Čtvrtek 5. února 1998

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pokusil bych se odpovědět krátce na dotaz pana poslance, týkající se financování politických stran.

Na úvod musím říci, nebo trochu upřesnit, jaká je zodpovědnost Ministerstva financí, pokud jde o příspěvky politickým stranám. Politické strany - pro připomenutí zopakuji -dostávají na základě počtu hlasů ve volbách a na základě počtu mandátů určitý příspěvek, který se vyplácí dvakrát ročně, vyplácí se ve dvou splátkách na žádost této politické strany se zpětnou platností. Nicméně Ministerstvo financí je v této oblasti podle současného zákonodárství spíše jistým místem, které zúčtovává nárok politické strany, nikoli tím, které posuzuje oprávněnost toho, zda politická strana tento příspěvek dostat může, či nikoli. Tím místem, které toto posuzování dělá, je Poslanecká sněmovna, kde podle současných předpisů podmínkou pro vyplacení státního příspěvku na činnost je vlastně předložení úplné a pravdivé výroční finanční zprávy tou kterou politickou stranou či hnutím Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR do 1. dubna, ale Ministerstvo financí pouze už vyplácení dělá na základě toho, jestli Poslanecká sněmovna nebo příslušný výbor konstatuje, že s touto zprávou souhlasí nebo ji bere na vědomí. Čili i kdyby na Ministerstvu financí už vzniklo jakési podezření, že zpráva není pravdivá, že třeba je sice účetně odpovídající, ale že je podezření, že v nějakém bodě není pravdivá, tak Ministerstvo financí není tím místem, které může změnit pokyn k vyplácení dávky, protože tím je povinováno skutečností, že rozhodnutí nebo zprávu vzal na vědomí parlament, resp. příslušný výbor Poslanecké sněmovny a později Poslanecká sněmovna.

Čili tolik jenom k mechanismu. Toto se pak samozřejmě týká jak ODS, tak ODA, které jste konkrétně jmenoval, a jakékoli další strany, okolo které by se objevily nějaké ať už veřejné, nebo nějak úřední cestou předané pochybnosti.

Pokud jde o váš dotaz, který se týká otázky nějakých případných změn v pravidlech pro financování politických stran, vláda se zavázala k tomu, že určité změny připraví, a Ministerstvo vnitra v současné době připravuje věcný záměr zákona, který by nově pojal financování politických stran.

Za sebe a za svou politickou stranu - za Unii svobody - mohu říci, že se rozhodně nebudeme bránit omezení výdajů na volební kampaň, pokud k tomu bude širší podpora.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a táži se pana poslance Exnera, zda si přeje přednést doplňující otázku. Je tomu tak, má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, přivítal bych, kdybyste přece jenom mohl konkretizovat to, co Ministerstvo financí nepochybně udělat v těchto oblastech může. Obecně má hájit přirozeně zájmy státu, a protože dochází veřejně k diskusi, která je i potvrzována samotnými stranami a také některými dalšími orgány, o tom, že jsou problémy v určitých stranách, bylo by zajisté správné, abyste řekl, jestli například zájmy státu a dodržování právních předpisů v této oblasti nějak konkrétně chce Ministerstvo financí hájit a podporovat.

Připomenu vám spor s vaším předchůdcem, místopředsedou vlády a ministrem financí Kočárníkem, o vznik neoprávněného nebo bezdůvodného obohacení, který nakonec, myslím si, v současné době už není sporem, ale spor o to, zda ho má stát, tj. některý z úřadů, které vy řídíte buď přímo, nebo metodicky, vymáhat v souladu s občanským zákonem, § 456.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má ministr financí pan Ivan Pilip.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Mohu ujistit pana poslance, že je jak mým osobním zájmem, tak i zájmem Ministerstva financí, aby hájilo zájmy státu a aby zabránilo všude, kde to je možné, nějakému případnému neoprávněnému obohacení se, ať už instituce, jakou je politická strana, nebo jakéhokoli jednotlivce. To bezesporu naším cílem je, v tom se snažíme konat. Zároveň ale platí, že veškeré kroky ministerstva musí být dány tím, co mu umožňuje zákon, a rámec v dané chvíli platného zákona prostě možné překračovat není. Kdybychom zjistili v některé z konkrétních záležitostí překročení zákona nyní platného, tak samozřejmě tam, kde by pro to byly dostatečné důkazy a bylo by tedy možné jednat, poukázat na nějaký neoprávněný prospěch nebo na porušení zákonů, tak bychom tak samozřejmě konali. V současné chvíli ovšem žádné obdobné poznatky, které by v souladu s nyní platným zákonodárstvím existovaly nemáme. Pokud budeme na takové upozorněni, budeme jednat, bude-li to v souladu se zákonem.

Pokud jde o výhledy do budoucna, Poslanecká sněmovna bude informována o principech zvažovaných pro novelu zákona o financování politických stran nebo o politických stranách obecně ve chvíli, kdy bude vládou dokončena a předložena, a věřím, že to bude ještě v tomto volebním období.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a nyní zvu

k mikrofonu pana poslance Pavla Maixnera, který byl vylosován jako třetí, aby přednesl interpelaci ve věci prodeje akcií a.s. karlovarská Becherovka na ministra zemědělství pana Josefa Luxe.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře. Privatizační změny v našem státě, které proběhly za posledních pět let, měly přinést nové tržní prostředí, nové technologie, nové výroby a hlavně nové majitele, kteří tento majetek chtěli, měli chránit a zvelebovat.

Tato představa a tento předpoklad nevyšel, byl zpochybněn nejen desítkami privatizačních podvodů, ale i propojením politiků a politických stran bývalé vládní koalice do většiny těchto skandálů. Přitom podíl zodpovědnosti nenese jen ODS, ODA, ale i vaše KDU-ČSL a dnes pod novým štítem a s novou nálepkou i Unie svobody, která parazituje v Poslanecké sněmovně i přesto, že ji nikdo nevolil.

Již na samotném začátku bylo slyšet, a to nejen prostřednictvím vás, ale i jiných ministrů, že tzv. české stříbro náš stát nikdy nepustí, bude ho chránit a zvelebovat. Ale ani to jste nedodrželi. Prodali jste jak Škodovku, Crystalex, tak i akciovou společnost Jan Becher Karlovy Vary a desítky dalších podniků.

Vážený pane ministře, v kauze karlovarské Becherovky podle nových informací a podle rozhodnutí nezávislého soudu ze dne 24.11.1997 byla potvrzena rozsudkem práva rodině Hofmannových na vlastnictví etikety, lahve a receptury. Není tedy pravdou, že byly dořešeny všechny podmínky pro privatizaci karlovarské Becherovky a následný prodej 80 % akcií firmě Value Bill. Přímo neuvěřitelné mi připadá, že firma, která vyhrála výběrové řízení, dnes neexistuje a její následovník, francouzská firma Salbe bývalého Havlova poradce Schwarzenberga, podepsala smlouvu s Fondem národního majetku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, čas vypršel.

 

Poslanec Pavel Maixner: Dám jenom dvě otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, velmi rychle.

 

Poslanec Pavel Maixner: Byla tato smlouva stejná a za stejných podmínek jako s firmou Value Bill? A jestli je pravdou to, že firma Salbe dostala na koupi daných akcií úvěr od našich bank.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP