Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Klas)

Chtěl bych požádat pana ministra a zároveň ho informovat, že včera v městském zastupitelstvu města Kladna byl schválen záměr vykoupit další pozemky pro tuto firmu v lokalitě Kladno-jih a stále čekáme na to, zda jeho ministerstvo a Ministerstvo pro místní rozvoj skutečně městu Kladnu pomohou. Jedná se o částku 23 mil. Kč. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Exner. Připraví se kolega Ransdorf.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, jsem rád, že jste konstatoval, že řekněme nám dvěma záleží stejně na tom, aby se situace v Kladně vyřešila. Já osobně ale vidím přece jenom určitý rozdíl mezi mnou a vámi. To, co já mohu udělat, je, že znovu a znovu otevírám tuto situaci, že pracuji také ve vyšetřovací komisi pro fungování Poldi Kladno a ekonomickou situaci, ale vy jste ten, který skutečně podle mého názoru může výrazně ovlivnit to, co se v Kladně případně stane.

Já také jménem svým i jménem všech, kterých se to týká, děkuji za veškerou pomoc, která byla už případně poskytnuta v této věci. Prostě a dobře konstatujme spolu, že dosud učiněné kroky situaci pozitivně nevyřešily a že trvá situace, která je velmi vážná, a že není ani zpracována žádná koncepce, která by naznačovala, že věc směřuje ke kladnému konci.

Pokud jde o to, jestli jsem citoval, nebo necitoval správně celou větu, citoval jsem skutečně jen kus věty a jsem rád, že jste ji přednesl celou. Na podstatě konstatování se nemění vůbec nic. Pro jistotu ho ještě jednou zopakuji: "Nebyla nalezena možnost účasti státu na řešení vzniklé situace Poldi a veškeré snahy o pomoc státu při obnovení hutní výroby v Poldi ztroskotaly." To, co obsahuje zbytek té věty, říká jenom, že jste to případně nebyl vy, kdo to udělal, ale že se o to zasadil tehdejší majoritní vlastník, asi pan Stehlík, resp. společnost Bohemia Art a soudy.

Pane ministře, tady je ale více odpovědných za tuto situaci, a to, že tato situace vůbec vznikla, je prostě a dobře odpovědnost státu a způsobu privatizace, jaký byl v Kladně zvolen. Musím říci, že je mi jedno, jestli stát použije forem direktivního řízení, nebo liberálních přístupů, ale důležité pro mne a nepochybně i pro Kladno a pro ty, kterých se to týká, je, jestli věc bude vyřešena.

Já jsem vás informoval o některých případech, které nepochybně znáte lépe než já, kdy státy s liberální ekonomikou použily direktivního způsobu nebo věc vyřešily jinak. Vaším úkolem jako ministra odpovědného za oblast průmyslu a obchodu je nepochybně pomoci vyřešit vzniklou situaci.

Pokud jde o problematiku, že všichni uznáváme potřebu přesměrování prostředků z kladenského regionu na oblasti týkající se povodní, souhlasím s vámi do určité míry, že bylo potřeba nepochybně pomoci také těm, kteří byli bezprostředně postiženi povodněmi. V žádném případě však nemohu souhlasit s představou, že budeme pomáhat těm, kteří zrovna aktuálně znovu jsou těmi, kteří jsou postiženi, a na konto takovéto politiky a takového přístupu prostě necháme padnout ostatní potřebné, kteří dosud pomoc případně dostávají.

Na rozdíl od poslance Šuláka se bohužel domnívám, že se v souvislosti s Poldi stále něco děje. Dochází k neodvratné likvidaci celého tohoto podniku a mám vážnou obavu, jestli už není pozdě, aby se přístup státu k této problematice opravdu změnil.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, já se domnívám, že případ Poldi Kladno není něčím obyčejným, není to izolovaná záležitost, která by měla být posuzována jako dílčí kauza. Je to především záležitost, která se dotýká bytostně celého středočeského regionu, protože Poldi Kladno dávala práci po řadu generací lidem, kteří v širokého okolí dojížděli do tohoto města, a byla to v mnoha případech skutečně rodinná tradice. Také to v řadě rodin vede vysloveně k jejich tragédiím.

Je to také záležitost, která ukazuje vztah k tomuto regionu. Střední Čechy jsou nejen zázemím Prahy, ale je to také specifický region, který má - bohužel to tady musím říci - výrazný nepoměr mezi produktivitou práce a investicemi, které směřují do tohoto regionu. Střední Čechy jsou regionem, který má nejvyšší produktivitu práce a patrně nejnižší míru investic, které směřují do této oblasti. Jsou tedy - dá se říci - v ekonomickém smyslu regionem vykořisťovaným.

A jestliže se obrátíme k samotnému problému Poldi Kladno, který tady byl zmiňován, je to v něčem symbolické. Podobné záležitosti jsme totiž viděli i v jiných podnicích, které reprezentovaly - dá se říci - špičku našeho průmyslu. Velmi dobře si pamatuji jako někdejší člen rozpočtového výboru Federálního shromáždění, že jsme si tehdy povolali do našeho středu ministra financí ve věci leteckého průmyslu, který se tehdy nezaviněně dostal do potíží. Bylo nám řečeno, že tato vláda, tehdy vláda federálního Československa, nehodlá nikomu pomáhat a že každý si musí pomoci sám.

Tento přístup bohužel trvá dále, a jestliže v kalvinistické morálce měla jistou oprávněnost teze "pomoz si sám a Bůh ti pomůže", domnívám se, že pro moderní průmysl je tato teze zhoubná.

Kolega Exner zmiňoval některé podniky, kterým vlády přišly na pomoc ve chvíli největší nouze. Mohl bych uvést třeba i případ podniku, který je velice angažován na českém teritoriu, podniku Siemens, který se před několika lety ocitl v pozici, kdy byl považován za kolos na hliněných nohou, a přesto spolková vláda neváhala tomuto podniku s velkou tradicí přijít na pomoc, a to proto, že v ekonomice moderního státu existují kauzální řetězce, a jestliže se tyto řetězce naruší, má to opravdu řetězový dopad na celou řadu odvětví moderního hospodářství.

Podobně je tomu i v případě Poldi Kladno, protože celá řada strojírenských podniků v naší zemi byla zasažena tím, že tento podnik, který byl tradičním dodavatelem, se ocitl na kolenou. Existují ale také kauzální řetězce v hospodaření celého regionu. Mohl bych vyprávět o tom, v jak kritické situaci se ocitli drobní podnikatelé, v jak kritické situaci se ocitla celá podnikatelská sféra v této oblasti a jak prudce klesla koupěschopná poptávka na Kladensku a v jeho zázemí. V neposlední řadě bych mohl zmínit i to, v jak složité situaci se ocitly i některé složky obyvatelstva, kdy např. právě na Kladně dostoupila nezaměstnanost v romské části populace 80 procent, což je hrozivé číslo.

Myslím si, že tato věc by neměla být zlehčována, bagatelizována nebo odsouvána stranou. Já jsem rád slyšel ze strany pana ministra Kühnla prohlášení, že tato věc leží jemu osobně i vládě na srdci. Je to varovný příklad, ze kterého bychom se měli nepochybně poučit. Tam, kde selžou - řekl bych - běžné privatizační postupy, musí nastoupit pomoc státu. Bylo tomu tak i v řadě jiných případů v zemích, jako je třeba Chile, kde v první vlně privatizace často došlo k selhání, k tomu, že nebyl nalezen odpovídající vlastník, a stát zakročil v tom smyslu, aby adekvátní vlastník byl nalezen.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP