Čtvrtek 2. dubna 1998

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, moc se omlouvám, ale musím zpochybnit to hlasování, protože jsem chtěl hlasovat pro tento návrh a bohužel podle toho, že se nerozsvítilo signalizační zařízení, mohu usuzovat, že jsem tam zaznamenán, že jsem nehlasoval. Takže zpochybňuji toto hlasování. Byl jsem pro.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Bývá obvyklé, že se podíváme, jak hlasovací zařízení zareagovalo na váš podnět, protože několikrát už jsme se s podobnou věcí setkali. Nicméně je to námitka ve smyslu jednacího řádu proti hlasování.

Pan poslanec Sládek má v tomto případě pravdu, takže v hlasování pořadové číslo 159 rozhodneme o jeho námitce.

Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Sládka? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo pro pana poslance Sládka úspěšně, protože mu dalo za pravdu 116, proti bylo pouze 6 poslanců.

 

V hlasování č. 160 znovu rozhodneme o procedurálním návrhu pana místopředsedy Zvěřiny.

Hlasování 160 jsem zahájil. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 116, proti 14.

 

Doufám, že v tuto chvíli žádné námitky nebudou a že mohu pozvat k řečništi pana poslance Petra Vrzáně.

Promiňte, jen pro časomíru. Lhůta je 10 minut, ne 2 minuty.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení páni kolegové, vážení hosté, dámy a pánové, dříve než začnu svůj příspěvek, dovolte mi, abych se krátce jménem klubu SPR-RSČ ohradil proti výtce, kterou směrem k našemu klubu adresoval pan dr. Ransdorf, a sice v tom smyslu, že se zde čtou stejné materiály. Domnívám se, že pokud se některé oficiální zdroje prolínají, že to není na škodu. Pokud se nepletu, stále ještě platí ono slavné "opakování - matka moudrosti".

Dovolte mi ale jiný pohled a jeden z mnoha možných pohledů na tuto problematiku. Zákon o registrovaném partnerství by měl dát homosexuálním párům možnost právně upravovat jejich vztahy. Osobní vztahy založené na vzájemné vazbě, rodinných poutech a trvalém přátelství jsou významnou součástí sociální sítě každého jedince. Splňují základní citové předpoklady a zajišťují bezpečí v době krizí a v různých obdobích života, především ve stáří. Trvalé vztahy zabraňují izolaci a opuštěnosti. Bojují proti vykořeněnosti, ochraňují a udržují osobní integritu jednotlivců. Z těchto důvodů je třeba stálé a závazné vztahy mezi homosexuály podporovat.

V zahraničí se v poslední době krystalizují dva přístupy k řešení potřeby právní úpravy stejnopohlavních partnerství. Podle dosud převládajícího přístupu by zákon neměl dávat homosexuálnímu partnerství stejný status, jako má manželství. Manželství je nejzákladnější sociální jednotka a přirozený systém pro výchovu dětí. Manželství má výjimečný status a vztah mezi dvěma homosexuály mu nelze stavět na roveň. V tomto případě jsou vhodnější a přijatelnější pojmy registrace a partnerství. Pojmy sňatek a manželství by měly zůstat vyhrazeny pro heterosexuální partnerství s jeho ideologickým a náboženským postavením.

Liberálněji se k úpravě partnerství dvou osob stejného pohlaví postavili např. poslanci holandského a lucemburského parlamentu, kteří přišli s návrhem novelizace stávajícího zákona o manželství tak, aby jej bylo možno uplatnit i v případě homosexuálních párů. Zastánci tohoto přístupu argumentují především tím, že vytváření zvláštní zákona o registrovaném partnerství by de facto znamenalo další diskriminaci homosexuálů, pouze takovou novelizací zákona o manželství, která by pro příště zahrnovala také možnost uzavření civilního sňatku dvěma osobami stejného pohlaví, což lze podle nich završit úsilím o začlenění stejnopohlavních párů do širší občanské společnosti.

Existují zde samozřejmě zřetelné praktické paralely mezi stálým homosexuálním partnerstvím a manželstvím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, promiňte. Chtěl bych poprosit pana předsedu výboru Špidlu, aby respektoval usnesení Poslanecké sněmovny a stejně tak jako ostatní kolegové - aspoň v to doufám - mobilní telefon nejen zasunul do kapsy, ale také vypnul, protože se ukázalo, že i zapnutý telefon působí negativně na kvalitu magnetofonového záznamu. Děkuji za pochopení.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Pane místopředsedo, já to plně podepisuji, cítím s vámi, ale domnívám se, že by bylo možné zvážit novelu tohoto usnesení, a sice přijmout usnesení k odnětí licence společnosti Eurotel a Radiomobil. Myslím, že by to bylo daleko účinnější, než nás omezovat v jednotlivých telefonních hovorech.

Pokračuji. S výjimkou práva na sňatek a práva adoptovat děti by bylo možno ustanovení použitelná pro manželské páry také aplikovat na registrované partnerství. Možnost homosexuálních párů registrovat svá partnerství znamená, že společnost uznává závažnost společného života dvou lidí stejného pohlaví ve stálém citovém vztahu. Postoje k homosexualitě prošly během posledních let značnými změnami souběžně s tím, jak se prohlubovalo poznání problematiky homosexuality a pochopení sociální situace homosexuálů.

Příčiny homosexuality jsou stále nejasné. Existují však dobré důkazy o tom, že sexuální orientace je prokazatelná již ve velmi mladém věku. Homosexualita je hluboce zakořeněnou a stálou součástí osobnosti a je nepopiratelně částí lidské přirozenosti jako heterosexualita. Okolo 5 - 10 % populace je čistě homosexuální, ostatní tíhnou k heterosexualitě stejně jako mnoho těch, kdo jsou především heterosexuálně orientovaní, mají tendence k homosexualitě. Současný převládající odborný názor je ten, že nehledě na svou sexuální orientaci jsou homosexuálové jako skupina normálně a osobně rozdílní jako heterosexuálové. Homosexuální dispozice je nicméně stále častým důvodem značných osobních problémů a společenské postoje stále vedou k životu plnému obtíží a ke společenské izolovanosti mnoha homosexuálů. Možnost veřejné registrace a právní úpravy kromě řešení praktických právních a finančních problémů může také pomoci stabilizovat vztahy mezi homosexuály a usnadňuje jim jejich společný život. Neexistence možnosti právně zakotvit svůj vztah přináší značné komplikace rovněž těm stejnopohlavním párům, kde jeden z partnerů je občanem cizího státu. Bez ohledu na vzájemnou citovou a ekonomickou závislost, často i společný majetek, musí oba partneři dlouhodobě překonávat množství překážek, chtějí-li žít společně.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP