Čtvrtek 2. dubna 1998

(Schůze zahájena v 16.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 16.00 hodin středoevropského letního času. Vítám pana předsedu vlády Josefa Tošovského a zahajuji ústní interpelace jemu určené. Předesílám, že 26. března proběhla první část ústních interpelací, takže nyní budeme pokračovat v části druhé.

 

104.
Ústní interpelace na předsedu vlády a ostatní členy vlády

 

Chtěl jsem dát slovo panu poslanci Šmucrovi, který byl vylosován na 6. místě, ale bylo mi sděleno, že je omluven. Uděluji proto slovo panu poslanci Svatomíru Recmanovi a prosím, aby se připravil pan poslanec Petr Vrzáň. Pan poslanec Recman bude interpelovat pana premiéra ve věci zvýšení členské kvóty ČR v Mezinárodním měnovém fondu.

Nastalo zaražené ticho. Konstatuji, že pan poslanec Recman ztrácí pořadí a jakékoli další nároky na existenci, protože se na svoji interpelaci nedostavil. Uděluji tedy slovo panu poslanci Vrzáňovi ve věci institutu přiměřené obrany a připraví se pan poslanec Jan Vik. S údivem zjišťuji, že ani poslanec Vrzáň zde není, nicméně pravidla platí pro všechny, takže škrtám pana poslance Vrzáně. Uděluji slovo panu poslanci Vikovi a připraví se pan poslanec Jozef Wagner.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, dovoluji si vás interpelovat ve věci vašeho utajovaného členství v Komunistické straně Československa. V tisku se objevila zpráva, že jste byl 14 let členem KSČ a za totalitního režimu pobýval ve vysokých funkcích dlouhá léta v tzv. kapitalistické cizině. Mimo jiné bylo to v době, kdy se naprosté většině občanů tehdejšího Československa mohlo nechat zdát o tom, že by mohli navštívit na devizový příslib i jen polosocialistickou Jugoslávii. Těžko může někdo věřit, že by se někdo dostal na takový post bez důkladného prověření stranickými či bezpečnostními orgány tehdejšího režimu.

Myslím, pane premiére, že je ve vašem zájmu využít této mé interpelace k důkladné a pravdivé odpovědi na otázky, na které mají poslanci, ale i ostatní občané bezesporu plné právo. Pane premiére, byl jste členem KSČ? V případě, že ano, jaký je důvod utajování této skutečnosti? Jakou funkci jste zastával ve stranické hierarchii? Jakým způsobem probíhalo vaše prověřování stranickými či státobezpečnostními orgány? Kde, v jaké funkci a jak dlouho jste pobýval v tzv. kapitalistickém zahraničí? Jak probíhala vaše spolupráce se Státní bezpečností? Děkuji jménem svým i jménem ostatních občanů za konkrétní a nevyhýbavé odpovědi. (Potlesk republikánů.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi a uděluji slovo panu předsedovi vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, ve svých odpovědích budu stručný a jasný. Své členství v KSČ jsem netajil, je to známé a mohu vám uvést řadu důkazů, kdy toto bylo uvedeno v tisku, v hromadných sdělovacích prostředcích na začátku 90. let, kdy tato otázka byla velmi horká, a bylo to uveřejněno i v zahraničním tisku. Mohu rovněž dokumentovat, které to byly časopisy a deníky. Čili je to věc veřejně známá.

Za druhé - až budete sestavovat jednou možná, pane poslanče, vládu, uvidíte, že nebudete mít čas revidovat jakýkoli životopis a prostě Úřad vlády převzal můj životopis z České národní banky. A v životopisech bankéřů se obvykle politická příslušnost neuvádí.

Za třetí - pokud jde o mé funkce v komunistické straně, já jsem nikdy nepůsobil mimo organizaci ve Státní bance československé, což znamená nikdy na Obvodním výboru Praha 1, na nějakém městském výboru nebo na ústředním výboru. Nikdy nic takového, ani na stážích, na ústředním výboru jsem nebyl.

Za další - pokud jde o moje působení v zahraničí, pobočka Živnostenské banky v Londýně funguje od roku 1922 v Londýně, od té doby působí bez přerušení a ti, kteří se dostanou do vedení, musí být skutečnými odborníky. Kdo mě prověřoval, byl jedenáctistránkový dotazník Bank of England, který studoval, jestli jsem odborně připraven být náměstkem ředitele Živnostenské banky v Londýně.

Pokud jde o váš dotaz týkající se spolupráce s StB, vy jistě víte, že zákon ukládá předložit lustrační osvědčení a čestné prohlášení při nástupu do funkce jako guvernér České národní banky nebo předseda vlády. Obojí, mohu vás ujistit, je naprosto v pořádku.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády. Táži se v souladu s jednacím řádem pana poslance Vika, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, vašim odpovědím mohu věřit jen do určité míry. Já skutečně nevěřím tvrzení, že někdo v té době mohl pobývat v tak vysoké funkci v zahraničí, aniž by byl důkladně prověřen stranickými či státobezpečnostními orgány. A proto se vám tedy ptám, jakým způsobem probíhalo vaše prověřování, protože to, co jste vy sdělil, tzn., že jste pouze vyplnil jakýsi dotazník na 11 stránkách, tak to zcela určitě fungovat nemohlo, nebo jste byl skutečně snad jedinou výjimkou v tehdejším komunistickém režimu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Táži se pana předsedy vlády, zda si přeje reagovat?

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, řekl jsem, že do takovéto funkce může jít odborník, čili první předpoklad je odbornost, perfektní znalost anglického jazyka a pokud možno ještě jiných jazyků. V Londýně se odehrává v City normální business a k tomu, aby banka přežila, se musí moc snažit, aby na svoji činnost vydělala a dosáhla ještě zisku.

Pokud jde o prověřování, vy víte, že odbornost je na prvním místě, a potom probíhalo normální vyjadřování se stranických orgánů k výjezdu kohokoli, ať už byl straník, nebo nebyl straník.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu premiérovi a nyní je na řadě pan poslanec Wagner, který bude pana premiéra interpelovat ve věci deregulací. Připraví se pan poslanec Jindřich Nehera.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo vlády, vámi řízená vláda rozhodla o uskutečnění deregulací k 1. 7. letošního roku. Chtěl bych vám položit základní otázku. Kdybych mohl, položil bych ji i těm, kteří navrhli jinou výši deregulací, než vláda rozhodla. Pokud vím, v jedné skupině deregulací navrhla - nebo chtěla - vaše předchůdkyně, Klausova vláda, 43 %.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP