Čtvrtek 26. února 1998

(pokračuje Mašek)

Jenom budete rozvracet právní řád a ústavní pořádek této republiky. Navíc se v argumentaci tvrdí, že přinejmenším některé návrhy údajně posilují pravomoci prezidenta republiky. Není to pravda. Nejsou zde posíleny pravomoci prezidenta republiky a ani pravomoci parlamentu. Zdánlivě jsou posíleny pravomoci dolní sněmovny, dolní komory parlamentu, což znamená pouze jediné. Nejde o posílení pravomocí kteréhokoliv ústavního orgánu, ale pouze a jedině o posílení pravomocí politických stran a jejich nejužšího vedení. Tak je to, dámy a pánové.

Já vám jenom sděluji, že budu hlasovat proti těmto návrhům zákona, a upozorňuji vás všechny, že historie se, dámy a pánové, na vás dívá. (Smích v sále.) Každý z vás, kdo bude hlasovat pro takovouto účelovou změnu ústavy, je ústavní zločinec.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivanu Maškovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Jičínský, potom pan poslanec Gross, potom pan poslanec Payne.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené shromáždění, chci požádat sněmovnu, aby souhlasila s tím, že i já jako poslanec Filip chci stáhnout svůj pozměňovací návrh k tiskům 351. Zároveň vás chci poprosit, abyste požádal poslance Langra, aby odešel, protože porušuje usnesení sněmovny o tom, že se nepoužívají mobilní telefony během jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, pan poslanec Langer je vyzýván, aby dodržoval usnesení, nebo opustil sněmovnu. Já bych mu v tuto chvíli nechal vybrat.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Chtěl jsem původně požádat sněmovnu o souhlas se stažením mého návrhu, ale protože vystupuji po vystoupení poslance Maška, nemohu než na něj stručně reagovat. Nemyslím si, že by tu poslanec Mašek řekl cokoliv nového, co zde už vícekrát neřekl. Nemyslím si, že opakování této diskuse v této chvíli má nějaký zvláštní smysl. Jenom chci říci, že poslanec Mašek potvrdil, že nejednou dobrými úmysly bývá dlážděna cesta do pekel. Ukázalo se to i v souvislosti s některými návrhy, které se dostaly do platné české ústavy. Ukázalo se, že jejich dokonalost zdaleka není tak velká, jak tvrdí ti, kdo se považují za její tvůrce. Ale česká ústava platí, je předmětem pochopitelně historických analýz, je předmětem teoretických analýz, je předmětem sporů, co je dobré, co dobré není.

My ale v této souvislosti teď řešíme určitý konkrétní problém. Na tento konkrétní problém mám zcela jiný názor než má poslanec Mašek. Přesto bych si neodvážil tvrdit, že ti, kdo chtějí tento problém řešit jinak, jsou ústavní zločinci. Myslím, že bychom měli respektovat jistou kulturu jednání v této síni.

Pan poslanec Mašek, který tak hájí přípravu minulé ústavy, by si měl vzpomenout, pod jakými malichernými důvody bylo znemožněno bývalé Poslanecké sněmovně jednat o návrhu ústavy, který předložila sociální demokracie. Tvrdilo se, že se nejdříve musí předložit zásady, ačkoliv předkládat zásady u návrhu ústavního zákona, když všechny základní věci byly dávno předmětem obecné rozpravy, bylo samozřejmě směšné. Byla to záminka, která chtěla vyloučit jednání o jiném návrhu základního zákona. Kdyby se o této věci byla tehdy připustila normální diskuse, některé ústavní instituce vypadaly jinak a nemuseli jsme se teď nazývat tak, jak se teď nazýváme.

Teď to není problém obecné teoretické rozpravy. Teď je to problém praktického politického rozhodnutí, které tato sněmovna musí učinit. Každý má právo samozřejmě rozhodnout tak, jak rozhodne. Jestli rozhodneme, dobře nebo ne, potom nás na pranýř nebude stavět pan poslanec Mašek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Pan poslanec Gross musí být ještě chvilku trpělivý, protože se přihlásil s faktickou poznámkou pan poslanec Wagner a paní poslankyně Röschová také s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci jen velmi krátce reagovat na svého předřečníka. Domnívám se, že by mohl mít dost svých vlastních životních zkušeností o tom, že názor byť jediného člověka může být zítra názorem všech, a proto ho respektujme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Röschová, pak pan poslanec Filip, který zdá se chce uplatnit právo přednosti. Ale pan poslanec Gross má stejné právo přednosti.

 

Poslankyně Anna Röschová: Moje poznámka skutečně bude naprosto faktická. Chtěla bych jen říci, pane místopředsedo, vaším prostřednictvím panu profesoru Jičínskému, že se ve svých úvahách resp. ve svém tvrzení mýlí. Ústavní komise České národní rady měla k dispozici návrh ústavy sociální demokracie, návrh ústavy kolegů z komunistické strany a návrh ústavy z tehdejšího LSU a vládní návrh a o všech těchto čtyřech návrzích ústavní komise jednala a doporučila ústavně právnímu výboru, aby vyšel z vládního návrhu. Myslím, že členové komise četli ústavu sociální demokracie a zcela vážně o ní jednali.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Filip s faktickou poznámkou? Pokud ne, pak by měl přednost pan poslanec Gross, ale on je velkorysost sama.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, já budu reagovat na slova kolegy Maška, ale i kolegy Wagnera. Nevyhýbám se tomu, že někdy může mít v celém shromáždění pravdu jen jeden, ale pokud ji chce mít, tak by měl zvažovat slova, která používá. Nemohu považovat nikoho za ústavního zločince, který zvedne tady ruku pro zákon, a nikoliv kvůli tomu, že projevy v této sněmovně nepodléhají trestnímu zákonu, ale kvůli tomu, že si to prostě nemyslím. Pokud bych takový názor měl, tak bych se musel ptát, kdo byli ústavní zločinci, když přesto, že existoval federální zákon o referendu, takový zákon nebyl použit a byla nelegitimně a neústavně rozbita Česká a Slovenská Federativní Republika.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní je prostor pro vystoupení pana poslance Stanislava Grosse, připraví se pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, ne že bych byl tak velká tolerance, ale nechci se zapojit do diskusí, o kterých si myslím, že odvádějí pozornost v tuto chvíli někam jinam. Všechny argumenty padly a jsou zde někteří, kteří se nejsou schopni srovnat s politickou realitou v této zemi, protože pro ně osobně může být nepříjemná.

Já bych v tuto chvíli chtěl pouze vystoupit s tím, že bych požádal Poslaneckou sněmovnu, jestli by vyslovila souhlas se stažením jednoho z mých dvou pozměňovacích návrhů, a to pozměňovací návrh, který je pod písm. f) a který je pod arabskou číslicí 2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Grossovi a nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, musím říci, že vystoupení poslance Maška mně téměř mluvilo ze srdce, protože skutečně jsme se dostali do situace na základě hazardních pokusů některých politiků, kteří usilovali o funkce ve vládě. Výsledkem je prohlubující se nestabilita. Výsledkem krátkozrakých osobních cílů je i jednání, které by někdo mohl z jistého hlediska označovat za sporná nebo sporně morální. Není totiž nenormální, že se vystřídá vláda. Nenormální je, že kvůli střídání vlády někdo usiluje o změny ústavy, a to jakýmkoliv způsobem.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP