda na toto téma bude sama jednat a bude šetřit i podíl viny Fondu národního majetku, nějak upadl v zapomenutí.

Dnes jsme se dozvěděli, že sice jednalo prezidium, ale jak známo, kapr si rybník nevypustí. Dnes se totiž necítí za daný stav zodpovědný ani Fond národního majetku, ani Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pan ministr Kühnl ale nemůže zapřít, že jsem jej ve své ústní interpelaci již v listopadu minulého roku upozorňoval na možné nebezpečí divoké privatizace v hnědouhelných těžebních společnostech, ale i v OKD, která může znamenat ohrožení zásobování elektrickou energií z vlastních zdrojů. Upozorňoval jsem jej na to, že hrozí nebezpečí závislosti na cizích zdrojích, a to daleko vyšší, než je již v současné době, kdy jsme nuceni elektrickou energii nakupovat. Pan ministr tenkrát celou záležitost zlehčoval nebo vůbec nebyl tak říkajíc v obraze, takže jsem musel říci, že si počkám na slibovanou vládu odborníků. To jsem ale ještě netušil, že nová vláda bude mít v čele příslušného ministerstva stejnou osobu, ale dnes již ne se znakem současným, ale se znakem zeleného stromu. Za doby federace tomu říkal slovenský komik Oldo Hlaváček "Každý dělá to, co neumí".

Ještě je dobře, že je zde někdo třetí, na kterého to lze svést, to jsou města a obce, které dostaly od státu asi 4,5 % akcií. Ano, ty to dostaly proto, aby mohly ovlivňovat alespoň zčásti tyto obrovské společnosti ve prospěch svých regionů, a ne proto, aby si vylepšovaly své chudé rozpočty. Ale cožpak jste neučili, že každý se musí chovat tržně? Tak prodávaly, dokud cena byla vysoká, bez ohledu na to, jaký dopad to bude mít pro region. Kdybych to chtěl politicky zneužít, tak bych se zeptal, které strany řídí tyto radnice. Nemám však ve zvyku zneužívat něco, co bude mít vliv na ekonomickou situaci v regionu. Musím proto vzít i v úvahu to, že na mou ostrou výtku primátorovi našeho města mi tento sdělil, že např. vlastníci daleko většího podílu v Severomoravských elektrárnách nebyli Fondem národního majetku na valné hromadě vůbec připouštěni ke slovu a FNM vystupoval naprosto suverénně, bez konzultace s obcemi a městy jako menšinovými vlastníky. Proto taková reakce nyní na žádosti FNM.

Z těchto důvodů se rozhodli pro prodej akcií, v tomto případě jinému zájemci než Fondu národního majetku, neboť již nemohli zajistit požadovaných 700 000 akcí od obcí a měst. Možná to určitou logiku má, i když z mého pohledu to byl krok naprosto nezodpovědný vůči občanům regionu.

Hlavním viníkem je podle mého názoru Fond národního majetku. Podle znění zákona č. 171 je hlavním úkolem zabezpečit privatizaci státního majetku a majetkových účastí státu, tedy akcií, v souladu s rozhodnutími o privatizaci vydanými vládou a Ministerstvem financí.

Mám však dojem, že mnoho funkcionářů FNM je přesvědčeno, že účelem zřízení Fondu národního majetku bylo vytvořit lukrativní místa pro několik politických prominentů, kteří budou mít případně i možnost zajistit za různé služby finanční podporu určitých politických stran.

Musím se zeptat, jak vykonávali své povinnosti ochránci zájmů státu, kteří byli FNM delegováni do dozorčích orgánů společností s vysokou účastí státu. Jejich finanční hodnocení se samozřejmě tají a jejich daňová přiznání jsou nezveřejnitelná, na rozdíl od přiznání poslanců.

Jsem přesvědčen, že jde skutečně o přípravu na vykradení, záměrně neříkám vytunelování, protože to je jen klamání lidu. Mohu ještě pochopit, že někdo chce odkoupit akcie hnědouhelných společností, které jsou zatím ziskové, ale vůbec nemohu pochopit, že někdo chce odkoupit akcie OKD, a. s., která přes papírově vykazovaný minimální zisk asi 18 milionů při obratu několika miliard, a to z velké části ještě žije z investic, zejména stavebních, uskutečněných před rokem 1990, je vysoce ztrátová.

Teprve srovnáním všech nákladových položek se zeměmi Evropské unie vyjde najevo, jak vysoce ztrátová je hlubinná těžba. Jen například v Německu je dotace na jednu vytěženou tunu okolo 130 marek a celkové náklady činí asi 280 marek. My vykazujeme náklady kolem 80 marek při daleko nižší produktivitě práce.

Nechci zabíhat do podrobností, chci vás jen přesvědčit o tom, že případný zájemce nemůže mít zájem dotovat ztrátovou těžbu z vlastních zdrojů. Takový dobrodinec-kapitalista by byl k smíchu i vám.

Je zde jediný zájem - koupit levně, rozprodat, co se dá, a utlumit. Kdo bude řešit nezaměstnanost v regionu, která již dnes dosahuje 11 %, následky zahlazování důlní činnosti nebo výplatu hornických dávek? To je samozřejmě nezajímá.

Mě osobně zajímá i jiná věc: Jak například FNM vykonává svůj úkol kvalifikovaného správce státního majetku? Nemohu totiž pochopit vyjádření předsedy Českého báňského úřadu v minulých dnech v Mladé frontě, kde se vyjádřil, že úrazovost v dole se zvyšuje proto, že kdysi v dolech pracovali lidé, kteří dostávali tituly hrdinů práce, a dnes jsou doly zločineckou organizací.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP