Středa 4. února 1998

(pokračuje Brožík)

Pan kolega má pravdu v tom, že tyto výplaty byly dokončeny k 30. červnu v roce 1996, ovšem právě zmiňovaný zákon č. 217 jasně hovořil o tom, že tyto prostředky budou získány z privatizace bývalých podniků KSČ, a z těchto prostředků bude tato perzekuce vyplacena. Bohužel, tato privatizace, nevím, v jaké kvantifikaci, skutečně proběhla, ale prostředky skutečně přišly na Fond národního majetku, takže jde pouze o to, aby byly vyplaceny

(Předsedající: Dámy a pánové, prosím o klid.)

skutečně tam odtud, kde se do Fondu národního majetku dostaly, a tím pádem je nutné, aby fond mohl i pro tyto účely převést podle zákona 171 tyto prostředky do státních peněžních aktiv.

Přesto se ale asi ztotožním s panem kolegou Exnerem v tom smyslu, pokud neprojde jeho návrh alespoň na odročení, tak dám svým způsobem procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než v této sněmovně budeme projednávat rozpočet Fondu národního majetku, tzv. novelizaci zákona 500 z roku 1990, což se týká prostředků z malé privatizace, protože již několikrát jsme upozorňovali minulou vládu, že bychom chtěli znát, jak si vůbec Fond národního majetku stojí. Nejde pouze o provozní rozpočet, ale jde o celkovou bilanci Fondu národního majetku, jeho příjmy a výdaje. Proto se k panu Exnerovi z hlediska odročení nebo vrácení do výboru, případně mým samostatným procedurálním návrhem na přerušení projednávání, připojuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, zazněly vlastně tři procedurální návrhy. Dám o nich rozhodnout hlasováním v 11.15 hodin. Prosím, aby tato informace vešla ve známost.

Snažil jsem se upozornit kolegyně a kolegy v předsálí či v přilehlých místnostech použitím gongu. V 11.15 hodin rozhodneme hlasováním o návrhu na zamítnutí této předlohy.

Aby nebylo pochyb, dámy a pánové, po kolegovi Brožíkovi se dál již nehlásí nikdo do obecné rozpravy, kterou tedy v tomto okamžiku uzavírám. Děkuji kolegu Exnerovi za jeho upozornění.

O slovo se hlásí pan ministr Ivan Pilip.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl říci jednak několik slov k námitce, o které tu hovořil pan poslanec Exner, a trochu se ohradit proti tvrzení o tom, že fond svévolně prodával menší balíky akcií.

Skutečnost byla taková, že původní záměr, že do Garančního fondu bylo převáděno 1 % akcií, se postupně ukázal jako ne zcela vyhovující pro zvyšování nebo udržování hodnoty tohoto vkladu, a to zejména vzhledem k situaci nebo k možnostem nakládání s takto malým podílem na jednotlivých podnicích, takže proto došlo v řadě případů k prodeji tohoto balíku právě s cílem toho, že prodej v danou chvíli byl výhodnější než držení takto malého balíku akcií. Čili nedošlo k žádnému poklesu hodnoty nebo svévolnému prodeji. Došlo k prodeji v zájmu toho, aby hodnota, kterou by bylo možné potom disponovat, neklesala.

Z tohoto důvodu a vůbec z důvodů, které jsem uváděl při uvádění tohoto zákona do prvního čtení, doporučuji, aby sněmovna tento zákon dále projednávala a nezamítala ho.

Pokud jde o návrh pana poslance Brožíka projednat to v jednom balíku s novelou zákona 500 a s rozpočtem Fondu národního majetku - pokud jde o Fond národního majetku, tak na této schůzi by měla být uzávěrka roku 1996. Novela zákona 500 byla projednána ve výboru, čili teď si nejsem jist, jestli bude na této schůzi, nebo na příští - asi na příští.

Pokud jde rozpočet Fondu národního majetku na tento rok, tak ten již byl vládou schválen a bude předložen k projednání také na příští schůzi parlamentu. Čili přestože to zdržení o jednu schůzi by nebylo úplně vítáno, tak nějaké zásadní námitky proti tomu, aby se tyto tři zákony projednávaly najednou, já za vládu nebo za Ministerstvo financí nemám.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, čas uplynul, jsem vyzýván k tomu, abych vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Rozhodneme hlasováním nejprve o návrhu na zamítnutí, v případě, že neprojde, o návrhu na vrácení k projednání, poté případně o návrhu kolegy Brožíka na přerušení projednávání tohoto bodu. K tomu se vyjádřil ve svém slově i pan ministr Pilip.

Ještě než zahájím hlasování, vám oznamuji, že paní kolegyně Marcová nemá kartu č. 18, ale kartu č. 11 a pan poslanec Skalický náhradní kartu č. 13.

Jako první vám tedy předkládám návrh na zamítnutí.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 49. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 56 pro, 94 proti.

Nyní návrh na vrácení k projednání.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 50. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 94 pro, 90 proti.

Konstatuji, že jsme projednali tento bod, výsledek je podobný, jako kdybychom přerušili bod až do příští schůze.

Dámy a pánové, budeme se věnovat dalšímu bodu. V tomto okamžiku děkuji panu ministrovi Pilipovi.

Dalším bodem je

 

11.
Vládní návrh zákona o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových
/sněmovní tisk 290/ - druhé čtení

 

I zde se jedná o druhé čtení. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí pan Jiří Skalický, kterého prosím, aby se ujal slova.

Dámy a pánové, prosím o klid. Prosím, abyste zaujali svá místa, prosím expředkladatele, aby uvolnili místo u stolku zpravodajů, přenesli závažné debaty mimo prostor mezi řečnický pult a první lavice.

Pan kolega Skalický se přesto přese všechno pokusí vás zaujmout svým úvodním slovem.

Dámy a pánové, ještě jednou prosím o klid.

 

Místopředseda vlády ČR Jiří Skalický: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vám uvedl vládní návrh zákona o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových, který je ve druhém čtení předkládán po jeho projednání ve výboru zemědělském a ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Chci připomenout, že návrh zákona představuje výraznou modernizaci v současné době platného systému úplat za vypouštění odpadních vod, který je již zastaralý a nevyhovuje současným potřebám ochrany našich vod.

Stávající sazby úplat již nevyvíjejí dostatečný ekonomický tlak na likvidaci rozhodujících druhů znečištění v odpadních vodách ani na snižování jejich objemu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP