Úterý 24. března 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Paní ministryně, byl jsem oprávněně pokárán kolegou Špidlou, který ve svém vystoupení upozornil, že před ukončením rozpravy hodlá předložit návrh usnesení, a nebyla mu dána tato možnost. Omlouvám se. 

Současně vám sděluji, že na žádost jednoho z poslaneckých klubů, vzhledem k tomu, že navrhovaných usnesení je už asi 15 nebo 20, by bylo velmi nepřehledné, kdybychom o nich hlasovali nyní. Je tedy žádáno, abychom seznam těchto usnesení dostali písemně. K tomuto návrhu by se měl vyjádřit zpravodaj. Předtím ještě uděluji slovo kolegovi Špidlovi.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh na usnesení ve věci právě výběrových řízení. Tento návrh na usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby před realizační fází procesu výběrových řízení na lůžkovou péči ve zdravotnictví provedla souhrnné zhodnocení dosavadních výsledků jak z hlediska věcného, tak i z hlediska procesně právního a výsledek předložila sněmovně."

Současně Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby zahájila práci na základní novelizaci procesu výběrových řízení. Do schválení novely Poslaneckou sněmovnou aby vláda zastavila realizační fázi výběrových řízení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Nyní poprosím kolegu Franka jako zpravodaje nikoli k tomu, aby nám četl usnesení, ale aby se vyjádřil k návrhu, zda pokládá za rozumný onen písemný seznam.

 

Poslanec Václav Frank: Nebudu číst usnesení, souhlasím s návrhem, že usnesení je poměrně velice mnoho. Doporučuji, aby je poslanci dostali písemně pro lepší orientaci a hlasovali jsme o návrhu celkových pozměňovacích návrhů asi zítra dopoledne nebo odpoledne, podle uvážení sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pokud přijmete tento návrh, budu se snažit ukončit rozpravu tohoto bodu, abych zabránil neustálému pokračování diskuse. Pak vyhlásím ukončení našeho dnešního jednání s tím, že poprosím, aby nám byla tato usnesení připravena a rozdána pro zítřejší jednání.

Rozpravu ovšem nemohu ukončit, protože dnes tuším poprvé se hlásí kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Nehlásím se poprvé, vůbec se za to nestydím, že mluvím asi potřetí k této věci.

Nemohu souhlasit s tím, co řekla paní ministryně. To je nepochopení nevím jestli z její strany, nebo ze strany těch, kteří připravovali doklady. Zcela jednoznačně jsem tady řekl, koho zavazuje usnesení vlády, jaký to je dokument, co platilo před 4. březnem letošního roku a jakým způsobem je to možné řešit. Pokud si sama stěžuje na to, že není zmocnění v zákoně 42/97 k tomu, aby mohla vydávat obecně závaznou vyhlášku, nic jí nebrání, aby připravila takovou vyhlášku a sama požádala vládu, aby ve stavu legislativní nouze vláda předložila novelu zákona o zdravotní péči, a my to jistě vládě jako potřebnou věc do druhého dne odhlasujeme. Opravdu tady nejsem ale na to, abych radil paní ministryni. Říkám, že tento dokument je nedostatečný, nemůže zavazovat ty orgány, které nejsou státní, a také je nezavazuje, a ony se cítí skutečně podvedeny. To je vše, co jsem chtěl k tomu dodat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, když jsem vás nyní navnadil slibem, že okamžitě po ukončení rozpravy ukončím i naše dnešní jednání, má snad ještě někdo odvahu přihlásit se do diskuse? Bohužel má - kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Musím říci, že se kolega Filip hrubě mýlí, pokud předpokládá, že výsledky výběrových řízení někoho zavazují. Nezavazují ani pojišťovnu, neboť to je věc, která není pro pojišťovnu povinná, a pojišťovna se výsledkem nemusí řídit. Je to doporučení, není to závazné. Nikdy to nebylo tak, že by kdokoli měl - kromě prvního roku, kdy se rozbíhalo zdravotní pojištění - právo na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Nikdy to nebylo a ani nebude. Soukromé zdravotnické zařízení se může zlobit, že není zmocnění pro vládu nebo pro ministra zdravotnictví, aby nařídil smlouvu pojišťovně. To byl dlouholetý spor, a právní stav je takový, jak bylo řečeno.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vidím, že se nikdo do rozpravy nehlásí, a proto s definitivní platností rozpravu k tomuto bodu uzavírám.

Současně plním svůj slib a prohlašuji dnešní jednání za ukončené. Budeme pokračovat zítra v 9.00 hodin. Dobrou noc.

 

(Schůze přerušena v 18.35 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP