Pátek 6. února 1998

(pokračuje Filip)

I z toho pohledu jsme měli funkci koordinátora posuzovat. Ale je to věcí pana ministra. V tuto chvíli končím svůj osobní názor na jmenování koordinátora. Myslím si, že to je věcí hlubší diskuse, např. po jmenování všech členů Koordinační rady česko-německého diskusního fóra.

Pokud jde o třetí bod našeho složení, jsem přesvědčen, že existují i jiní představitelé Němců v Čechách, než je pan Walter Piverka. Je zde řada velice schopných lidí, kteří jsou přístupni diskusi a jsou otevření vůči občanské veřejnosti svými názory. V tomto ohledu mi dovolte vyjádřit další názor. Myslím, že jmenováním pana Waltera Piverky do Koordinační rady česko-německého diskusního fóra jsme se dopustili hrubé chyby ze strany české strany. My jsme přece měli využít právě českých názorů. Proto parita složení - česká a německá strana po dvaceti lidech - nás měla vést k tomu, že měla být přímá převaha českého živlu na naší straně. Tím nevylučuji, aby tam byl zástupce některých organizací, které vedou přímou komunikaci s Němci v Čechách nebo přímou komunikaci přes hranice.

Zároveň řeknu můj názor, který se opírá o jednu zkušenost. Už mnohokrát jsem se setkal při cestách jihočeským pohraničím s tím, že se nedostatečně doceňuje úloha postavení těch, kteří po roce 1938 byli násilím vystěhováni z českého pohraničí. Nyní mi dovolte říci někdy až tvrdé osobní zkušenosti z oblasti Vyššího Brodu, Kaplicka, Prachatic, Vimperka a dalších míst, včetně např. Nové Bystřice, kde bych pravděpodobně našel dostatečně vhodné kandidáty na to, aby se mohli do takové diskuse zapojit nebo aby mohli navrhnout svého zástupce, který by byl schopen tuto skutečnost, která je pravděpodobně jedním střetovým bodem zájmů ve věci česko-německého dialogu, který se týká tzv. Sudet - abych se vyjádřil podle zkráceného zaužívaného termínu - zvládnout. Proto si myslím, že k takovému jmenování příliš nedošlo.

Chtěl bych říci, že mi tam úplně chybí zástupce např. Antify. Nyní bych mohl jmenovat jako příklad vhodného jazykově vybaveného a jistě i historicky zkušeného člověka pana spisovatele Jaroslava Matějku. Mohl bych to udělat, nečiním to jako žádný personální návrh pro pana ministra, ale mohl bych to udělat. Mohl bych to s panem Jaroslavem Matějkou projednat a zeptat se ho, jestli by byl ochoten. Jistě by to bylo zajímavé téma. Ale to nepatří do této diskuse, dal jsem to jako příklad právě proto, že se mi jeví ono dnes devatenáctičlenné složení jako nepřiměřené. Pan ministr pravděpodobně nezvážil všechny věci, které bylo potřeba zvážit.

Osobně nenamítám nic proti jiným zástupcům, ať už jde o katolické a evangelické církve, zástupce židovských obcí, ať už jde o zástupce historiků nebo Romů nebo zástupce politologické obce. Jenom mi vadí, že za politology je tam jmenován člověk, který - myslím si - se dívá na české problémy zvnějšku. Znovu podotýkám, že pohled musí být zvenku - pro jmenování takového člověka, který by se měl vyjadřovat k interní záležitosti česko-německých vztahů.

Z tohoto důvodu mi dovolte, abych po tom, co předcházelo této diskusi, doplnil návrh na usnesení, které zde předložil pan kolega Sládek.

Za prvé by bylo vhodné, aby se Poslanecká sněmovna zamyslela a usnesením požádala vládu České republiky, aby vznesla u vlády Spolkové republiky Německo protest proti jmenování Franze Neubauera členem Koordinační rady diskusního fóra České republiky a Spolkové republiky Německo a současně vyzvala vládu Spolkové republiky Německo, aby do takovýchto ani obdobných orgánů nejmenovala nejen Franze Neubauera, ale ani obdobné činitele sudetoněmeckého landsmanšaftu a podobných sdružení. To je totiž přímo obsahem duchu deklarace. Odvolávám se na ni, přestože s ní nesouhlasím.

Za druhé jsem přesvědčen, že by Poslanecká sněmovna měla vyzvat Spolkový sněm, aby požádal vládu Spolkové republiky Německo o odvolání Franze Neubauera z Koordinační rady diskusního fóra České republiky a Spolkové republiky Německo, a současně vyzvala Spolkový sněm, aby neprodleně zahájil s příslušnými orgány Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jednání o revizi Česko-německé deklarace. Připomínám to proto, že na této půdě padla z úst bývalého ministra Zieleniece slova, která říkala, že to je právě parlamentní deklarace. Pokud to měla být parlamentní deklarace, tak parlament by se měl také podle toho aktivně chovat v tomto vztahu.

Zároveň jsem přesvědčen - a jako bod třetí předkládám návrh, aby Poslanecká sněmovna požádala vládu České republiky, aby přerušila jednání s vládou Spolkové republiky Německo do doby, než vláda SRN změní své rozhodnutí o jmenování Franze Neubauera členem Koordinační rady diskusního fóra Česká republika - Spolková republika Německo.

Ke své lítosti musím dát na zvážení Poslanecké sněmovně...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče. Promiňte a dovolte mi, abych vás přerušil. Žádám poslance Zaorálka, aby si uvědomil, že povinností zpravodaje je sedět tady a registrovat návrhy, které jsou na usnesení předloženy v diskusi. Prosím každého, kdo vidí poslance Zaorálka, aby ho přivlekl do zasedací síně. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Nejsem přesvědčen o tom, že by bylo potřeba ho přivléct. Já mu to samozřejmě písemně odevzdám. Jsem si vědom, jaký je jednací řád této sněmovny, a chci solidním způsobem splnit své povinnosti vystupujícího vůči zpravodaji.

Znovu tedy podotýkám a uvádím čtvrtý bod návrhu na usnesení. Říkám, že ho uvádím s lítosti - aby Poslanecká sněmovna Parlamentu požádala předsedu vlády, aby v souladu s článkem 68 odst. 4 Ústavy České republiky neprodleně předložil prezidentu republiky návrh na odvolání pana Jaroslava Šedivého z funkce ministra zahraničních věcí České republiky.

Znovu říkám, že se mi to nepříliš snadno navrhuje, ale výsledek jednání a zejména projev pana ministra ráno v této sněmovně mě nepřesvědčil o tom, že zvážil všechny souvislosti, které se týkají právě Česko-německé deklarace a českých národních zájmů, které jsou jí dotčeny. Myslím si, že i on sám by z toho měl vyvodit důsledky. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Prosím, abyste jako obvykle návrhy svých usnesení v písemné formě předal zpravodaji.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Loukotovi, připraví se pan poslanec Ullmann. Protože se mne mnozí kolegové ptají, kolik mám ještě přihlášek, sděluji vám, že v této chvíli čtyři, včetně kolegy Loukoty.

 

Poslanec Milan Loukota: Pane předsedo, dámy a pánové, koncem minulého týdne německá vláda znovu potvrdila své odmítavé stanovisko k dekretům prezidenta Beneše, které se staly základem právního řádu v poválečném Československu. Vyplývá to z odpovědi ministerstva zahraničí Spolkové republiky Německo na interpelaci poslance CDU Hüttnera, která byla zveřejněna v nejnovějším věstníku Bundestagu.

Z této odpovědi cituji: Spolková vláda vždy odsuzovala vyvlastnění německého majetku bez náhrady jako odporující mezinárodnímu právu, avšak československá, resp. česká vláda nebyla a není ochotna dekrety zrušit. Konec citátu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP