Úterý 3. února 1998

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, často se mi stává, že je mi trochu jedno, co je věcným obsahem, a někdy to dokonce ani nevím. Možná to bylo tak u kolegy Koláře. (Potlesk.) Myslím si, že to je legitimace pro to, abyste slova k tomu, jestli se máme chovat podle nějakých pravidel, brali vážněji, než kdybych byl podezříván z nějakých záměrů.

To, co nyní navrhl kolega Filip, není nic jiného než pokus o obcházení smyslu zákona. Je to návrh, abychom v téže věci rozhodovali podruhé. To jsou věci v jednacích řádech všech parlamentů, které v nich ani nejsou napsány. To jsou tak základní pravdy, které nikdo nezpochybňuje, že se to tam ani nepíše. Nikde není nikdy napsáno, že o jedné věci se nehlasuje dvakrát, protože se to bere za samozřejmé.

Prosím, abychom vzali rozum do hrsti a chovali se podle toho. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Chtěl bych jenom upozornit kolegu Kužílka, že by bylo možná užitečné se vzájemně poslouchat, protože kolega Filip nyní v rozpravě, kterou jsme otevřeli, nepředložil návrh, který kolega Kužílek nyní napadá, ale návrh zcela jiný, a to jest záležitost přesunu programu na jiný bod. Domnívám se, že charakteristika jiného bodu a jiného pořadí je jiný návrh. Ale o tom rozhodneme svým hlasováním. Kolega Kužílek má slovo.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedo, to samozřejmě všechno vím, ale to je to, co jsem měl na mysli. Mně to přijde legrační.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Myslím si, že pokud jsme otevřeli svým rozhodnutím rozpravu, pokud v této rozpravě zazněl návrh, zazněla zde na jedné straně argumentace, že tento návrh nebyl přijat jenom kvůli nevhodnému umístění do programu, a na druhé straně argumentace, že tento návrh je v podstatě stejný a že umístění do programu na věci nic nemění, pak během třiceti vteřin o tomto návrhu rozhodneme hlasováním. Ukáže se, zda změna pozice tohoto návrhu změní názor některých poslanců.

Zahajuji proto hlasování o návrhu kolegy Filipa.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když v hlasování pořadové číslo 38 se pro vyslovilo 92, proti 73 poslanců ze 187 přítomných.

Kolegyně a kolegové, úspěšně a během velmi krátké doby jsme zvládli několik málo pozměňovacích návrhů k našemu programu. Nyní můžeme hlasovat o návrhu programu jako celku ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s celkovým programem, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 39 byl návrh programu přijat, když ze 186 přítomných bylo 139 pro, 42 proti a 5 nehlasovalo.

Děkuji všem, kdo náš návrh programu obohatili svými přijatými pozměňovacími návrhy.

Nyní mi dovolte - a já pevně doufám, že první bod se nestal předmětem změny, jinak byl poprosil samozřejmě pracovníky naší Kanceláře, aby nám všem vytiskli návrh nového programu, ale doufám, že první bod zůstal - abych přešel k prvnímu bodu, a to je

 

1.
Návrh na prodloužení lhůt u některých návrhů zákonů
podle § 91 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny

 

Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že některé výbory nestačily ve stanovených lhůtách projednat přikázané návrhy zákonů, organizační výbor doporučil zařadit do pořadu schůze tento bod. Proto nyní prosím jednotlivé zpravodaje výborů, aby přednesli návrhy na prodloužení lhůt a současně nám sdělili stanovisko navrhovatelů.

Jako prvního písemně přihlášeného zde mám kolegu Petra Koháčka, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jako zpravodaj k tisku 282, což je návrh ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, požádal o prodloužení o 60 dnů s tím, že navrhovatel, kterým je vláda, se k této věci souhlasně vyjádřil na svém včerejším zasedání. Vláda vyjádřila s tímto souhlas a jsou splněny všechny zákonné podmínky pro to, abychom mohli rozhodnout o tom, zda tuto lhůtu o 60 dnů prodloužíme.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, promiňte. Velice žádám pana kolegu Ledvinku a další, kteří tam diskutovali u stolu, aby věnovali pozornost panu poslanci Koháčkovi. Za chvíli budeme hlasovat a měli bychom vědět, o čem hlasujeme. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Koháček: Dovolte mi závěrem jen konstatovat, že se zdá, že práce na tomto zákoně, které nyní probíhají ve čtyřech výborech, vedou ke zdárnému výsledku, který by mohl vést k podpoře tohoto zákona většinou této sněmovny. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Koháčkovi. Děkuji i panu místopředsedovi Vlachovi, který doporučuje, abych vás nyní odhlásil, což činím, protože sněmovna se zdárně vyprázdnila. Prosím, abyste se přihlásili opět svými hlasovacími kartami.

Předpokládám, že zazní v této rozpravě ještě více návrhů na prodloužení lhůt. Pak otevřu rozpravu ke všem návrhům současně a nechám o těchto návrzích samozřejmě jednotlivě hlasovat.

Paní kolegyně, co to vidím, co to vidím, paní kolegyně. Šup do kapsy s tím mobilem, ať už ho nevidím, paní kolegyně.

Ptám se dalších zpravodajů výborů, zda si přejí vystoupit s návrhem na prodloužení lhůt. Zkrácení lhůt nám pan poslanec Kužílek vyvrátil. Kdo chce vystoupit s návrhem na prodloužení lhůt? Nikdo takový není, proto uzavírám rozpravu.

Zbývá návrh pana poslance Koháčka. Já ho zopakuji a prosím, aby mě kolega Koháček kontroloval. Pan kolega Koháček navrhuje, aby lhůta tisku 282, což je - nepřesně řečeno - zákon o bezpečnosti státu, byla prodloužena o 60 dnů. Táži se pana poslance Koháčka, zda ho interpretuji správně. Je tomu tak.

Zahajuji hlasování (č. 40) o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Přítomné dobíhající poslance upozorňuji, že se nejedná o hlasování o nedůvěře vládě, protože jak všichni víte, o nedůvěře vládě se hlasuje po jménech.

Nicméně konstatuji, že tento návrh pana poslance Koháčka byl přijat, a to poměrně výraznou většinou - z 93 přítomných bylo 69 pro a 1 proti, 23 nehlasovalo.

Konstatuji tedy, že u tisku 282 sněmovna svým rozhodnutím prodloužila lhůtu o 60 dnů.

Vzhledem k tomu, že zde nic dalšího v této věci nemám, přejdeme dále. Nyní bych poprosil kolegyni Jurankovou: takže vyřadili jsme návrh paní poslankyně Rujbrové, resp. přeřadili. Dám zatím slovo kolegovi Filipovi. My se pokusíme po těch zemětřeseních, co jsme udělali v programu, najít zákon, který nyní přichází na programu. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Přece jen bych měl za kolegyni Rujbrovou a za kolegu Šimůnka žádost o prodloužení lhůty k novele zákona 99/1963 Sb., občanský soudní řád, který byl zařazen jako bod 15. Požádali jsme o vyřazení z programu, sněmovna odsouhlasila. Vzhledem k tomu, že lhůty uběhly, žádali bychom o prodloužení do března, tedy o 40 dnů. Je to věc, která je důležitá. Ústavně právní výbor bude sedět dnes večer, ale pravděpodobně tuto normu ještě neprojedná. Myslím si, že bylo vhodné dát ústavně právnímu výboru možnost, aby takto učinil ve velmi podrobném jednání. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP