Úterý 27. ledna 1998

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, vážení hosté, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ navrhl nový bod dnešního jednání. Je to stejný bod, který jsem navrhoval na poslední schůzi Poslanecké sněmovny, ale bohužel byla zde nevůle poslanců projednat tento bod a nyní se pokusíme tento bod navrhnout znovu.

Poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje nový bod dnešní schůze s názvem "Zpráva ministra spravedlnosti o legálnosti postupu orgánů činných v trestním řízení a zadržování pana poslance dr. Miroslava Sládka ve vazbě". Tento bod navrhujeme projednat po bodu "Důvěra vládě".

Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Táži se, kdo se ještě hlásí do rozpravy. Pan poslanec Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, omlouvám se, ale musím reagovat na to, co zde zaznělo od kolegy Ransdorfa. Chci k tomu říci jedinou věc. Mám pocit, že za této situace se snažit problém v České republice zjednodušit tak, jak se o to snaží někteří představitelé politických stran, znamená jenom pokračování ve scénáři jednoduchých a rychlých řešení bez jakýkoliv možných alternativ. O tom, co prosazování takovéto politiky znamená, nás přes 40 let přesvědčovali komunisté a přes 8 let ODS.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grossovi. Zdá se, že pan poslanec Filip cítí potřebu reagovat. Jsem nucen mu jako předsedovi klubu udělit slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Myslím, že nejste nucen, že to je normální jednání podle jednacího řádu této sněmovny.

Nebudu reagovat na kolegu Grosse, protože si myslím, že zavádí debatu úplně jinam, než bychom dnes debatovat měli.

Chtěl jsem v tuto chvíli vystoupit s druhou poznámkou, která se netýkala návrhu pana kolegy Grosse o zařazení nového bodu - Usnesení sněmovny.

Velmi dobře jsem vnímal rozdíl mezi doprovodným usnesením a usnesením Poslanecké sněmovny. Ale chtěl jsem reagovat na návrh kolegy Payna. Nebudu podporovat jeho návrh, aby se vedla rozprava k projevu pana prezidenta, z jednoho prostého důvodu, protože si nemyslím, že bychom tento institut měli zavádět. K samotnému projevu ve sněmovně samozřejmě může proběhnout rozprava, protože je tady mnoho lidí, kteří mohou využít kdykoli svého práva vystoupit, ať jde o členy vlády nebo předsedy jednotlivých politických klubů. Jsem přesvědčen, že koncentrovaná vystoupení předsedů politických klubů zastoupených v této sněmovně je možné využít právě k tomu bodu, který hodlá tato sněmovna otevřít.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Protože další návrhy ke změně našeho programu nebyly v rozpravě předloženy..., ale vidím, že se ještě hlásí pan poslanec Krejsa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařazení nového bodu programu na program dnešní schůze, a sice "Zpráva ministra vnitra k údajnému přepadení poslance Pavla Dostála". Objevily se nové skutečnosti, o kterých bych rád informoval tuto sněmovnu.

Děkuji

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Přeje si ještě někdo vystoupit s návrhem na změny našeho programu? Pane poslanče Krejso, upozorňuji vás, že jste neuvedl, kam navrhujete tento bod zařadit, což je povinnost navrhovatele. Prosím proto, abyste tak učinil.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji tento bod zařadit na závěr schůze jako bod poslední.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám. Vzhledem k tomu, že už nikdo další návrhy v této části rozpravy nepředložil, rozpravu k programu uzavírám.

Kolegyně a kolegové, s jednou výjimkou, kterou vám za chvíli navrhnu, bychom měli jako vždy hlasovat v pořadí, jak byly pozměňovací návrhy předloženy.

Jako první jsem vám předložil svůj návrh, to znamená zaměnit pořadí bodů 2 a 3 na dosavadní pozvánce. Tento návrh jsem věcně zdůvodnil a předpokládám, že si to všichni pamatujeme. Zahajuji tedy nejdříve hlasování k tomuto svému pozměňovacímu návrhu.

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 byl tento návrh přijat, když ze 194 přítomných se pro vyslovilo 104 a proti bylo 16.

 

Nyní ta drobná změna, se kterou ovšem musí souhlasit kolegové Gross a Payne. Pokud nebudou souhlasit, nechám hlasovat podle původního pořadí. Domnívám se, a navrhuji vám to, že bychom nejdříve měli hlasovat o návrhu kolegy Payna, to znamená, aby byl zařazen samostatný programový bod "Vystoupení prezidenta republiky", protože pan poslanec Gross navrhl jako součást svého původního návrhu spojení rozpravy, a bylo by proto logické, kdyby jeho návrh na usnesení Poslanecké sněmovny byl spojen s již existujícím programovým bodem, tj. hlasováním o důvěře vládě. Táži se tedy kolegů Grosse a Payna, zda by souhlasili s přehozením pořadí našeho hlasování. Kolega Payne kývá, kolega Gross kývá rovněž. Oběma tedy děkuji za pochopení.

Na základě této shody budeme nejdříve hlasovat o návrhu kolegy Payna, který jsem vám právě přednesl. Zahajuji hlasování.

 

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 3 nebyl tento návrh přijat, když ze 194 přítomných bylo 73 pro a 82 proti.

 

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu kolegy Grosse, tj. aby prvním bodem našeho pořadu se stalo usnesení Poslanecké sněmovny k programovému prohlášení vlády České republiky s dalším již předneseným návrhem na sloučení rozpravy s následujícím bodem. Táži se kolegy Grosse, zda jsem ho interpretoval správně? Je tomu tak. Přeje si někdo odhlášení a přihlášení? Žádnou žádost tohoto typu nevidím. Zahajuji tedy hlasování.

 

Kdo souhlasí s návrhem kolegy Grosse, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 4 tento návrh nezískal potřebnou většinu, protože ze 194 přítomných se pro něj vyslovilo 57 a proti bylo 89.

 

Dále byl přednesen návrh kolegy Vika, "Zpráva ministryně spravedlnosti o legálnosti postupu ve věci zadržení poslance Miroslava Sládka". Táži se pana poslance Vika, zda jsem jeho návrh interpretoval správně. Zdá se, že jsem ho poněkud zestručnil. Prosím proto pana poslance Vika, aby nás seznámil s plným zněním tohoto návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP