Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Sládek)

Dámy a pánové, žádné takovéto porovnání provedeno nebylo, proto mi dovolte jenom velmi stručnou zmínku na toto téma.

Náklady - položka, která jistě každého bankéře, finančníka, podnikatele zajímá na prvním místě. Kolik bude stát skutečně vstup do Severoatlantické aliance? Bude to jenom příspěvek na fungování štábu v Bruselu, který je odhadován na 600 milionů korun? Bude to jenom přezbrojení těžké pozemní techniky odhadované na miliardy, bude to jenom přezbrojení vzdušné obrany, odhadované na desítky miliard? Bude to jenom kompatibilita spojová, jejíž náklady se nedají pořádně dnes ani odhadnout? Budou to jenom náklady na vybavení armády, předpisy vojsk Severoatlantické aliance a přechod na tyto předpisy, což jsou opět položky velmi těžko vyčíslitelné? Jaké náklady materiální budeme muset obětovat? Jaké lidské náklady? Jakou část naší republiky například jenom v pozemcích zabere případné umístění jaderných raket nebo vojsk Severoatlantické aliance? Nebudeme muset opět obětovat národní parky, chráněná krajinná území, zničit si nejkrásnější kouty naší země jenom proto, abychom dosadili vojska Severoatlantické aliance na strategicky nejdůležitější body naší země? Nebudeme muset obětovat opět Šumavu, Vysočinu? Nebudeme muset dělat široké silnice v chráněných krajinných oblastech a likvidovat flóru a faunu jenom proto, že z hlediska plánování v Bruselu to bude právě pro Brusel nejvýhodnější?

Kdo vyčíslil tyto náklady a tyto ztráty? Zabýval se vůbec někdo tím, že členská země Severoatlantické aliance je povinna si nechat na svém území rozmístit jaderné rakety, kam přijdou tyto rakety? Zabýval se vůbec někdo tím, že členská země Severoatlantické aliance je povinna si nechat na svém území rozmístit vojska Severoatlantické aliance, jednotky? Zabýval se někdo tím, kam budou tyto jednotky umístěny? Dámy a pánové, už máme tolik oblastí zničených po dočasném pobytu sovětských vojsk a kontaminovaných natolik, že to už ohrožuje přírodní zdroje, že to ohrožuje českou pánev a její budoucnost, a teď si tu máme nechat rozmístit další jednotky? Přijdou vojska Severoatlantické aliance do Milovic? Budou umístěna tamtéž, co tzv. Rudá nebo Sovětská armáda, aby když nic jiného, tak aby alespoň neničila území naší republiky? Jak to, že se o těchto otázkách nikdo nedokázal zmínit?

Nehovoří se o snad největší ztrátě, protože my, náš národ, naše země, jsme si zvykli už na ledasjaké - materiální, finanční, lidské ztráty. Nehovoří se především o ztrátě suverenity přenesením rozhodovacích pravomocí na Brusel, takže my zde budeme žít, pracovat, platit daně a z Bruselu nám budou chodit pokyny, co máme dělat, jak se máme chovat. Budou nám chodit přípisy ne nepodobné pokynům, které chodily ze zámku. Hovořil jsem zde již o tom, jak tíživá je situace obyvatel v podzámčí, kteří nevědí, kdo vládne, jak vládne, co pořádně chce, ale musí pod vysokými tresty plnit jeho pokyny. Vždyť to je popření všech principů, za které bojovaly celé generace občanů. Bez zdanění by nemělo být zastoupení. Bez zdanění by neměl nikdo ani rozhodovat o tom, jak se s penězi z našich daní bude nakládat, a o tom, co my budeme nebo nebudeme dělat. My budeme platit daně, budeme živit bruselskou centrálu, a ta bude rozhodovat o našem životě.

Naproti tomu jaký zisk bude ze vstupu do Severoatlantické aliance? Proč si nás vůbec Severoatlantická aliance pořizuje? Vždyť není to tak za každou cenu nutné, jak je vidět na příkladu Slovenska, které je vyloženě vklíněno mezi Polskou republiku, Českou republiku a Maďarskou republiku, a vůbec Severoatlantické alianci tento klín nevadí. Nepořizuje si nás Severoatlantická aliance jenom proto, aby se železná opona přesunula z německých hranic o pár set kilometrů dál? Nevytváříme jenom nové nárazníkové pásmo pro budoucího hegemona Severoatlantické aliance nebo Evropské unie? Nepořizuje si nás Brusel - i tak ovládaný Německem - jenom proto, abychom umožnili Německu naplnit jeho odedávné cíle?

Dámy a pánové, nikdo ani ze zde hovořících, ani z vlády, ani nikdo z těch, kdo dělají velmi rozsáhlou kampaň ve sdělovacích prostředcích, neřekl nic o tom, jaký konkrétní zisk budeme mít ze vstupu do Severoatlantické aliance. Proti komu nás bude aliance bránit? Konkrétně ať někdo z vlády řekne, zda to bude proti Číňanům, zda to bude proti Arabům, zda to bude proti hladovým Somálcům, nebo proti Vikingům, nebo proti tajícím ledům na severním nebo jižním pólu, nebo proti komu nás vlastně aliance bude chránit? Jak to, že se o tom vůbec nehovořilo?

Jednou větou se předseda vlády zmínil o tom, že budeme mít přístup k jakýmsi technologiím. Je to natolik tajné, že my nemůžeme vědět, k jakým technologiím budeme mít přístup a jak tyto technologie obohatí nejenom vojenský, ale i civilní sektor České republiky? V době, kdy probíhá velmi tvrdá, neúprosná a nekompromisní hospodářská soutěž, v té době, kdy často se schyluje k obchodním válkám mezi Spojenými státy - Čínou, Spojenými státy - Evropou atd., tak v této době nám kterýkoliv jiný stát velmi rád, v uvozovkách, předá svoje nejnovější poznatky vědy a techniky jenom proto, že jsme členský stát Severoatlantické aliance, a pomůže nám, abychom mohli konkurovat jeho výrobkům na světových trzích? V době, kdy narůstá i průmyslová špionáž právě pro konkurenční boj. Kdy se používají nekalé praktiky včetně podplácení i na mezinárodní scéně. Tak v té době nám kdokoliv jenom z čistého srdce a v zájmu spolupráce Severoatlantické aliance předá jistě špičkové poznatky, abychom my je mohli v našem průmyslu použít v konkurenčním světovém boji?

Pokud vláda si myslí toto, tak pochybuji, že tato vláda má vůbec právo se vládou nazývat a řídit byť malou a zaostalou a zchátralou Českou republiku.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP