Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Maixner) 

Bývalý ministr Říman zde na tomto místě sliboval, že s uplatněním sociálních programů se starším pracovníkům umožní služebně odejít do důchodu a mladším umožní zde pracovat. A jak to dopadlo? Právě naopak.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, promiňte, ale pokud bychom připustili, že se všechny body budou odůvodňovat tímto způsobem, pak veškerá ustanovení jednacího řádu jdou vniveč. Tohoto způsobu - a nikoho k tomu nechci navádět - lze využít, aby kdykoliv mohl vystoupit kdokoliv s čímkoliv. A já si myslím, že to tvůrci jednacího řádu neměli na mysli. Dal jsem vám příležitost a myslím, že dost dlouhou, abyste odůvodnil zařazení tohoto bodu. Znovu bych vás poprosil, protože vám nechci brát a nevezmu vám slovo, abyste se věnoval odůvodnění tohoto bodu, a ne svým reminiscencím na vztahy s panem ministrem Římanem. To si myslím opravdu není nezbytné. Děkuji za pochopení.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, myslím si, že to všechno souvisí právě se zařazením nového bodu. Dobře, já tedy v případě zařazení tohoto bodu samozřejmě dané odůvodnění dokončím a dávám na zvážení Poslanecké sněmovně, aby se o novém bodu dalo hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kam ho navrhujete zařadit?

 

Poslanec Pavel Maixner: Zařadit ho hned.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže, dámy a pánové, slyšeli jste odůvodnění a návrh pana poslance Maixnera na zařazení nového bodu. Rozhodneme o něm ihned v hlasování pořadové č. 162.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, protože se pro něj vyslovilo 35 poslanců, proti bylo 70.

Přistoupíme tedy k projednávání dalšího bodu

 

78.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy
v tzv. olomoucké kauze

 

Prosím, aby se úvodního slova ujal předseda volební komise pan poslanec Kolář a seznámil nás s předloženými návrhy a s návrhem na další postup při projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze.

Na 22. schůzi Poslanecké sněmovny byla zřízena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze. Na základě tohoto usnesení je dnes třeba zvolit 12 členů této komise podle klíče: 4 členové z klubu ČSSD, po 2 členech z klubů ODS a US, po jednom členovi z poslaneckých klubů KSČM, SPR-RSČ, KDU-ČSL a ODA.

V prodloužené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů návrhy 11 kandidátů na členy této vyšetřovací komise. Poslanecký klub US nevyužil možnosti a předložil pouze jeden návrh.

Ve smyslu uvedeného usnesení Poslanecké sněmovny proběhne volba veřejně hlasovacím zařízením.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: Jaroslav Bašta - ČSSD, František Chobot - ČSSD, Zdeněk Krampera - SPR-RSČ, Michal Kuneš - ČSSD, Oldřich Kužílek - ODA, Ivan Langer - ODS, Igor Němec - ODS, Vladimír Procházka - KDU-ČSL, Zuzka Rujbrová - KSČM, František Šnajdauf - US a Miloš Titz - ČSSD.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji a otevírám rozpravu. Do rozpravy se přihlásil jako první pan poslanec Pavel Dostál.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu opakovat svá slova, že jsem skeptický k jakýmkoliv vyšetřovacím orgánům tohoto parlamentu, protože tyto vyšetřovací komise nemají takové kompetence, leč bylo to schváleno a já, abych mohl hlasovat o jednotlivých členech, bych chtěl znát odpověď na jednu otázku. Když jsem byl navržen svým klubem na člena komise, řekl jsem, že jsem jednak z Olomouce a jednak se znám s některými aktéry této kauzy a že bych v tom případě byl podjatý a nemohl bych zřejmě plnit svoji úlohu. V této souvislosti vyslovuji otázku prostřednictvím pana místopředsedy na paní poslankyni Rujbrovou.

Paní poslankyně Rujbrová, je pravdou, že jste byla v Olomouci a tuto záležitost už prošetřovala, že jste se setkala s několika lidmi, kteří jsou zapojeni v této kauze?

Za druhé, paní poslankyně Rujbrová, je pravda, že jako právnička jste zapojena v této kauze? Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dostálovi a paní poslankyně Rujbrová se hlásí o slovo, které ji rád dám.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Ráda odpovím panu poslanci Dostálovi i celé sněmovně i když se domnívám, že pokud by pozorněji sledoval odůvodnění návrhu, který jsem zde přednášela na zřízení komise na vyšetření olomoucké kauzy, tak že by odpověď na své otázky v tomto návrhu našel. Ano, řekla jsem to při odůvodnění návrhu a říkám to i teď, že v době, kdy v souvislosti s šetřením, která prováděla komise pro kontrolu činnosti BIS, jejíž jsem členkou, probudilo to, co se děje v Olomouci, můj zájem, že jsem se setkala, případně mi napsali někteří lidé spojení s olomouckou kauzou, a to už na jedné nebo na druhé straně, to znamená jako vyšetřovaní, případně vyšetřovatelé, že jsem s nimi hovořila, že jsem dostala materiál, který mě přesvědčil o tom, že v Olomouci není všechno v pořádku, a že jsem tento materiál spolu s tímto označením osob, které se nabídly jako svědci na parlamentní půdě, předložila při jednání branně-bezpečnostního výboru, který jej má stále ještě k dispozici.

O tuto věc se zajímám jako poslankyně, nikoliv jako právnička nebo advokátka, nikdy jsem žádného z účastníků této kauzy jako advokátka nezastupovala nebo mu neposkytovala právní pomoc.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Další přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím a prosím pana poslance Koláře, aby nás provedl hlasovací mašinérií.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, nyní můžeme přistoupit k hlasování, tak jak bylo uvedeno v usnesení PS, tzn. veřejně hlasovacím zařízením, a já navrhuji, abychom hlasovali o jednotlivých kandidátech tak, jak je budu číst, s tím že je samozřejmě možné bezprostředně po prvním kole absolvovat kolo druhé.

Pokud je s tímto postupem souhlas, prvním kandidátem je pan Jaroslav Bašta.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, odhlásil jsem vás. Poprosím o novou registraci.

Takže v hlasování č. 163 se ptám, kdo je pro to, aby pan poslanec Bašta byl členem vyšetřovací komise. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Pro se vyslovilo 97, proti 13.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec František Chobot.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové č. 164. Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 99, proti 10.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Zdeněk Krampera - SPR-RSČ.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové č. 165. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 89, proti 15.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP