Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Tošovský)

A byly rozděleny na tyto oblasti:

Bydlení pro domácnosti a obce 2 mld. 670 milionů Kč, dále na dopravní infrastrukturu a zabezpečení náhradní dopravy pro resort dopravy a spojů 2 mld. 507 milionů Kč a pro obce na rekonstrukce místních komunikací 660 milionů Kč. Dále pro oblast zemědělství na zmírnění škod na úrodě, půdním fondu a vodohospodářských zařízení 750 milionů Kč a na investiční a neinvestiční dotace a návratné finanční výpomoci podnikatelům rovněž 750 milionů Kč. Dále v oblasti energetiky na návratné finanční výpomoci v oblasti výroby a distribuce energií 273 milionů Kč. V oblasti podnikání, průmyslové, stavební a řemeslné výrobě, ve službách a obchodu na úhradu úroků a na záruky na zůstatek úvěrů, popř. leasing v rámci programu Rekonstrukce ve výši 1 mld. Kč v r. 1997, se stejnou částkou se počítá v roce letošním. Dále na obecní majetek 250 milionů Kč, na úhradu 60 % škod na zdravotnických a sociálních zařízení, na rozvodech energií a vody, kanalizacích a regulacích vodních toků a dále 160 milionů Kč na škody na obecných školách. Dále v oblasti státního majetku nutného pro výkon státní správy, školství, zdravotnictví, kultury, obrany ve výši 530 milionů Kč. Dále 154 milionů Kč na úhradu škod na majetku státu ve správě okresních úřadů. Dále prostředky ve výši 1 mld. 700 milionů vláda určila na okamžitou sociální a materiální pomoc postiženým oblastem v době povodně, na mimořádnou úhradu sociálních dávek, na omezení sesuvu půdy a na činnost požárníků atd. Tyto prostředky byly do obcí rozdělovány prostřednictvím okresních úřadů.

Dále se počítá s tím, že zahraniční zdroje budou použity následujícím způsobem. Budou použity z programu PHARE, z té 1,350 mld., na území postižených povodněmi, na obnovu a rekonstrukci místní infrastruktury, na podporu malého a středního podnikání a dále na humanitární pomoc. Dále vláda, jak již jsem řekl, schválila půjčku od Evropské investiční banky ve výši 6 mld. Kč. Z této sumy bude 5 mld. použito na obnovu infrastruktury železnic, silnic a vodních cest a 1 mld. má být směrována do obcí, zejména na opravy čističek odpadních vod, kanalizace a retenčních nádrží. Půjčka byla poskytnuta na 20 let s pětiletým odkladem splácení.

Závěrem tedy chci uvést, že vláda si je dobře vědoma strastí, které postihly naše občany v zatopených oblastech, a dělá maximum pro to, aby jejich situaci usnadnila.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi. Hodlá pan poslanec Zajíc vystoupit? Není tomu tak, takže prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Nývltová. Jako další by měla vystoupit paní poslankyně Čelišová.

 

Poslankyně Radomíra Nývltová: Pane premiére, obracím se na vás ve věci vstupu ČR do NATO. Obracím se na vás jako na nového premiéra české vlády při těchto vašich prvních interpelacích právě v této tak závažné věci. Již na této schůzi se hlasovalo o přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci a stále nebyli poslanci ani občané seriózně informováni o tom, co vlastně bude vstup ČR do NATO pro nás znamenat. Neustále probíhá mediální kampaň, placená z prostředků Ministerstva obrany, tedy z prostředků nás všech daňových poplatníků, která ani přes svůj obsah a zapojení umělců a prominentů, kteří za peníze udělají cokoliv, není schopna podat seriózní informace a spíše připomíná agitku z doby minulé totality.

Odpovězte mi, prosím, na několik otázek. Kolik nás stála kampaň, placená z rozpočtu Ministerstva obrany? Kolik bude vstup do NATO stát daňového poplatníka? Mám na mysli mimo jiné přezbrojení armády a všechny náklady se vstupem související. Proti komu konkrétně nás má aliance chránit a jaký přínos vstup do NATO přinese České republice? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Nývltové a prosím, aby se slova ujal opět pan předseda vlády Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážené dámy, vážení pánové, jsem trochu překvapen touto interpelací, protože před necelými pěti hodinami skončila 20hodinová rozprava v Poslanecké sněmovně k otázce vstupu ČR do NATO v prvním čtení. Já sám jsem zde byl přítomen do dvou hodin dnes do rána a debata pokračovala potom od 9 hodin do téměř 12 hodin, čili 20 hodin. Takže nevím, jestli paní poslankyně se nezúčastnila této debaty, a nemá tedy odpovědi na otázky, jestli byla doma nebo jestli prostě si vzala trošičku volno. Ale myslím si, že odpovědi na tyto otázky tady byly zcela jasně dány. Já je pochopitelně můžu opakovat, můžu obšírně hovořit na toto téma několik hodin, chcete-li. Ale myslím si, že by to bylo nefér vůči ostatním poslancům, kteří zde byli přítomni a diskusi podrobně sledovali.

Na vaši otázku, kolik stojí kampaň - já nevím, zda jsou vynakládány prostředky z resortu Ministerstva obrany. Je možno toto zjistit, čili nemohu vám odpovědět, kolik stojí kampaň.

Kolik bude stát přezbrojení české armády - chci říci, že vláda bude teprve projednávat a připravuje se program výstavby, nebo jak bych to nazval, resortu obrany do r. 2003 s výhledem do r. 2008. Přitom posoudíme, jaká suma bude potřebná na přezbrojení armády. Zatím mohu říci, že rozhodnutí o tom, kolik to bude stát, je v rukou této Poslanecké sněmovny, která schvaluje každý rok státní rozpočet. Čili je to v rukou vás, poslanců, nikoliv autonomní rozhodnutí kterékoliv vlády. Vláda zatím pouze má úmysl zvyšovat každý rok do r. 2000 rozpočet obrany o 0,1 % hrubého domácího produktu, tak aby v r. 2000 dosáhl rozpočet armády nebo Ministerstva obrany sumy - poměru 2 % z celkového hrubého domácího produktu.

Proti komu nás má armáda bránit - vstup do NATO je součástí bezpečnostní architektury v Evropě. Nejde jenom o vstup ČR, jde i o vstup Maďarska, Polské republiky a v kontextu našeho vstupu do Evropské unie, v kontextu existence Západoevropské unie, jsou tady instituce, které tvoří určitou architekturu, do které my se chceme zapojit. Je to tedy takto - jde o zapojení se do systému kolektivní obrany, protože myslíme na budoucnost, myslíme na naše děti a máme svoje historické zkušenosti a víme, že sami se dnes ubránit nejsme schopni v případě vnějšího napadení. Proto hledáme zabezpečení a domníváme se, že vstup do Severoatlantické aliance je v tomto směru naší dobrou zárukou bezpečnosti do budoucnosti.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi Josefu Tošovskému. A protože vím, že pan poslanec Josef Krejsa by nebyl rád pozitivně diskriminován, tak ho musím upozornit, že používání mobilu ve sněmovně je usnesením tohoto ctihodného orgánu zapovězeno. Děkuji za pochopení. Nyní dávám slovo paní poslankyni Nývltové k její replice na vystoupení pana Josefa Tošovského.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP