Pátek 17. dubna 1998

 

(pokračuje Pilip) 

Zdůraznil bych v této souvislosti - s ohledem také na poslední bod, bod č. 4 této schůze, tedy celkové hodnocení práce prezidia - že je nutné velmi důkladně odlišovat vlastní, vnitřní rozpočet na chod Fondu národního majetku a celkový dopad bilance hospodaření, který vyplývá z realizace privatizačních případů, které z větší části jsou velmi málo ovlivnitelné v práci samotného výkonného výboru. Toto bych zvláště podtrhl po některých vystoupeních k tomuto bodu při minulé diskusi.

Nedílnou součástí materiálu je také v souladu se zákonem stanovisko dozorčí rady fondu. Ta ve svém vyjádření doporučila snížit většinu položek provozních nákladů a dále pak investiční náklady a mzdové náklady, a to v celkové výši 4 miliardy 479 milionů Kč.

Vláda na své schůzi 29. ledna t.r. projednala tento návrh, přijala k němu příslušné usnesení a doporučila Poslanecké sněmovně ve svém stanovisku na jednu stranu schválení tohoto návrhu, zároveň však zvážit úpravu nákladových položek tak, jak je uvedeno ve stanovisku dozorčí rady. Toto doporučení je zaměřeno zejména na zvýšení tlaku na hospodárnost provozu fondu jako celkovou snahu vlády o zvýšení hospodárnosti a úsporná opatření v nakládání s veřejnými prostředky.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, závěrem bych řekl ještě několik málo slov k onomu bodu číslovanému tuším jako 4 na této schůzi sněmovny, která se má zabývat návrhem na odvolání prezidia fondu a celkové vyhodnocení práce vedení fondu. Já jsem většinu svých stanovisek řekl již v minulém vystoupení. Zároveň jsem ovšem nechal zařadit jako předseda prezidia Fondu národního majetku hodnocení práce výkonného výboru a předsedy fondu na jednání prezidia fondu, které probíhalo minulý pátek. V tomto bodě byly shrnuty a vyhodnoceny zejména hlavní body práce Fondu národního majetku, jeho hlavní agenda týkající se privatizace bank, privatizace distribučních společností, otázka vhodnosti, účinnosti vymáhání dluhů, otázka efektivnosti spolupráce s vládou, efektivita práce fondu, přístup fondu obecně a výkonného výboru k plnění úkolů. Prezidium fondu vyslovilo připomínky k některým aspektům práce, zároveň však celkově zvážilo možnosti výkonného výboru a nenavrhlo žádné personální změny v tomto orgánu. Zároveň bylo doporučeno, aby bod "Hodnocení práce výkonného výboru" se stal stabilním bodem jednání prezidia Fondu národního majetku.

Současně jako velmi významnou věc, kterou bych tady rád podtrhl, zejména směrem k navrhovatelům ze strany sociální demokracie, že prezidium při tomto jednání důkladně zhodnotilo také zprávy dozorčí rady Fondu národního majetku, ve které jsou zastoupeni i poslanci ze sociální demokracie, a konstatovalo, že zprávy dozorčí rady neobsahují žádné zásadní připomínky k práci vedení Fondu národního majetku. Také stanovisko dozorčí rady bylo z tohoto pohledu jedním z argumentů, který vedl prezidium Fondu národního majetku, že se rozhodlo nehlasovat o důvěře ve výkonný výbor a jeho práci jako celek. Proto také doporučuji Poslanecké sněmovně, aby tento bod nikoli snad dále neprojednávala, samozřejmě tento bod je zařazen, ale aby nehlasovala pro odvolání členů prezidia Fondu národního majetku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Pilipovi. V tuto chvíli konstatuji, že na návrh organizačního výboru roční účetní závěrku a výroční zprávu projednal hospodářský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako tisk 336/1. O jednání výboru nám podá informaci zpravodaj hospodářského výboru poslanec Jan Grůza.

Pane poslanče, předpokládám, že současně přednesete také návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nejprve bych přednesl zpravodajskou zprávu ke sněmovnímu tisku 336, což je Roční účetní závěrka a výroční zpráva Fondu národního majetku ČR za rok 1996.

Hospodářský výbor se zabýval tímto sněmovním tiskem na své 30. schůzi dne 22. ledna 1998 a ve svém usnesení, které jste obdrželi - jak již bylo řečeno - jako sněmovní tisk 336/1, doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit sněmovní tisk č. 336. To je k tomuto tisku.

A nyní ke druhému sněmovnímu tisku č. 412, což je Návrh rozpočtu Fondu národního majetku ČR pro rok 1998. Tento materiál projednal hospodářský výbor na své 35. schůzi dne 11. 3. 1998 s tím závěrem, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit rozpočet FNM na rok 1998 ve znění stránek č. 19 až 21 tisku 412. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Grůzovi. Bod 4 byl již odůvodněn, byla k němu zahájena rozprava, která bude v tuto chvíli spolu s rozpravou k dalším dvěma bodům pokračovat. Takže v tuto chvíli otevírám společnou všeobecnou rozpravu, do které je jako první přihlášen pan poslanec Vymětal, připraví se pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych v prvé řadě chtěl říci jednu větičku k materiálu Roční účetní uzávěrka FNM za rok 1996. Tento materiál nám pan ministr Pilip předložil, nebo je datován na dokumentu, na tisku 4. červnem 1997. Já jsem už v hospodářském výboru vyslovil podivení nad tím, že až po dlouhé, velmi dlouhé době se dostal na pořad jednání orgánů sněmovny. Dopadlo to tak, že po více než tři čtvrtě roce dostáváme tento dokument k projednání v Poslanecké sněmovně.

Na můj dotaz, co je příčinou, mi v hospodářském výboru zástupce MF nebyl schopen odpovědět. Říkal, pan náměstek ministra Chvojka se pokoušel zjistit důvody, což se mu nepodařilo. Já si nemyslím, že to je dobrá vizitka práce aparátu výkonné moci v tomto státě.

Dámy a pánové, dál bych se chtěl věnovat tisku 412, kterým se předkládá návrh rozpočtu FNM na rok 1998. V první části v tomto tisku jsou uvedena východiska pro sestavení tohoto rozpočtu. Uvádí se zde, že mimo kuponovou privatizaci zprivatizoval Fond národního majetku v letech 1991 až 1997 standardními metodami majetek za cca 190 miliard Kč. Je hrůzostrašné, že fond považuje za úspěch, když se mu podaří udržet v roce 1998 objem pohledávek po lhůtě splatnosti za privatizovaný - tedy prodaný - majetek ve výši 5,5 mld. Kč.

Nemohu si odpustit poznámku, že je to fakticky nabyvateli ukradený státní majetek. Je lhostejné, že předseda fondu při projednávání v hospodářském výboru sdělil, že z této částky je 4,6 mld. Kč dluhů z období do roku 1994 a sám toto období nazval dřevní privatizací.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP