Pátek 27. března 1998

 

(pokračuje Maixner) 

V odborné právnické literatuře se očekává, že rozhodnutí Evropského soudního dvora v této věci vytvoří důležitý precedens, který bude nutno brát úvahu při navrhování jakékoli legislativní definující procedury oficiálního uznání stejnopohlavních partnerství v členských státech Evropské unie.

Další kroky ke zlepšení právního postavení homosexuálů jsou navrhovány gay-sdruženími. Konstatuje rozsáhlou diskriminaci homosexuálních párů ve Velké Británii a požaduje odpovídající změny v oblasti adopčního práva, pracovního, dědického, daňového a důchodového práva.

Dámy a pánové, to byl jen částečný výklad jednotlivých právních norem a možností, které jsou uplatňovány v různých státech světa, nejen ve státech Evropské unie. Chci upozornit na to, že v málokterém státě parlament přišel k nějaké právní normě na úpravu jednotlivých právních vztahů. Proto chci upozornit, aby i tento parlament si dal pozor na to, aby jednotlivé právní normy, které nejsou v souladu s ostatními státy, neboť je to problém jednostranný, zasahovaly nějakým způsobem i do této oblasti.

Proto navrhuji danou předlohu zákona vrátit k dopracování. Pokud nebude daný návrh přijat, navrhuji ho zamítnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Pavlu Maixnerovi. Ještě než dám slovo panu poslanci Jindřichu Neherovi, vzhledem k tomu, že se množí dotazy, jakým způsobem budeme pokračovat dnešní odpoledne, chci vám oznámit, že na základě dohody mezi vedeními jednotlivých poslaneckých klubů by v průběhu dnešního odpoledne měla být vyčerpána rozprava k tomuto bodu. Rozprava by měla být uzavřena a poté skončíme dnešní jednání s tím, že o přednesených návrzích se bude hlasovat zřejmě v úterý po zahájení jednání.

Nyní předávám slovo panu poslanci Jindřichu Neherovi. Připraví se pan poslanec Zvěřina.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Paní předsedající, vím, že to není vaší odpovědností, ale mě tento postup neuspokojuje. Co když s touto dohodou sněmovna nesouhlasí? O této se musí hlasovat. Neplatí přece, že se někdo někde dohodl. Pokud sněmovna něco neodhlasuje - a to je jediná forma rozhodnutí sněmovny - tak se dnes bude o této věci hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, to se mýlíte, protože já jsem vám pouze oznámila postup, jakým způsobem hodlám postupovat dnes jako předsedající. Jako předsedající mohu z vlastního rozhodnutí kdykoli schůzi přerušit.

Slovo má pan poslanec Jindřich Nehera. Připraví se pan poslanec Zvěřina. Pan poslanec Nehera nebude vystupovat. Slovo má pan poslanec Zvěřina. Udílím mu slovo.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nechci dlouze teoreticky hovořit o předloženém návrhu. Chtěl bych zdůraznit, že tato právní norma má svým způsobem nastolit určitý průlom do stávající situace, např. v příbuzenských vztazích. Zavádí jakési nové příbuzné.

Můžeme se zde dlouze dohadovat a říkat svá pro a proti. Nicméně domnívám se, že všechny zkušenosti, které jsou, nejsou sice, pravda, dlouholeté, ale všechny zkušenosti, které v tomto směru byly získány v zemích, kde podobné právní úpravy platí, nepotvrzují obavy, které zde byly řečeny. Nepotvrzují obavy o tom, že by takovýto institut mohl být zneužíván, zejména ne masově zneužíván k nějakým nelegálním nebo semilegálním majetkovým transakcím.

Souhlasím s námitkou pana profesora Jičínského, že tento zákon by neměl pravděpodobně platit pro osoby, které nejsou občany České republiky. Protože jde o normu, která nijak mezinárodně neváže, je pochopitelné, že její uzákonění pro osoby, které nemají státní občanství České republiky, by mohlo dělat problémy.

Domnívám se současně, že tyto věci by bylo lze velice dobře ošetřit v druhém čtení. Takže bavme se o tom, jakým způsobem návrh upravit tak, aby byl pro legální praxi přijatelný.

Dovolte mi závěrem několik slov o tom, co zde bylo skloňováno v několika případech, a to je homosexualita. Homosexualita je jev, se kterým se setkáváme ve všech kulturách a civilizacích, co jich lidstvo zná. I starověká literatura obsahuje o tomto fenoménu mnoho zpráv. Není žádný doklad o tom, že by tento jev byl ovlivnitelný nějakými sociálně-kulturními manipulacemi. Homosexuální orientace není hobby, není to získaná vlastnost, není to vlastnost, ke které by se člověk dobral takovou či onakou výchovou. Je to prostě bytostná vlastnost stejně jako heterosexualita.

Sám vám nedovedu odpovědět na otázku, proč zrovna druh Homo sapiens má tu schopnost produkovat menšinu lidí takto bytostně jiných, než je většina ostatních. Podobně jako nedovedeme odpovědět na základní otázku smyslu existence lidstva na této planetě, nedovedeme stejně tak odpovědět na otázku smyslu existence této menšiny. Všechno, co víme, je, že zde ta menšina je a že s ní musíme smysluplně komunikovat. Těžko můžete komunikovat smysluplně s nějakou menšinou, které upíráte právo na některé základní atributy lidství.

Dovolte mi konstatovat, že právo na párovou intimitu s někým, koho máte rádi, a párovou intimitu s někým, za koho nesete zodpovědnost, patří k základním lidským právům. Já jsem přesvědčen, že bez ohledu na to, jakým způsobem dopadne hlasování v této sněmovně o této zákonné normě, jednou přijde doba, kdy lidé mezinárodně toto právo si uznají.

Jedna věc je důležitá. Tato norma není o dětech. Já nevím a nechápu, proč kritikové registrovaného partnerství neustále vracejí do diskuse děti. Tato norma není o rodině, protože dva lidé, kteří nemají děti, přece netvoří rodinu. Rodina je tvořena právě dětmi. Nepleťme si pojmy.

Je pravda, že homosexuální muži i homosexuální ženy pravda někdy děti plodí, a to ne omylem. Jejich rodičovství může být produktem zodpovědné, ne-li zodpovědnější volby, než je tomu u heterosexuálů. Není žádný vědecký doklad o tom, že by homosexuální rodiče vychovávali své děti nějak defektněji, asociálněji, hůře než rodiče heterosexuální. Nepleťme si homosexualitu a heterosexualitu s morálním hodnocením lidské bytosti.

Závěrem mi dovolte konstatovat, že všechno, co vím o této problematice, svědčí o tom, že zákonná norma je způsobilá k tomu, aby byla uvedena v život. Doporučuji proto sněmovně, aby ji propustila do druhého čtení. Současně navrhuji zkrátit termín pro projednávání o dvacet dnů, jak obvykle dnes navrhujeme u těchto zákonů, protože bych byl rád, pokud bude propuštěna, aby ji ještě tato sněmovna mohla uvést do legislativní platnosti. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Zvěřinovi. Jsou zde dvě faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi vyjádřit udivení nad tím, že materie, kterou projednáváme, je projednávána za naprostého nezájmu členů vlády České republiky, což je v rozporu i s usnesením Poslanecké sněmovny, že není přítomen ani jeden člen vlády České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Krampera s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Paní předsedající, dámy a pánové, v této chvíli bych si dovolil jménem klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa požádat o 50 minut přestávky na poradu poslaneckého klubu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP