Čtvrtek 5. února 1998

(Schůze pokračuje v 16.00 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dalším bodem podle našeho pořadu jsou

 

98.
Ústní interpelace poslanců na předsedu vlády a ostatní členy vlády

 

Po zahájení 20. schůze Poslanecké sněmovny jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a klást ústní interpelace nejprve předsedovi vlády ČR panu Josefu Tošovskému či vládě ČR, a to v čase od 16 do 17 hodin, poté ostatním členům vlády ČR.

Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly v úterý rozdány do lavic.

Nyní dávám slovo panu poslanci Oldřichu Vrchovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády Josefa Tošovského. Připraví se pan poslanec Jindřich Nehera.

 

Poslanec Oldřich Vrcha: Pane premiére, programové prohlášení vaší vlády je nejen stručné a nic neříkající občanům. Takové prohlášení je snad horší než programové prohlášení vlády premiéra Václava Klause. Ještě jste neměl sestavenu vládu, a už došlo k deregulaci cen. Další deregulaci připravujete v polovině letošního roku, a tím i další zhoršování životní úrovně a sociálních podmínek našich občanů.

Jako guvernér ČNB jste doslova přivedl ke krachu banky a hodnotu naší koruny vůbec. V letech 1994 a 1995 jste sklízel medaile asi za finanční machinace naší měny v zahraničí, které jsou výhodné pro německé přívržence Václava Havla na úkor občanů naší republiky. Za odměnu vás Václav Havel jmenoval premiérem.

Programové prohlášení vaší vlády se zakládá na principech prohlášení zkrachovalých ministrů předchozí vlády jako Ivana Pilipa, Miloslava Výborného, Jiřího Skalického, Vlasty Parkanové a zejména pak bývalého vicepremiéra Josefa Luxe, kteří se podíleli na destrukci ekonomiky a celé naší společnosti.

Otázka: Koho zastupujete? Pražský hrad, či občany naší republiky?

Za druhé. Jako guvernér ČNB jste devalvací české koruny její hodnotu přivedl až na 20 Kč za marku. Na odpovědnější funkci premiéra přivedete naše hospodářství kam?

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan předseda vlády Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, nejprve mi dovolte několik slov obecně k programovému prohlášení. Programové prohlášení je svébytný politický dokument. Jeho smyslem není podat úplně konkrétní programy jednotlivých resortů v dané situaci, ale také ne velké filozofické myšlenky, protože časový mandát této vlády je zcela jasně vymezen. Je nutno určité zobecnění práce, která nás čeká v období budoucích pěti měsíců.

Musím říci, že uvedené směry, které jsou v programovém prohlášení, mají za sebou zcela konkrétní kroky, které budou mimochodem projednávány na pondělním zasedání vlády, kde vláda bude diskutovat o úkolech pro jednotlivé ministry a resorty v prvním pololetí t.r.

Programové prohlášení slouží rovněž k určité deklaraci ideové platformy vlády. Tyto deklarativní pasáže jsou velmi důležité, čeká zahraničí, čekají vlády, čekají analytici na trhu, investoři, kterým směrem se bude politika této vlády ubírat. Pro ně jsou důležitá ujištění, zda budou vytvářeny například překážky v pohybu zahraničního kapitálu nebo zda se bude pokračovat v cenových deregulacích nebo zda bude pokračovat privatizace, či nikoli. To jsou deklarace, ale jsou velmi důležité o tom, kam vláda jde a jak uvažuje.

Vláda si je plně vědoma toho, že řadu úkolů během pěti měsíců nemůže dokončit. Přesto to neznamená, že založí ruce v klín a nebude dělat nic. Naopak, některé procesy je třeba nastartovat, začít ihned, přestože jejich dokončení přichází v úvahu někdy v pozdější době. Mám na mysli legislativní práce v oblasti finančních trhů, zdokonalování podpory podnikatelského prostředí, očistu právního řádu apod.

Mnozí poslanci rovněž kritizovali dosavadní koncept ekonomické reformy a ti, co to dělali, pravděpodobně budou kritičtí i k této vládě. Vláda s tím musí počítat. To je však téma na odbornou diskusi, na diskusi, v jaké byly nebo jsou alternativní cesty naší transformace, zda jsou cesty lepší, méně ekonomicky a sociálně bolestivé, nebo nikoliv. Řekl bych ovšem z vlastní zkušenosti, že mnoho volnosti se v rozhodování nenabízí. Myslím, že v nadcházejících předčasných volbách bude mít jistě brzy volič příležitost se na toto téma jasně vyjádřit.

Pokud jde o otázku deregulací. Ty, co byly provedeny 1. ledna 1998, byly schváleny předchozí vládou. Připomínám, že má vláda byla jmenována teprve 2.2., čili po schválení a po startu těchto deregulací. Vláda diskutuje a připravuje deregulace od 1.7. t.r., zatím o tom ještě vláda nejednala. Jsou to všechno přípravné fáze. Někteří ministři zaujímají svá stanoviska i veřejně k této věci. Musím říci, že nic zatím vláda neprojednala a nic není schváleno.

Navíc jsem zde vyjádřil při jednání o důvěře vlády názor, že vláda by měla podat informaci Poslanecké sněmovně o uvažovaných deregulacích, protože je to mimořádně politicky, sociálně a ekonomicky citlivý krok.

Pokud jde o otázky týkající se problematiky bankovního sektoru, pouze bych krátce uvedl - a mohl bych o tom hovořit celé hodiny - že zde budujeme celou infrastrukturu tržní ekonomiky včetně finanční infrastruktury, která je v tržní ekonomice páteří. Na rozdíl od plánovacích systémů, kde rozhodují plánovači na základě rozhodování v metrech, litrech, tunách apod., se rozhoduje v tržní ekonomice prostřednictvím peněz. Proto je finanční infrastruktura tak důležitá.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP