Úterý 10. února 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

10. února 1998 ve 14.01 hodin

 

Přítomno: 193 poslanců

 

 

(Schůze opět zahájena ve 14.01 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa, zaregistrovali se svými hlasovacími kartami, alespoň trochu se zklidnili, tak abychom mohli zahájit naše jednání.

Dovolte mi, abych na začátku vám oznámil, že pan kolega Čevela má náhradní kartu č. 7, paní poslankyně Orgoníková náhradní kartu č. 9.

Dále mi dovolte, abych vám sdělil, že z dnešního jednání jsou omluveni pan poslanec Maňásek, Schling, Václav Svoboda na část schůze, z vlády se omlouvá pan ministr Šedivý, který jedná v Senátu Spojených států.

Dámy a pánové, prosím, abyste se utišili, zaujali svá místa, tak abychom mohli dát slovo předsedům jednotlivých klubů, kteří se přihlásili v pořadí pan kolega Janeček, pan poslanec Václav Exner se sdělením klubu, pan poslanec Vlastimil Tlustý jako předseda klubu.

Dámy a pánové, prosím o klid. Pan kolega Janeček má slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych položit předsedovi naší sněmovny dvě otázky.

Tou první je, zdali pokládá za přípustné, aby v souvislosti s projednáváním jakéhokoli zákona byla ve foyeru této sněmovny pořádána výstava reprezentující názor jedné lobbistické skupiny.

Za druhé se chci zeptat, zdali tato výstava byla zorganizována na popud paní místopředsedkyně Buzkové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Janečkovi. Věřím, že pan kolega Exner i Tlustý pochopí, že další osoby, které mají právo přednostně vystoupit, zareagují na položené otázky. Slova se ujme pan předseda sněmovny.

Dámy a pánové, prosím o klid. Pan předseda sněmovny má slovo, připraví se kolegyně Buzková.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, chtěl bych odpovědět panu předsedovi Janečkovi.

Přiznávám se, že nesleduji výstavy, které jsou ve foyeru sněmovny, možná proto, že na jejich sledování nejsem kulturně dostatečně vzdělán a ani na to nemám čas. Nicméně místo toho, aby tuto otázku projednávalo plénum sněmovny, je možné nastolit ji kdykoli na politickém grémiu, které se konalo dnes dopoledne, nebo na poradě s místopředsedy, kde má strana pana poslance Janečka svého zástupce. Konstatuji, že ani na poradě s místopředsedy, ani na grémiu tato otázka nebyla vznesena, a tato fóra pokládám za daleko vhodnější než dvousetčlenné plénum této sněmovny. Prosím, učiňte tak. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Hovoří kolegyně Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi jen velmi krátké konstatování.

Na moji adresu přišla žádost skupiny studentů a absolventů Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kterou případným zájemcům mohu kdykoli ukázat, která projevila zájem vyjádřit svůj umělecký názor k této složité problematice. Vzhledem k tomu, že takovýto zájem chápu jako otázku svobodného vyjádření názoru, postoupila jsem tuto žádost kancléřovi Poslanecké sněmovny s tím, že jsem jej požádala, aby, pokud to bude možné, tuto výstavu realizoval.

Pokud jsou zde jakékoli vážné výhrady k celé této záležitosti, chci pouze upozornit, že kancléř parlamentu jednal na moji žádost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O slovo se dále přihlásil kolega Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chci jenom v krátkosti reagovat na to, co zaznělo z úst předsedy Poslanecké sněmovny, který samozřejmě stejně tak jako většina z nás nemá šanci sledovat úroveň jednotlivých kulturních představení zde ve foyeru. Nicméně jsem hluboce přesvědčen, že zde v tomto případě se nejedná o prezentaci umělecké tvorby studentů grafické školy nebo akademie nebo konzervatoře či jakékoli jiné umělecké školy, ale jedná se o prezentaci naprosto jednostranného názoru na věc, která v této sněmovně aktuálně je projednávána. A proti tomu směřuje můj protest a k tomu směřovaly také otázky, které vzešly z našeho klubu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dále se o slovo přihlásil kolega Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal, abyste souhlasili s tím, že problematikou výstav se bude zabývat stálá komise pro práci kanceláře, a slibuji vám, že na její jednání tento problém zařadím. Děkuji za pochopení. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O slovo je dále přihlášen pan poslanec Exner, poté pan poslanec Tlustý, dále se hlásí předseda výboru pan Holáň. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Jménem klubu Komunistické strany Čech a Moravy pokládáme za naléhavé, aby byl zařazen do programu této schůze Poslanecké sněmovny nový bod s názvem "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k současné situaci v Iráku v souvislosti s činností kontrolní komise OSN (UNSCOM)".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP