Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych poděkoval panu místopředsedovi Jiřímu Honajzrovi za veškerou práci, kterou vykonal ve vedení naší Poslanecké sněmovny. Podle našich vžitých pravidel jsme povinni hlasováním vzít tuto rezignaci na vědomí. Zahajuji proto druhé pořadové hlasování a táži se:

Kdo souhlasí se vzetím na vědomí rezignace pana místopředsedy Jiřího Honajzra, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto usnesení?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 2 ze 184 přítomných se 147 vyslovilo pro a 2 byli proti.

Dovolte mi, abych nyní přešel k programu naší schůze. Chtěl bych vás informovat, že pan ministr průmyslu a obchodu z nejnovějšího důvodu, a to z důvodu jeho nemoci nás požádal, aby body 8 a 9 návrhu pořadu, které by se mohly dostat na náš program již dnes nebo zítra, byly projednávány až ve čtvrtek 5. února. Doporučuji vám této žádosti vyhovět. Dále na žádost předsedy Stálé komise pro sdělovací prostředky navrhuji do pořadu 20. schůze zařadit nový bod Návrh na úpravu odměn členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu, a tento bod zařadit před bod č. 100.

Toto jsou dva mé návrhy jako předsedajícího této schůzi. Nyní otevírám rozpravu k navrženému programu, mám zde asi 7 nebo 8 přihlášek do rozpravy. Jako první se přihlásil pan poslanec Oldřich Kužílek. Připraví se pan poslanec Jan Vik.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si navrhnout nový bod programu naší schůze, a to Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k porušování lidských práv v Číně a v Tibetu. Důvody jsou přinejmenším dva. Jednak se na tento parlament, na tuto sněmovnu obrátila skupina a formou petice, která má více než 5 tisíc podpisů, a myslím si, že by bylo správné, aby ještě tato sněmovna na tuto výzvu od občanů reagovala. Jednak takovéto usnesení, pokud je nám známo, jak jistě víte, přijala většina sněmoven nebo parlamentů demokratických zemí civilizovaného světa. Děkuji. Navrhuji jako bod 58.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Za bod 58 nebo jak bod 58? (Poslanec Kužílek sděluje, že za bod 57.) Čili za bod 57. Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Nyní dávám slovo panu poslanci Vikovi. Připraví se pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ navrhl nový bod dnešního jednání. Je to stejný bod, jaký jsem navrhoval již dvakrát, ale bohužel byla zda nevůle poslanců projednat tento bod, a nyní se proto pokusím navrhnout jej znovu.

Poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje nový bod dnešní schůze s názvem Zpráva ministra spravedlnosti o legálnosti postupu orgánů činných v trestním řízení a zadržování pana poslance dr. Miroslava Sládka ve vazbě.

Tento bod navrhujeme jako první bod tento pátek. Dále si jménem klubu SPR-RSČ dovoluji navrhnout vypustit body 29 až 33 a body 55 a 65. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, 55 a 65?

 

Poslanec Jan Vik: 55 a 65 a body 29 až 33.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám. Slovo má pan poslanec Dalibor Matulka. Připraví se pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já si dovolím vznést dva návrhy. Jeden takový drobnější - pod body 3 a 4 uvedenými na pozvánce jsou dva tisky týkající se problémů drog. Jedno je vládní návrh novely zákona o přestupcích, druhé je můj návrh novely trestního zákona. V souladu s jednacím řádem chci navrhnout, aby o těchto dvou bodech byla vedena společná rozprava, neboť taková byla doposud dohoda. Pokud by sněmovna tomuto návrhu z mně neznámých důvodů nechtěla vyhovět, pak bych musel navrhnout, aby tyto dva body byly přehozeny ve svém pořadí, protože tisk 179 je starší než tisk 226. Ale předpokládám, že bude platit doposud držená dohoda o tom, že tyto dva body se projednávají společně. To je jeden návrh.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, ještě jednou pro můj záznam - navrhujete společnou rozpravu k bodu 3 a 4?

 

Poslanec Dalibor Matulka: Ano, společnou rozpravu k bodu 3 a 4. Pokud by to neprošlo, tak aby se pořadí těch bodů přehodilo.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Nebo změnit pořadí. Děkuji.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Druhý můj návrh se týká bodu č. 65, což je Vyslovení souhlasu k přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě. Navrhuji tento bod vyřadit z programu schůze, neboť se domnívám, že není v té podobě, jak nám byl předložen, projednatelný. Kdo z vás jste si návrh přečetli, jistě jste si povšimli, že v bodu f) na straně 8 předloženého materiálu je vyjádřen závazek České republiky, že Česká republika bude po dosažení členství v NATO přistupovat i k dalším osmi smlouvám statusového a technického charakteru. Tento závazek je nejenom významný svým obsahem - pochopitelně - ale dá se přirovnat k jakési smlouvě o budoucí smlouvě, a pokud bychom schválili v rámci bodu 65 předložený návrh, pak bychom vlastně vystavili jakousi nepřijatelnou bianco směnku, protože těchto 8 smluv, k jejichž postupnému přijetí bychom se zavázali, nám nebylo vůbec předloženo. Čili bychom nevěděli, o čem vlastně hlasujeme, k čemu se to Česká republika zavazuje, že bude postupně přistupovat.

Domnívám se, že z hlediska jednacího řádu je tento bod neprojednatelný. Navíc se domnívám, že by tento požadavek měli zvážit především i ti poslanci, kteří jsou přesvědčeni, že k rozhodnutí naší republiky o vstupu či nevstupu do Severoatlantické aliance by mělo dojít nikoli nyní, ale až po případném referendu v České republice. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP