Úterý 27. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Klausovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jaroslav Zvěřina.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, vláda, která dnes předstoupila před sněmovnu, aby se ucházela o naši důvěru, vznikla nepochybně způsobem poněkud nešťastným. Na jejím počátku pravděpodobně bylo uvědomění si rostoucí nespokojenosti občanů této země s politikou koaliční vlády. Ta předchozí vláda zde po volbách v roce 1996 opravdu hrála politickou partii, kterou je možné přirovnat ke hře hokejového mužstva v oslabení. Někteří čeští politici se proto na konci loňského roku rozhodli, že bude asi lépe, když hrací plochu opustí, aby se na ni mohli vrátit s jiným kapitánem a s některými jinými spoluhráči. Domnívali se totiž, že takový manévr dá lidem zapomenout na to, že byli členy toho týmu, který se tak úporně a málo úspěšně bránil. Týmu, který nebyl ani soudržný, ani, jak je zřejmé, příliš úspěšný.

Je, myslím, bez diskuse, že u kolébky nové vlády nestála snaha dovést v klidu republiku k předčasným parlamentním volbám. Já mám ještě v živé paměti ujišťování některých našich čelných politiků o tom, jak po pádu vlády premiéra Klause zde budeme mít velmi záhy novou a daleko lepší vládu, a to bez údajně nesnesitelného premiéra. Kdyby se architekti nové vládní sestavy od počátku snažili o vytvoření přechodného, a tedy málo politického kabinetu, měli by asi méně problémů se zajištěním politické podpory pro svůj kabinet. O naši důvěru se tak dnes uchází vláda, ve které sedí dva předsedové bývalých koaličních stran, a přitom tam chybí ten třetí. Jako by nám ti dva chtěli říci, že oni by v té koalici vládli tak nějak jinak, tak nějak lépe, tak nějak radostněji a hlavně úspěšněji, kdyby zde nebyl ovšem kdosi, někdo, kdo jejich veskrze pozitivní snahy mařil. Za hlavního viníka neúspěchu bývalé koalice se tak podařilo vcelku dobře označit Občanskou demokratickou stranu a jejího předsedu.

Výsledkem snažení o údajnou rehabilitaci pravicové politiky v Česku je tak vládní sestava, která je napůl politická a napůl nepolitická. Kapitán mužstva a mnozí jeho hráči jaksi nebyli na turnajové soupisce, veteráni základního mužstva si od nich snad slibují pestřejší hru a nové nápady.

Dámy a pánové, většina z nás v této sněmovně se hlásí k demokratickým principům. Dojde-li v demokratické zemi k politické krizi a k zásadní koaliční nedohodě, musí mít vždy hlavní slovo občan-volič. Přivést zemi k předčasným volbám mohla nepochybně i vláda složená méně dramaticky, méně pracně a méně trapně. Nemohu této vládě dát svou důvěru ne proto, že bych měl cosi podstatného proti většině jejích členů, ne proto, že bych měl cosi podstatného proti předloženému vládnímu programu, ovšem aby byla důvěryhodná, neměla by se tato vláda snažit o rehabilitaci jen některých stran předchozí koalice, aby byla důvěryhodná, neměla by předstírat nadstranickost tam, kde je vedena partajní záští a kabinetním politikařením. Je mi to líto, protože energie některých velmi slušných členů této vlády mohla být zcela jistě využita k lepším věcem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zvěřinovi. Dámy a pánové, tak jak byla předběžná nebo diskutovaná dohoda na politickém grémiu, v tuto chvíli mi dovolte, abych vám poděkoval za účast na dnešním odpoledním jednání, pozval vás všechny co nejsrdečněji na zítřek na 9. hodinu ranní, kde jako první ze 17 diskutujících vystoupí pan poslanec Ivan Langer, jako další Milan Loukota atd.

Přeji hezký večer.

 

(Schůze přerušena v 19.10 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP