Pátek 27. března 1998

 

(pokračuje Kühnl) 

V řadě vystoupení se vyskytly požadavky zpracovat celou dlouhou řadu dalších koncepcí. Tady musím odkázat na skutečnost, že řada zmiňovaných koncepcí je zpracována, dokonce už přijata a praktikuje se, řada dalších se zpracovává. Některé ovšem přirozeně vysoce přesahují rámec koncepce proexportní politiky.

Konečně, pan poslanec Grulich žádal informace o tom, jak postupuje jednání o postavení obchodně-ekonomických úseků a jak se zlepšuje jejich práce. My jsme se v koncepci proexportní politiky vydali obtížnější cestou, to přiznávám. Jednodušší cestou by asi bylo, kdyby Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhovalo - a šlo do sporu v této věci - změnu tzv. kompetenčního zákona a převedení obchodně-ekonomických úseků pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. To by byla cesta legislativní, která by nadělala spoustu zlé krve. V této chvíli je asi také legislativně technicky neuskutečnitelná. Já myslím, že smluvní cesta, kterou jsme se vydali, je sice obtížnější, ale v této chvíli nepochybně správná.

My jsme měli již dvě sezení na toto téma s panem kolegou Šedivým, ministrem zahraničních věcí, a dohodli jsme se na smluvním mechanismu, jak navážeme práci obchodně-ekonomických úseků na expertizu, která je k dispozici na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Právě proto, že je to cesta obtížnější, musím přiznat, že není jednoduché tuto smluvní spolupráci položit opravdu na definitivní bázi tak, aby to pro obě strany bylo dostatečně průhledné a spolehlivé. Já jsem velice pevně přesvědčen, že během velmi krátké doby dojdeme ke konečné podobě tohoto řešení, a mezitím již intenzivně spolupracujeme s Ministerstvem zahraničních věcí na tom, aby nedocházelo k dalšímu omezování tabulkových míst obchodních diplomatů na jednotlivých velvyslanectvích, aby třeba nedocházelo ani k rušení zastupitelských úřadů. Je to sice v kompetenci Ministerstva zahraničních věcí, ale my se snažíme s Ministerstvem zahraničních věcí v této věci intenzivně spolupracovat a mezitím už na pracovní úrovni navazujeme metodicky spolupráci našeho ministerstva s obchodně-ekonomickými úseky.

Tok informací - to mi potvrzují moji kolegové z ministerstva - se výrazně zlepšil, takže cestou našeho ministerstva, napojení na Hospodářskou komoru, napojení na Svaz průmyslu a dopravy, napojení na zmiňovaný CzechTrade se výrazně zlepšuje i tok informací z našich zastupitelských úřadů do hospodářské sféry. My samozřejmě nebudeme schopni tuto situaci jednorázově okamžitě kompletně napravit, ale jsem přesvědčen, že se v tomto směru pohybujeme správným směrem. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Táži se pana zpravodaje, resp. pana předsedy Holuba, zda ještě předtím, než nás provede houštinou pozměňovacích návrhů a usnesení, si přeje vystoupit. Není tomu tak. Prosím tedy, aby uváděl v pořadí, které nám doporučí, ty návrhy usnesení, které byly v rozpravě předloženy.

 

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, dovolte mi shrnout rozpravu jen po technické stránce. V rozpravě zaznělo 15 vystoupení, o něž se rozdělilo 10 poslanců, z toho jeden vystoupil dvakrát a dva třikrát. Jedno vystoupení bylo přednostní (předsedy klubu) a sedm vystoupení bylo technických.

V rozpravě padlo a zpravodaji bylo předneseno pět návrhů usnesení, které jsem si dovolil rozdělit do tří oblastí. První z nich je základní, kde jsou dva návrhy, že Poslanecká sněmovna buď bere tento tisk 348 na vědomí (to doporučuje jak výbor, tak menšina výboru), nebo sněmovna odmítá tento tisk 348.

Poté co rozhodneme o jednom z těchto základních návrhů, budeme se věnovat druhé části, která je - dovolím si říci - deklaratorní. Tam spadají dva body z návrhu usnesení menšiny hospodářského výboru a polovina návrhu, který přednesla paní poslankyně Štěpová. Poslední, třetí část je velká oblast, kde sněmovna o něco žádá vládu České republiky. K tomu bychom se dostali postupně. Pokud nemáte námitky proti tomu, abychom postupovali tak, jak jsem naznačil, začnu předkládat základní návrhy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pane poslanče, v průběhu vašeho projevu jsem několikrát zvukovým znamením upozornil poslance v kuloárech, že se blíží hlasování. Nyní vás samozřejmě odhlásím a prosím, abyste se znovu laskavě přihlásili svými kartami. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom k hlasování přistoupili. Sněmovna je již příjemně zaplněna, téměř všichni s napjatou pozorností vyslechli diskusi, takže jistě vědí, jak budou hlasovat.

Který návrh nám předložíte jako první, pane zpravodaji?

 

Poslanec Josef Holub: V základní části máme návrhy dva. I když z hospodářského výboru vzešly dva návrhy na to, že sněmovna bere na vědomí, myslím si, že bychom měli nejprve rozhodnout o návrhu pana poslance Vymětala na odmítnutí. Návrh zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR odmítá koncepci proexportní politiky vlády České republiky (tisk 348). Pan ministr nesouhlasí, já jako zpravodaj rovněž nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahájil jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 97 tento návrh nebyl přijat, když ze 149 přítomných bylo 74 pro, 66 proti a 9 nehlasovalo.

Konstatuji, že nyní můžeme přejít dalším návrhům.

 

Poslanec Josef Holub: Druhým návrhem je společný návrh hospodářského výboru a menšiny hospodářského výboru. Navrhují usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR bere na vědomí koncepci proexportní politiky vlády ČR č. 348.

Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahájil jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 98 ani tento návrh nebyl přijat, když ze 151 přítomných bylo 73 pro, 50 proti a 28 nehlasovalo.

Můžeme nyní přejít k dalším návrhům na usnesení. Ani jsme neodmítli, ani jsme nevzali na vědomí.

 

Poslanec Josef Holub: Já předložím tu část, která je podle mého názoru deklaratorní. První z návrhů, o nichž podle mého názoru také musíme rozhodnout samostatně, zní, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky pokládá tuto koncepci (myslí se koncepci proexportní politiky vlády ČR) za příliš deklarativní, připomínající spíše studii o možnostech. Je to návrh menšiny hospodářského výboru.

Pan ministr nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Budeme hlasovat o tomto předloženém návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 99 byl tento návrh přijat, když se pro něj vyslovilo 79 ze 151 přítomných, proti bylo 61.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP