Úterý 3. února 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

3. února 1998 ve 14.02 hodin

 

Přítomno: 195 poslanců

 

 

(Schůze zahájena ve 14.02 hodin.) 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené poslankyně a poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 20. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám.

Tuto schůzi jsem svolal a návrh pořadu této schůze jsem stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 22. ledna tohoto roku. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 23. ledna.

Prosím, abyste se laskavě všichni přihlásili hlasovacími kartami a případně mi sdělili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím zde mám informaci od paní poslankyně Orgoníkové, která nám všem sděluje, že má náhradní kartu č. 25. Pan poslanec Kučera má náhradní kartu č. 22. Další sdělení tohoto závažného typu jsem dosud neobdržel. Přesto se pro jistotu ptám, zda nás chce někdo seznámit s číslem své náhradní karty.

Není tomu zatím tak.

Nyní mi dovolte, abychom přistoupili k bodu, který vždy vyvolává bojové hlasování v této sněmovně, a to je určení ověřovatelů naší schůze. Navrhuji vám, abychom ověřovateli naší schůze určili pana poslance Josefa Hojdara a pana poslance Jaroslava Melichara. Táži se, zda má někdo z vás jiný návrh. Třebaže jsem vám ponechal dostatek času na rozmyšlenou, vidím, že žádný jiný návrh nepadl, a proto budeme o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji první hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 1 byl tento návrh přijat, když ze 168 přítomných poslanců se pro vyslovilo 141 a proti nebyl nikdo.

Dále vám sděluji, že pan poslanec Titz má náhradní kartu č. 20.

Dovolte mi nyní, abych se vrátil k plynulému běhu našeho programu a konstatoval, že ověřovateli 20. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili pana poslance Josefa Hojdara a pana poslance Jaroslava Melichara. Oba tyto zvolené ověřovatele nyní prosím, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a potom dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

Ještě než vás seznámím s omluvami na této schůzi, sděluji vám, že jeden z několika Nováků v Poslanecké sněmovně, a to poslanec František Novák, má náhradní kartu č. 21.

Nyní mi dovolte, abych vám přečetl seznam omluv. Omluveni jsou z poslanců pan poslanec Miloš Melčák, který se účastní mezinárodní konference Diagon 98 ve Zlíně, pan poslanec Vladimír Bartoš z důvodu nemoci, pan poslanec Václav Grulich z důvodu chřipky a pan poslanec Jaroslav Maňásek z důvodu operace Achillovy paty, je tady skutečně napsáno paty, jak jsem dostal, tak vám čtu. Protože každý z nás má svou Achillovu patu, věřím, že mohu i vaším prostřednictvím popřát panu poslanci Maňáskovi brzké uzdravení.

Dovolte mi, abych vás dále seznámil s omluvami členů vlády. Pan ministr Ivan Pilip se účastní ekonomického fóra v Davosu, paní ministryně Vlasta Parkanová se omlouvá z důvodu nemoci, pan ministr Karel Kűhnl je na zasedání průmyslového výboru OECD v Paříži a pan ministr Jaroslav Šedivý dnes navštěvuje Evropský parlament.

To je vše, co se týče omluv pro dnešní jednání.

Dříve než přistoupíme k obvyklému projednávání programu naší schůze, dovolte, abych za prvé konstatoval, že paní poslankyně Marcová má náhradní kartu č. 18, a abych udělil k jeho sdělení slovo panu místopředsedovi Jiřímu Honajzrovi a vás všechny požádal o klid, jmenovitě pana poslance Prokopa, kterého prosím, aby usedl na své místo.

Slovo má pan místopředseda Jiří Honajzer.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám oznámil z tohoto místa, že dnešním dnem rezignuji na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že je zbytečné se nějak podrobněji zabývat důvody, proč tak činím. Myslím, že je zřejmé, že impuls sice vzešel od ODS, nicméně moje rozhodování bylo svobodné a dobrovolné. Byl bych také moc rád, kdybyste to chápali jako gesto dobré vůle Unie svobody.

Na závěr mi dovolte, abych vám poděkoval za vlídnost, s jakou jste se ke mně chovali jako k nováčkovi ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny zejména při řízení schůze. Ještě jednou bych se chtěl omluvit těm, kterým jsem případně ukřivdil. Děkuji vám. (Potlesk.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP