Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Ještě v rámci toho bodu, než vypátráme, který další bod nyní schválením přichází na pořad, navrhujete, ač jsem vás všechny předtím vyzýval, abyste předložili návrhy na prodloužení lhůt, prodloužení lhůty u dalšího zákona, a to u zákona obsaženého v bodu 15.

Pane kolego, proč jste se nepřihlásil v době, kdy byla rozprava? Teď ji musím znovu nechat otevřít. Hlásí se kolega Tlustý. Dvakrát jsem se ptal, zda ještě někdo nenavrhuje jakékoliv další prodloužení lhůty. Máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dopustil jsem se stejného opomenutí, ačkoliv jsem v bodu "Program" avizoval návrh na prodloužení lhůty u tisků 286, 300 a 302. To znamená u bodů původního programu 22, 23, 24 navrhuji v tuto chvíli - je-li mně to umožněno - prodloužení lhůty o 40 dnů u všech těchto tisků.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Kolegové, domnívám se, že v duchu vzájemné tolerance, protože již dva navrhovatelé si teprve nyní vzpomněli, že by měli navrhnout prodloužení lhůty, nejdříve budeme hlasovat o tom, že sněmovna, což vám doporučuji, otevře k tomuto bodu rozpravu, protože, jak víte, před hlasováním jsem ji samozřejmě uzavřel. Pokud to zazní, tak přijde znovu na návrh kolegy Filipa, potom na návrh kolegy Tlustého, potom ještě jednou vyzvu všechny kolegy, aby si vzpomněli, kdo chce ještě prodloužit lhůtu, a pak už rozpravu neodvolatelně uzavřu.

Nyní hlasujeme o opětném otevření rozpravy k bodu, který se jmenuje "Prodloužení lhůt".

Nezahájil jsem ještě hlasování. Jak se tak dívám na poloprázdné lavice, tak vás nejdříve pro jistotu odhlásím. Prosím, abyste se laskavě znovu přihlásili. Teprve nyní mohu s klidným svědomím zahájit hlasování (č. 41) o návrhu na opětné otevření rozpravy k tomuto bodu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že návrh na opětovné otevření rozpravy byl přijat, když se ze 105 přítomných pro vyslovilo 77 a proti byl jeden.

Nyní žádám nejdříve kolegu Filipa a poté kolegu Tlustého, aby v rámci znovu otevřené rozpravy své návrhy přednesli.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, nemyslím si, že bylo potřeba znovu otevírat rozpravu. Dnes už jste mne potřetí přehlédl. V době, kdy jsem se chtěl přihlásit, abychom si zjistili přítomnost ve sněmovně, tak jste stejně nezměnil hlasování. Hlásil jsem se řádně, že chci, abychom byli odhlášeni a znovu přihlášeni. Neviděl jste mne. Když jsem se hlásil v jiném bodě, také jste mne přehlédl. Když jsem se hlásil na prodloužení lhůt, také jste mne přehlédl. Chápu, že sněmovna je rozlehlá, ale podotýkám, že to nebylo mou vinou, že byla uzavřena rozprava, aniž bych přednesl návrh. V tuto chvíli formálně opakuji svůj návrh, aby byla prodloužena lhůta pro projednání návrhu zákona č. 99/1963, jehož novelu předložila Zuzka Rujbrová a Petr Šimůnek, jímž by byl novelizován občanský soudní řád, a to o 40 dnů.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane kolego, mohl byste laskavě doplnit, pokud to znáte, i tisk zákona.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Doplňuji č. tisku 268.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: 268. Ano. Děkuji vám. Nyní má slovo kolega Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, navrhuji, aby byla o 40 dnů prodloužena lhůta k projednání tisků č. 286, 300 a 302, což byly v našem původním programu body 22, 23 a 24. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: O kolik dnů, pane poslanče?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: O 40 dnů.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Také o 40 dnů. Pro jistotu to zopakuji. 286, 300 a 302. Děkuji.

Chtěl bych se vás zeptat, zda sněmovna nemá námitky, abychom v rámci návrhů kolegy Tlustého o těchto třech bodech hlasovali současně. Jsou takové námitky? Nejsou.

Nejdříve nechám hlasovat o návrhu kolegy Filipa, aby lhůta byla prodloužena o 40 dnů u tisku 268. Zahájil jsem hlasování.

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 42 byl tento návrh přijat, když se.ze.125.přítomných 86 vyslovilo pro a 2 byli proti.

Nyní budeme hlasovat o návrhu kolegy Tlustého, aby lhůta byla prodloužena o 40 dnů u tisků 286, 300 a 302. Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 43 jsme přijali i tento návrh, když ze 134 přítomných bylo 99 pro a jeden byl proti.

Konstatuji, že mohu již podruhé uzavřít tento bod, protože nikdo další se s návrhem na prodloužení lhůt nepřihlásil. Omlouvám se kolegům Filipovi i Tlustému. Pokud by měli dojem, že je přehlížím, nebylo tomu tak, alespoň ne úmyslně.

Nyní mně dovolte, abych přešel k dalším bodům. Prosím znovu kolegu Filipa, který v loterii zvané "Program" zvítězil, protože jeho návrh se propracoval jako druhý bod našeho programu. Nicméně vidím, že ještě předtím se hlásí kolega Kolář. Patrně nám chce sdělit něco o volbách. Je to tak, pane kolego?

 

Poslanec Robert Kolář: Ano. Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vyhlásil již avizovanou lhůtu původně k bodu 75, který byl na návrh pana poslance Filipa přesunut za bod 25. Jedná se o lhůtu k bodu "Návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny". Tuto lhůtu vyhlašuji do středy 4. února do 18.00 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za toto sdělení panu poslanci Kolářovi. Nyní otevírám bod sněmovní tisk 210, druhé čtení, což je

 

2.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 182/1993 Sb. o Ústavním soudu,
ve znění zákona č. 331/1993 Sb. /sněmovní tisk 210/ - druhé čtení

 

Poprosím pana poslance Vojtěcha Filipa, aby se za skupinu navrhovatelů ujal úvodního slova.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, páni ministři, paní a pánové, dovolte mi, abych poměrně krátce znovu otevřel rozpravu ve druhém čtení k návrhu novely zákona o Ústavním soudu. Když jsme v prvním čtení projednávali náš návrh, říkali jsme si zcela jednoznačně, o co jde v návrhu. Zopakuji to, protože je to poměrně jednoduché. Jde o to, jestli jednání Ústavního soudu má být učiněno pro občana České republiky poměrně nepřístupným, nebo má být více zpřístupněno, a možnost omezit dodržování občanských a ústavních práv občanů České republiky tím, že mají formální chyby. Shodli jsme se na tom v prvém čtení, že je potřeba se zákonem o Ústavním soudu České republiky přiblížit k evropskému zákonodárství. Shodli jsme se také na tom, že bychom si měli zcela jednoznačně říci, že postup, kterým je český občan co nejvíce chráněn...

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP