Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Exner)

Ano, jestliže nezaměstnanost v loňském roce stoupla z počátečních něco málo přes 3800 osob na více než 6750, potom jde za jediný rok o nárůst nezaměstnanosti v okrese o 80 %. Já s vámi souhlasím, že jen část těchto pracovníků je v současné době těch, kteří byli uvolnění zaměstnanci z Poldi, především proto, že už v předchozích letech došlo k přesunu zaměstnanců Poldi - především v roce 1992 a 1993 - do nástupních podniků, které bohužel, až na drobné výjimky, se tak tak drží nad vodou nebo mají vážné ekonomické problémy, tudíž odcházejí pracovníci, kteří sice původně byli zaměstnáni v Poldi, ale dnes už z Poldovky neodcházejí, protože prostě a dobře počet zaměstnanců už je tam velmi nízký.

Jestliže v roce 1997 prošlo evidencí Úřadu práce v Kladně celkem více než 11.800 osob a z toho bylo z Poldi jen 1537, tj. 13 %, jen to dále dokresluje tuto situaci. Ujišťuji vás, že jestliže dál bude pokračovat politika vlády takovým způsobem jako v současné době a dosud, potom pro příští rok počet nezaměstnaných, kteří přijdou z Poldovky, bude ještě nižší, protože tam už případně takřka žádní nebudou.

Pokud nebude nějakým významným způsobem odpověď doplněna, navrhuji usnesení, aby Poslanecká sněmovna nesouhlasila s odpovědí ministra průmyslu a obchodu na tuto interpelaci.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan ministr Kühnl.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pane poslanče, protože jsem nevěděl přesně předem, čeho se bude váš nesouhlas týkat, tak jsem byl přesvědčen, že budu odpovídat písemně, což samozřejmě také rád učiním.

Jen bych chtěl uvést několik věcí na pravou míru v této krátké odpovědi. Jsem trochu smutný z takových interpelací, které naznačují, že tady je jen několik spravedlivých, kterým jedině záleží na Poldovce, jak to dopadne s lidmi z Poldovky, kterým jedině záleží na Kladně a Kladensku. Ujišťuji vás, že mně i celé vládě na tom záleží přinejmenším stejně jako vám. Jsem také velice smutný z toho, že když se cituje z mé odpovědi, že se cituje záměrně zfalšovaně.

Vy jste, pane poslanče, citoval několik slov např. v podobě: "Veškeré snahy o pomoc státu při obnovení hutní výroby v Poldi ztroskotaly." To je přímo to, co vy jste řekl. To je nejen vytržení části mé odpovědi z celkového kontextu, to je dokonce vytržení několika slov z kontextu jedné jediné věty, a to už je skutečně na pováženou. Ta věta, a já bych ji chtěl tady přečíst, zní jako celek takto: "Veškeré snahy o pomoc státu při obnovení hutní výroby v Poldi ztroskotaly na nevyjasněných majetkoprávních vztazích, vzniklých působením tehdejšího majoritního vlastníka, tj. společnosti Bohemia Art s.r.o, a na pomalém rozhodování nezávislých soudů." To je úplně něco jiného, než jste chtěl svým citátem naznačit vy.

Pokud jde o přímou pomoc Ministerstva průmyslu a obchodu na obnovení výroby v Poldi, je prostě skutečností, a netroufám si ani říci bohužel, prostě to je skutečností a je to dobře, že MPO je ústředním orgánem demokratického státu, státu s tržní ekonomikou, a proto nemůže být orgánem direktivního řízení. Nemá, nemůže a nesmí disponovat finančními prostředky, které by si taková akce přímo ze strany státu vyžádala. Samozřejmě MPO nemá kompetence zasahovat do činnosti správců konkursní podstaty a do činnosti nezávislých soudů.

Pokud jde o pomoc kladenskému regionu, je skutečností, že v rámci programu Kladno byla tato pomoc zastavena ve druhé polovině loňského roku. Byla zastavena jednak proto, že prostředky na takovou pomoc byly čerpány v mimořádně vysoké míře v prvním pololetí roku, ale také mezi jinými - a to snad je důvod, který nemůže nikdo popřít, že je to důvod správný - proto, že peníze byly přesměrovány především na pomoc do oblastí postižených letními záplavami. Mimochodem i v letošním roce samozřejmě běží celkový program Region pro strukturálně slabé regiony, který umožní ve strukturálně postižených regionech podnikatelům poskytnout příspěvek na úhradu úroků až ve výši 10 procentních bodů, což je mimochodem víc, než umožňoval program Kladno v loňském roce.

Konečně k nezaměstnanosti. Vy jste tady citoval pár čísel tentokrát správně a v podstatě v kontextu. Jestliže z celkového počtu 11.860 osob, které v roce 1997 prošly evidencí Úřadu práce Kladno, bylo z Poldi 1537, už to na něco ukazuje, že přece jen situace asi není tak katastrofální, jak vy ji líčíte, protože z Poldi bylo během roku uvolněno přes 4000 osob. Navíc v těch 1537 pouze asi 800 v evidenci úřadu práce zůstalo. To celé ukazuje na to, že problém není jen problémem Poldi, je to problém celé ekonomiky okresu. Proto prosím, aby nebyla zmenšována skutečnost, že se podařilo japonskou firmu Showa Aluminium v Kladně umístit. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj udělalo velmi mnoho pro to, aby pozemek, na kterém se firma umístila, byl skutečně zainvestován, byl k dispozici, a pracujeme na tom i nadále. Dokonce se pro to našly v našich rozpočtech i nějaké peníze. Pomoc městu Kladnu nebo kladenskému regionu je zcela určitě jednou z priorit jak mého ministerstva, tak Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. S faktickou poznámkou pan kolega Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Jen faktická poznámka k tomu, co řekl pan ministr Kühnl. Každému odborníkovi, který pracuje ve strojírenství, je jasné, že Poldi Kladno je klíčovým podnikem pro existenci strojírenského průmyslu v České republice. Jestliže pan ministr momentálně říká, že v České republice je tržní ekonomika, a že tudíž nemůže zasahovat do vývoje v Poldi Kladno přímými prostředky, pak ho upozorňuji, že pokud se v této situaci, ve které se Poldi Kladno a strojírenský průmysl nachází, nezasáhne přímými prostředky, tak pak pan ministr Kühnl ignoruje situaci, která v České republice, pokud jde o strojírenství, nastala.

Na tyto věci jsme už jeho předchůdce mnohokrát upozorňovali, když byl např. pan ministr Dlouhý na návštěvě v klubu sociální demokracie. Prostě naše připomínky nebyly vzaty v úvahu, naprosto nic se nedělo a stejně tak se neděje ani momentálně. Znovu ho tady upozorňuji na to, že pokud se něco nepodnikne, pak přímo ohrožuje české strojírenství.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Klas, připraví se pan kolega Exner.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych jen upřesnit k tomu, co říkal pan ministr Kühnl, že v létě minulého roku jsem ho navštívil těsně po instalaci jeho osoby do funkce ministra průmyslu a obchodu se starostou města Kladna Bendlem. Žádali jsme ho o pomoc vzhledem k tomu, že v samotném městě Kladně přesahuje nezaměstnanost číslo 10 %. Žádali jsme ho o pomoc přesně v tom smyslu, který tady popisoval, to znamená, že nejde už jen o Poldovku, jde o to vytvořit v oblasti Kladna pracovní příležitosti. V měsíci červnu loňského roku společnost Showa Aluminium oficiálně prohlásila, že pro své investice zvolila Českou republiku, konkrétně město Kladno. Pro nás Kladeňáky je to zásadní otázka dalšího bytí a nebytí pro nezaměstnané lidi v tomto regionu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP