Pátek 27. února 1998

(pokračuje Frank)

Byl jsem svědkem takového průzkumu. Myslím, že je ke škodě věci, že je snaha šetřit prostředky za každou cenu. Ale šetřit na lidském zdraví, které je základní a nenahraditelnou hodnotou, od níž se ve své podstatě odvíjí i následně vše ostatní, považujeme za vrchol nezodpovědnosti.

Konečně byl to i klub Komunistické strany Čech a Moravy, který několikrát na 

danou situaci poukazoval. Předkládali jsme návrhy k řešeni. Chci vás, kolegové a kolegyně, ujistit, že při tom vůbec nešlo o nějaký populismus. Naopak je to z přesvědčení, že současný postup - a mám tím na mysli proces restrukturalizace, je scestný. Zcestný v tom, že autoři tohoto návrhu vidí pouze jednu cestu, jak vyvést naše zdravotnictví z krize, a to mimo jiné i redukcí lůžkového fondu. To, že lze ušetřit přímo ve zdravotnictví jinak a že spousta peněz ve zdravotnictví uniká, se prostě nechce vidět. Proč nebyla snaha o nápravu dříve, než se sáhlo k těmto drastickým opatřením, je otázkou.

Ale není to zase až tak složité sdělit vám, proč se domnívám, že rušení některých zdravotnických zařízení a ukvapená redukce lůžek jsou pro nás nepřijatelné. Hlavní důvod je ten, že počet takto zredukovaných lůžek alespoň v některých okresech ani zdaleka neodpovídá potřebám zdravotní péče o obyvatelstvo, nezohledňuje věkový průměr nemocnost, a některé další ukazatele. Navíc není ani v korelaci se srovnatelnými ukazateli sousedních států. Mám k dispozici některé materiály, které znázorňují údaje o počtu lůžek na počet obyvatel. Např. v roce 1995 mělo Rakousko 9,3 lůžka na tisíc obyvatel, Spolková republika Německo 9,7 lůžka na tisíc obyvatel, a přitom náš stát redukuje na stav pouze 5,29 lůžka na tisíc obyvatel.

Já to připomínám zvláště proto, že i dnešní styl života je daleko více stresující pro jednotlivce než ve vedlejších státech, kde jsou lidé adaptováni na určité pracovní a sociální podmínky. Dobře víme, že je řada míst, kde lidé přišli o zaměstnání, mnoho z nich se muselo rekvalifikovat. Změnit zaměstnání, ale mnohdy také i bydlení. Ale to nejhorší - myslím tím dopad v podobě zdražení tepla, nájmu, elektřiny, ale i nárůst nezaměstnanosti - teprve na občanskou veřejnost přichází.

To jsou skutečně momenty, které mají velký vliv na psychickou zátěž našeho obyvatelstva. Lze tedy předpokládat, že tím vzroste i negativní působení rizikového faktoru. Při této otázce jsem ani tak ještě nenaznačil navíc ke všemu mnohde neřešitelnou dopravní situaci.

Dalším důvodem našeho nesouhlasu jsou i chybějící objektivní kritéria pro vykonání výběrového řízení. Stačil jsem dnes ráno do materiálu nakouknout. Myslím si, že je až příliš průhledné, že rozhodnutí o výběrových řízeních jsou skutečně vydávána od stolu bez ohledu na objektivní vyhodnocení potřeb v dané oblasti jako celku. Čili nejen vlastního zařízení, ale dané oblasti jako celku.

Hovoří se o lůžkách následné péče. Přitom dobře víme, že tato nejsou žádnou právní normou definována. Myslím si, že ani dnes není úplně jasné, jak a z čeho budou tato lůžka hrazena. Tímto neobjektivním posuzováním je postižena řada oblastí. Mohl bych uvést příklady z Dačicka, Třebíčska, Znojemska, Jihlavska.

Když sněmovna včera projednávala tento bod pořadu, byla zde mimo jiné také vznesena žádost o pomoc při zachování nemocnice v Městci Králové na okrese Nymburk. Osobně jsem se o zachování této nemocnice velice zajímal a zajímám. Byl jsem minulý týden přítomen shromáždění občanů svolanému městským úřadem. Nikomu bych nepřál slyšet názory na adresu ministerstva, okresního úřadu i zdravotního rady vznesené přítomnými občany.

Osobně jsem v této věci interpeloval tehdejšího ministra zdravotnictví pana Stráského, aby i zde byl objektivně zhodnocen reálný stav. Přesto po výsledku výběrového řízení zřejmě nemocnice do budoucna bude odsouzena k zániku, i když paní ministryně, jak jsem vyposlechl poslední informace, má trochu přijatelnější závěry.

Musím si klást otázku, co však bude se 17 tisíci vesměs přestárlými občany. Na to mi nedokázal do této chvíle zatím nikdo odpovědět.

Přiznám se před celou Poslaneckou sněmovnou, že jsem se objednal prostřednictvím sekretariátu u paní ministryně k osobní návštěvě. Doufám, že budu přijat spolu se zástupci města a nemocnice, abychom se pokusili najít nějaké odpovídající řešení pro danou oblast, která je skutečně specifická s ohledem na věkovou skladu občanů, ale zejména s ohledem na problematiku dopravní obslužnosti.

Omlouvám se, protože jsem si současně vědom, že takto nelze řešit celkovou problematiku, kterou prováděná restrukturalizace lůžkového fondu přináší. Jsme ale přesvědčeni, že stav, který dnes ve zdravotnictví existuje, se dá napravit. On totiž uzavřená oddělení nemocnic, z nichž do mnohých v nedávné době byly investovány milionové náklady - mimo jiné je to i městecká nemocnice - nikdo nenapraví. Navíc v takovýchto případech rozhodně nejde o smysluplnou restrukturalizaci, ale doslova -promiňte mi ten výraz - o ekonomické barbarství. Navíc je Ministerstvem zdravotnictví prováděno něco, co může mít v ne tak zcela daleké době katastrofální následky.

Asi všichni dobře víme, že v nedávných měsících jsme schválili zákon o vyšších územně samosprávných celcích. Bude určitě docházet k určování jiné a mnohdy zcela nové spádovosti. Kdo pak napraví chyby, které se touto koncepcí páchají?

Nemohu jinak než v souvislosti s projednáváním tohoto bodu navrhnout Poslanecké sněmovně Parlamentu tento návrh na usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá ministryni zdravotnictví

1. aby bylo zastaveno provádění výběrového řízení a anulovány jeho výsledky až do doby rozpracování zákona o vyšších územně samosprávných celcích z pohledu hranic krajů a možného spádového území, včetně budoucí úpravy kompetencí vyšších územních samosprávných celků;

2. doporučit zdravotním pojišťovnám, aby na tuto dobu uzavřely smlouvy s těmi zdravotnickými zařízeními, která byla výběrovými řízeními doposud uznána jako zařízení s výrazně omezeným provozem nebo provozem zastavovaným.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Frankovi a prosím ho, aby neodcházel od řečniště, pokud si samozřejmě nechce vzít svoji kartu, neboť je, jak víte, uzancí v této sněmovně, že kdo první promluví, stává se u těchto bodů zpravodajem. Prosím proto, aby pan poslanec Frank dal svůj návrh usnesení sobě samému. Obstaral jsem mu příjemnou společnost - usedne vedle paní ministryně.

Nyní se přihlásila o slovo paní ministryně. Paní ministryně, pokud si přejete reagovat na každé vystoupení, je to vaše právo. Ministr má právo vystoupit kdykoli, i když uzancí je, že se vystupuje souhrnně. Ale prosím, máte slovo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP