Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Kühnl)

Projednávání prokázalo, že realizací této investice jednoznačně nedojde k porušení žádných závazných předpisů z oblasti životního prostředí. Konečný protokol o jednání byl vydán odborem životního prostředí Okresního úřadu Kladno v termínu 9.1.1998. Následně bylo obnoveno územní řízení a dne 23. ledna 1998 bylo vydáno územní rozhodnutí.

CzechInvest, agentura na podporu investic, současně projednal postoj občanů osobně se starostou obce Velké Přítočno. Výsledek tohoto jednání lze shrnout do řady bodů. Za prvé, odpor občanů obce Velké Přítočno způsobila zjevně nedostatečná informovanost o technologii výroby firmy Showa Aluminium, což bylo patrné z uvádění mnohdy naprosto zavádějících informací v obsahu stížností, např. prezentace projektu pod označením hliníkárna.

Za druhé, území průmyslové zóny města, registrované dnes v katastru Kladna, patřilo původně obci Velké Přítočno, která zde chtěla realizovat částečně bytovou výstavbu. Výsledkem vleklého sporu o území, který byl nezávislým soudem rozhodnut ve prospěch Kladna, je potom odpor občanů pravděpodobně ke všem výrobním aktivitám, které v budoucnu potenciálně zajistí daňový příjem městu Kladno. Starosta obce Velké Přítočno proto žádá minimálně finanční kompenzaci - aniž by samozřejmě bylo přesně stanoveno, co si pod tím představuje - města Kladna, která ovšem vzhledem k finanční situaci města je upřímně řečeno nereálná.

Ve věci případných kompenzací pro obec Velké Přítočno a zároveň s ohledem na posouzení stávajícího stavu životního prostředí obce byla potom po intenzivních jednáních vedených mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem zabezpečena následující opatření:

Okamžité zajištění finančních prostředků na pořízení územně plánovací dokumentace obce Velké Přítočno z prostředků okresního úřadu, a to tak, aby územní plán sloužil k urychlení přípravy výstavby objízdné komunikace obce pod č. II/101. Dále byl zajištěn příslib Ministerstva dopravy a spojů na přidělení finančních prostředků ze státního rozpočtu na realizaci této objízdné komunikace v plánovaném termínu. Je třeba říci, že nové dopravní řešení odkloní stávající dopravu, která v současné době velmi výrazně negativně ovlivňuje životní prostředí v obci Velké Přítočno.

Dále je zajištěno prodloužení přípojky plynu z hranice pozemku výrobního areálu Showy na hranici katastru obce Velké Přítočno, a to financované v rámci projektu infrastruktury, který celý financuje město Kladno. Toto řešení přispěje k plynofikaci obce a k postupnému nahrazení lokálního topení na tuhá paliva ekologicky přijatelnějším způsobem vytápění, tj. plynem. Konečně bylo rozhodnuto o pořízení dělicího pásu zeleně mezi obcí Velké Přítočno a nově budovanou průmyslovou zónou, a to na náklady města Kladna.

Ve snaze uspokojit ve skutečně maximálně možné míře požadavky občanů Velkého Přítočna se současně projednává i zabezpečení městské hromadné dopravy Kladna na hranici nové průmyslové zóny a katastru obce Velké Přítočno, a to s finanční pomocí Okresního úřadu Kladno.

Závěrem lze shrnout, že stavební úřad Kladno postupoval a postupuje při povolovacím řízení stavby v souladu s platnou legislativou, že projekt Showa Aluminium vyhovuje požadavkům na ochranu životního prostředí ve smyslu platné legislativy České republiky. Tato skutečnost byla prověřena nejen projektem zpracovaným v souladu s ustanovením zákona 244/92 Sb., ale zároveň i s posudkem nezávislého experta k předloženým námitkám veřejnosti a jeho veřejným projednáním.

Závěrem je, že přijatá opatření podle názoru všech odborníků ve svém důsledku přispějí ke zlepšení stavu životního prostředí obce, která se cítí ohrožena rozvojem nové průmyslové zóny Kladna. Konečně projekt Showa Aluminium je z hlediska zaměstnanosti i exportního potenciálu jednou z nejvýznamnějších investičních akcí zahájených v roce 1997 v oblasti průmyslové výroby.

Skutečným problémem realizace projektu v dotčeném území je v současnosti zajištění finančních prostředků pro město Kladno na výstavbu infrastruktury nově založené průmyslové zóny města. Tyto prostředky byly původně přislíbeny Ministerstvem průmyslu a obchodu ještě za mého předchůdce pana ministra Dlouhého jako vhodná forma podpory státu při řešení tíživé situace v zaměstnanosti Kladenska.

V současné době, jak jsem již řekl, probíhají mezi mým ministerstvem, Ministerstvem pro místní rozvoj, CzechInvestem a dalšími zúčastněnými intenzivní jednání o tom, kde a za jakých podmínek najít 23 mil. Kč. Já vám mohu za svou osobu říci, že učiním všechno pro to, aby se tyto peníze našly a aby byly městu Kladnu poskytnuty. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Karlu Kühnlovi a ptám se paní poslankyně Škorpilové, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak. Upozorňuji na časový limit jedné minuty.

 

Poslankyně Hana Škorpilová: Chtěla bych říci, že pochopitelně odpověď pana ministra budu tlumočit členům občanského petičního výboru, a chtěla bych zdůraznit, že nespokojenost občanů Velkého Přítočna i nadále po včerejším zasedání stále trvá. Je pokládána otázka, zda tento projekt, který i pan ministr, jak přiznal, vyžádá velkého úsilí, velkých přestaveb, je skutečně úměrný se svými 250 pracovními místy tomu všemu, co se tam bude dít.

Je ještě jedna otázka, kterou bych chtěla položit, proč se na dobré bonitě půdy, která ve Velkém Přítočnu je, začíná taková stavba, když průmyslová zóna v Kladně, která existuje, zeje prázdnotou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan ministr nechce reagovat. Udílím tedy slovo panu poslanci Exnerovi, který byl vylosován jako druhý, aby podal interpelaci ve věci aktuálního přístupu Ministerstva financí k problematice financování politických stran, a to na ministra financí pana Ivana Pilipa.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře financí, problematika financování politických stran je bezesporu jedním z center zájmu veřejnosti a sdělovacích prostředků v současných aktuálních problémech české politické scény. V této souvislosti bych se vás chtěl zeptat na váš názor jako ministra, který je zodpovědný -aspoň doufám - ve spolupráci s Ministerstvem vnitra také částečně za tuto oblast, na jeho názory.

Jde mi o to, jak se stavíte k aktuálním problémům financování Občanské demokratické strany, kde jste samozřejmě také osobně zaangažován a kvůli problému v této oblasti jste vlastně také osobně přispěl k výraznému oslabení této strany. Jak se případně stavíte k veřejně diskutovaným problémům Občanské demokratické aliance v této věci? Chtěl bych vědět, jestli v souvislosti s neblahým stavem pravidel financování politických stran se připravují nějaké změny odvozené právě z tohoto stavu. Myslím, že je potřeba diskutovat o tom, zda by případně neodstranilo velkou část problémů, kdyby např. byla zakázána podpora stran zahraničními subjekty, jak tomu je v řadě zemí, nebo podpora právnickými osobami, zvláště právnickými osobami, ve kterých má jakoukoli účast stát. Samozřejmě počítáte také s případným omezením výdajů na volební výdaje, které v současné době jsou hlavními výdaji politických stran.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udílím slovo k odpovědi ministru financí panu Ivanu Pilipovi.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP